UTAZÁS APÁNKKAL CSÜTÖRTÖKTŐL A MOZIKBAN

A Cinefest versenyprogramjában láthatta először a magyar közönség az Utazás apánkkal című humoros, hidegháborús road movie-t, melyben a prágai tavasz idején két fiú és idős apjuk egy Wartburggal felkerekedik, hogy Aradról az NDK-ba utazzon. A Miskolcon az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díját elnyert, önéletrajzi ihletésű magyar-román-német koprodukció részben magyar származású rendezőnője, Anca Miruna Lăzărescu a film premierjére Budapestre látogat.

Az anya halála óta a fiatal orvos, Mihai – aki a titkosszolgálat besúgója is – tartja egyben a családot. Öccse, Emil lázad a rendszer ellen, súlyos beteg apjuknak, Williamnak pedig már nyűg az élet. AZ NDK-ba mégis azért mennek, mert Mihai elintézte, hogy apján életmentő műtétet hajtsanak végre. Épp hogy megérkeznek, mikor a Csehszlovákiát megszállni készülő szovjet tankokkal találják szembe magukat. Mivel az események miatt lezárják a cseh–német határt, a család egy keletnémet fogolytáborba kerül. Mihai itt megismerkedik Ullival, aki elkápráztatja: a müncheni egyetemista lány minden, ami ő nem, és mindene megvan, amiről ő még csak álmodni sem mert soha.
„Apám 18 évesen utazhatott először a szüleivel – az én nagyszüleimmel – az NDK-ba. Életében ekkor volt szabad először külföldre mennie. 1968-ban az akkor már három éve hatalmon levő Nicolae Ceaușescu rövid időre lazított az utazási szabályokon, és az évet a nemzetközi turizmus évének nyilvánította. Még ha csak a vasfüggöny mögött is, apám örült a kellemesnek ígérkező nyaralásnak, mielőtt megkezdi a gimnázium utolsó évét, majd az érettségi után kirepül. Azonban az út nem lett sem nyaralás, sem kellemes.” – nyilatkozta a film önéletrajzi vonatkozásáról Anca Miruna Lăzărescu.
Anca Miruna Lăzărescu 1979-ben született Temesváron. 1990-ben a szüleivel Németországba költözött, Münchenben a University of Television and Film (HFF) iskolában tanult, majd részt vett a UCLE nyári kurzusain, valamint különböző forgatókönyvíró workshopokon. Dokumentumfilmje, a Déva titka (2007) számos díjat nyert, beleértve a Best New Talent Award-ot a Sehsüchte Diák Filmfesztiválon. 2011-ben fejezte be tanulmányait a HFF-en, az Silent River (2011) című rövidfilmje komoly elismerésnek örvendett, több mint 300 fesztiválra kapott meghívást, összesen 82 nemzetközi díjat nyert. Anca Miruna Lăzărescu tagja a Román és az Európai Filmakadémiának is. Az Utazás apánkkal az első nagyjátékfilmje.
Anca Miruna Lăzărescu a Torino Film Lab-ban fejlesztette az Utazás apánkkal forgatókönyvét. A film bemutatója júliusban a 34. Müncheni Nemzetközi Film Fesztiválon volt, ahol a film zeneszerzője, Darvas Ferenc, elnyerte a legjobb filmzenéért járó elismerést. A film producerei David Lindner Leporda és Verona Meier, a hazai producerei pedig Taschler Andrea és Lovas Nándor. A részben hazánkban forgatott film – melynek zeneszerzője Darvas Ferenc – 2017. január 19-étől lesz látható a hazai mozikban az A Company Hungary forgalmazásában.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]