Karácsonyi könyvlista – Kinek mit adjunk?

Már az ajtón kopogtat az év legszebb hónapja. A készülődés és a hangolódás időszaka a december, amikor feldíszítjük otthonunkat, környezetünket, lelkünket, és várva várjuk a karácsonyt. De jó lenne, ha mindez pont ilyen nyugodtan menne! Ehelyett kapkodunk, idegeskedünk, hiszen már alig van idő, és még egy ajándékot sem sikerült megvásárolni. Á, nem hogy ajándék, még ötlet sincsen, hogy egyáltalán ki minek örülne. Hogy mindez idén elkerülhető legyen, nézzünk körül a könyvek között. Higgyétek el, ajándéknak mindig beválnak!

Édesanyáknak: Agatha Christie – Gyilkosság az Orient expresszen4072521_5

A krimik megkoronázatlan királynőjének egyik legzseniálisabb regénye. A híres detektív, Hercule Poirot a Közel-Keletről tér vissza Londonba, az Orient expresszel. Egy rendkívül különös társaság gyűlt össze a vonaton! Orosz hercegnő, olasz utazó, magyar gróf, angol katonatiszt – és egy kellemetlen amerikai férfi. Vajon hova tartanak? Lehet-e köztük bármiféle kapcsolat? Az út során egy éjjel elakad a vonat egy hófúvásban. Gyilkosság történik… Még szerencse, hogy Poirot is a vonaton utazik, és nyomozása most sem marad eredménytelen. A könyv különösen jó választás karácsonyi ajándéknak, hiszen az új film feldolgozása nemrég került a mozikba. Így az izgalmas sorok elolvasása után egy nagyszerű családi mozizásra is sor kerülhet.

 

883544_5Édesapádnak: Bear Grylls – Az élet törvényei

Igazi férfiaknak való könyv, mely a Discovery Channelen népszerűvé vált Bear Grylls tollából származik. „A vadon törvényei hasznos dolgokra tanítanak”, s ezt ki más tudná jobban, mint az ezernyi kalandot átélt író? Az élet törvényeiben Bear Grylls azokat az örökérvényű tapasztalatokat és tanulságokat osztja meg, amelyeket a Föld legkegyetlenebb vidékein, embert próbáló kalandok során szerzett. Mit kell tennünk, hogy a legkeményebb körülmények között se adjuk fel soha? Melyek azok a legalapvetőbb készségek, amelyeket tökélyre kell fejlesztenünk, ha ki akarjuk hozni magunkból a maximumot? Minden Apukának, aki amúgy is imádja a kihívásokat és persze Bear Gryllst.

 

3439694_5

Testvérnek: Keri Smith –  Nyírd ki ezt a naplót!
A kistesód telefirkálja a könyveidet vagy a fontos papírjaidat? A fülhallgatóddal köti össze a játékait? Ha van benne egy kis romboló hajlam, ezzel a karácsonyi ajándékkal nem lőhetsz mellé. Összegyűrhet, szétvághat, átlyukaszthat vagy összekoszolhat egy könyvet végre büntetlenül. Azt tesz vele, amit csak akar. Sőt, utasításokat kap rá.
Az üres papírfóbia itt nem játszik, kiélheti az igazi kreativitást! És minden jó, ha a vége jó-alapon még a te cuccaid is megússzák.  

 

741306_5Nagyszülőknek: Wiliam Paul Young – A viskó
Egy rendkívül megrázó regényről van szó, mély érzelmekkel, sok izgalommal. A cselekmények helyszíne egy a telepesek által elhagyott rozoga, rossz emlékeket idéző viskó, mely egyszeriben döbbenetes titkok tárházává válik. Itt Macnek, a főszereplőnek különleges találkozásokra nyílik lehetősége. A megbocsátás gyógyító ereje és hatalma talán a regény legmélyebb üzenete, de ezen kívül még számos réteget kell felfejteni az olvasás során. A sorsfordító erejű könyv ideális választás a nagyszülőknek, hiszen mély érzelmeket és törődést tudunk A viskó-val együtt becsomagolni.

 

 

Barátnak: Neal Shusterman – Az óceán mélyén3921917_4

A regény rengeteg díjat nyert, köztük a legrangosabb irodalmi elismerést, a Nemzeti Könyvdíjat. A történet egy fiúról szól, aki alámerül a világ legmélyebb pontjára, ami a Mariana-árok ­fenekén lévő Challenger Deep. Tengeralattjáró és védőfelszerelés nélkül. A skizofrénia egy mentális betegség, amely több tízmillió embert érint a világon és a betegek jelentős részénél serdülőkor táján jelentkezik. Leggyakoribb megnyilvánulási formái a hallucinációk és a paranoid téveszmék. A Challenger Deep 10 916 méter mélyen van. Mit tehet egy szülő ilyenkor? Kihez fordulhat egy gyerek, amikor úgy érzi, hogy szülei helyét álruhás szörnyek vették át? Ez a könyv nagyszerű alapja lesz a következő filozófiai eszmefuttatásnak, ha szeretitek a barátaiddal a borozós, beszélgetős téli estéket.

 

781672_5Szerelmednek: George R. R. Martin: Trónok harca

A pasid pár nap alatt végignézi a Trónok harcát? Olvasni viszont sosem szokott? Rakd össze a kettőt, és lepd meg a kedvenc sorozatának egy kötetével. A lebilincselő fantasynak, mely a klasszikus lovagkirályságba vezeti vissza az olvasót, a története már biztosan ismert. Szemünk előtt hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg.  A könyv mibenléte mégsem a zseniális történetben rejlik, mert tényleg zseniális, hanem a mesterien ábrázolt jellemekben, melyek folyamatosan kibontakoznak előttünk különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel. Az író legnagyobb erőssége, hogy élettel tölti fel a műfajt, és ezáltal egy letehetetlenül izgalmas könyvet ad az olvasónak.

 

 

Barátnődnek: Nyáry Krisztián: Így szerettek ők…854776_5

Ha a barátnőd odavan a szerelmes sztorikért, amelyek valami különlegességet hordoznak magunkban, ez a könyv remek választás lesz. Nem egy csöpögős romantikus regény, mégis a szerelem a gerince. Az általunk oly magasra emelt irodalmi személyek, mint Petőfi Sándor, Szabó Magda vagy Benedek Elek, nem csak írók, költők voltak. Hétköznapi emberek is egyben, akik titkon epekedtek valaki után, forrón szerettek, sőt, csalódtak is olykor-olykor. Nyáry Krisztián 2012 elején kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, ezekből született a könyv. A műben a tankönyvi életrajzok alakjai helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető embereket mutat be. Negyven történet a szerelem sokféle arcáról.

Forrás: libri.hu

Kép: pixabay.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]