2017 Top 5 könyve az ELTE Online szerint

2018-at írunk. A naptárjainkat már kidobtuk, és egy csomó fogadalmat tettünk. Mostantól egészségesen élünk, sportolunk, kevesebbet lustálkodunk, az időnket hasznosan töltjük, és persze jobban odafigyelünk egymásra. Egyszóval tiszta lappal, új élettel kezdünk neki a 2018-nak. Ismerős, ugye? Hogy mindez meddig fog tartani? Most ne firtassuk, inkább gondoljunk egy kicsit vissza, és kezdjünk neki a hasznos időtöltésnek. Lássuk, melyek voltak 2017 legjobb könyvei, amelyeket idén mindenképpen el kell olvasnod! Ne lustálkodj!

5. Toni Morrison: Könyörületkönyörület

„Mert a férfi ígéret és romlás egy személyben. Tőle függ a nő biztonsága vagy kiszolgáltatottsága. És ezzel mindkét fél megbékél a maga módján.”

A Nobel-díjas írónő könyvében a rasszizmus kialakulásának gyökereit keresi. A cselekmény az 1600-as évek végén Amerikában, New York közelében játszódik, a rabszolgatartás kezdeti időszakában. A fiatal rabszolgalány, Florens életének egyik legnagyobb traumája lesz, amikor az anyja lemond róla, és arra kéri a későbbi gazdát, hogy kettejük helyett csak a lányt vigye magával. Hogy mindez okkal történt, csak sokkal később derül ki.  A könyv nők és férfiak kapcsolatáról szól. De ez nem a modernkori haladott felfogású kapcsolat. Ebben a világban mindig a nők bántalmazásával végződik a történet. Ez a világ az, ahol a nők a férfiból és a férfiért vannak, amiben a nők nem alakíthatják a világot, csak tűrhetik, ahogy a világ alakítsa őket.

 

4. Munk Veronika: Kéjutca – Magyar szex euróértMunk

„A lányoknál legtöbbször az ebbe a munkába való belesodródás kulcsa a szerelem. Sokan hányattatott családi környezetből érkeznek, az érzelmi kötődés fontos kapaszkodó nekik. Vannak, akik a szerelmükkel együtt végzik ezt a tevékenységet, aki a mi szemünkben lehet, hogy strici, de az ő szemükben nem biztos, hogy az.”

Munk Veronikának, az Index újságírójának első kötete, mely komoly tabukat feszeget. A riportkönyv szexmunkásokkal, futtatókkal és bordélytulajdonosokkal folytatott beszélgetések eredménye, melyeket az író egy EU-s újságíró-ösztöndíj keretében valósított meg. Munk Veronika hat hónapot töltött kutatással: megismerte a német szexmunka jogi hátterét, többször járt a Lessingstrassén, utazott olyan kisbuszon, amely magyar szexmunkásokat szállít Németországba. Ezekből a látogatásokból előbb egy cikksorozat készült, majd a cikkek kibővítve könyvvé álltak össze, hogy a Németországban dolgozó magyar prostituáltak rejtett világa feltáruljon.

 

3. Kim Stanley Robinson: New York 2140New york

„A New York 2140 – sok science-fiction regényhez hasonlóan – a jelen kor kritikájaként íródott. Egy lehetséges jövő történetét meséli el és közben azon tűnődik, az a konkrét jövő mit taníthat nekünk a jelenünkről.”

Nyilatkozta Kim Stanley Robinson egy vele készített interjúban.  A könyv, ugyan nem rövid mű (665 oldal), de egy unalmas perce sem lesz annak, aki a kezébe veszi. Egy természeti katasztrófában New York városa elsüllyed. Az átalakult városra rá se lehet ismerni, és mindennek az elsődleges okozója maga az ember, hiszen az óceánszint megemelkedése váltotta ki a katasztrófát. Robinson megmutatja, mi lesz az eredménye a mostani ipari fejlődésnek és az eszement fogyasztásnak. Egy manhattani lakóközösség történetén keresztül ismerjük meg ezt az új világot. Környezetvédelmi disztópia egy krimi köntösében, melynek elolvasása után a benzines autót elektromosra cseréljük, teljes vegán étrendre térünk át, és a dezodorainkat is eldobjuk. A regényben megjelenített világ fantasztikus, cselekménye pörgős, és végül, de nem utolsó sorban, mély és elgondolkoztató kérdéseket feszeget az író.

 

egyformák2. Szécsi Noémi: Egyformák vagytok

„Kemény futam ez. Ha az ember belenéz a tükörbe, ugyanazt az arcot látja, amit húsz évvel azelőtt. De ha megnéz egy fényképet, kiderül, hogy megváltozott. Vannak, akik azt hiszik, ezt ki lehet aludni. De nem lehet. Dilemma ez az embernek, méginkább a nőnek. És elérnek egy korba, amikor már nem tekintenek rájuk a vágy tárgyaként – ettől a nők szenvednek. Ebből a szembesülésből nem marad ki senki.”

A Nyughatatlanok és a Gondolatolvasó után ősszel megjelent a Bárdy család történetét feldolgozó történelmi trilógia záródarabja. Az Egyformák vagytok ugyanakkor önmagában is megállja a helyét, külön történetként. Itt már nem a kosztümös korban járunk, megérkeztünk a jelenbe. Szécsi Noémi könyve két szálon fut: a jelen idejű szál a két főhősnő, Elza és Em egy napján kalauzol minket, miközben a másik szálon megismerkedhetünk múltjukkal, a nehézségekkel, ellentmondásokkal, és az elmulasztott lehetőségeikkel is. Fiatalon vidékről Budapestre költöznek, meg akarják hódítani a várost, ám szembesülnek azzal, hogy életüket a férfiak határozzák meg: áldozatul esnek nekik, letörik az ambícióikat. Előbb-utóbb szembesülésnek az elveszett illúzióikkal is. Komoly dilemma ez, mind egzisztenciális, mind családi, mind párkapcsolati témában. Egy elgondolkoztató könyv, garantáltan nem ponyva!

 

1. Nádas Péter: Világló részleteknádas

„Valóságos emlékképek csupán asszociációs rendszereikbe fűzve jelennek meg, kívánságra, parancsra a fikció érkezik.”

A dobogó első fokán egy memoár áll, amely radikálisan átlépi a műfaji kötöttségeket, és egyáltalán nem foglalkozik az elvárásokkal. Provokatív és személyes, elsődleges célja feltérképezni az emlékezés működését. A Világló részletek tulajdonképpen egy személyes történelem, amelynek az elbeszélője az idős Nádas, aki elmeséli saját születésének és gyerekkorának történetét az emlékei alapján. Az emlékek előhívása és ellenőrzése kezdi el írni a könyvet, egyikből következik a másik. Mindent ellenőrizni kell szemtanúkkal, dokumentumokkal, emlékiratokkal, történeti szakszövegekkel. Így nyit meg az elme olyan történeteket, amelyek továbbírják az elbeszélést, valódi karaktereket hoznak létre drámákkal és elhallgatásokkal. Ezek az apró sztorik önállóan is működnek, ám mindeközben szorosan összefüggnek. És talán pont ebben áll a könyv zsenialitása.

Forrás: konyvesblog.hu
bookline.hu
Kép: moly.hu
actionablebooks.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]