Elhunyt Edward Albee

Nyolcvannyolc éves korában hunyt el a kortárs amerikai dráma egyik legnagyobb formátumú szerzője, a háromszoros Pulitzer-díjas Edward Albee. Legismertebb művét a Nem félünk a farkastólt (Who’s Afraid of Virginia Woolf) 1962-ben állították színpadra, azonban a botránykeltő alkotás csak Tony-díjat nyert. Albee életműve a házasság, gyereknevelés, vallás és amerikai élet árnyoldalait mutatja be jellegzetesen fekete humorral.

A XX. század angolszász irodalmának egyik legnagyobb alakja pénteken, rövid betegség után halt meg New Yorkhoz közeli otthonában, tudatta személyi asszisztense, Jakob Holder.

Pályája az 1950-es években indult, utolsó darabját pedig 2008-ban mutatták be. Első Pulitzer-díját 1959-ben vehette át a Bessie Smith halála (Three Tall Women) című alkotásáért. 1966-ban a Kényes egyensúlyért (A Delicate Balance) vette át a második ilyen elismerését, a harmadikkal 1974-es Tengertánc (Seascape) című darabját jutalmazták.

8092455609_c10f76009f_bA többszörös díjazottot azonban leginkább a Nem félünk a farkastól, illetve az abból készült legendás 1966-os filmfeldolgozásért ismerték. A Richard Burton és Elizabeth Taylor főszereplésével készült film azért is volt emlékezetes, mert durva káromkodások hangzottak el a nagy vásznon, illetve a forgalmazó megtiltotta a 18 éven aluliaknak, hogy felnőtt kísérő nélkül nézzék meg a filmet. A botrányok ellenére a film öt Oscar-díjat gyűjtött össze az az évi gálán.

A dráma azonban nem kapott Pulitzer-díjat, a bizottság értékelése szerint ugyanis a profán, szexuális témákat is vizsgáló darab nem elég „felemelő.”

Edward Albee rövid nyilatkozatot hagyott hátra, amelyet rendelkezése szerint halála után adhattak csak közre:

„Mindannyiótoknak, akik az életemet oly nagyszerűvé, izgalmassá, és élménydússá tettétek küldöm köszönetemet és szeretetemet,” (“To all of you who have made my being alive so wonderful, so exciting and so full, my thanks and all my love,”)

Edward Albee, 1928. március 12. – 2016. szeptember 16.

Forrás: BBC, MNO
Kiemelt kép: Wikipedia
Kép: Flickr CC Attribution

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]