A vihar az EFOTT-ot is elérte – első nap

Az EFOTT-ra is lecsapott az óriási vihar – kihelyezett szerkesztőségünkből legalább kettőnknek volt halálfélelme, amit nem sokkal később (fedett helyen) már bőven feldolgoztunk néhány poénnal, ahogy a legtöbb ember, aki a Rauch Arénában tartózkodott a Szabó Balázs Bandája koncert kezdetekor.

Persze (remélhetőleg) mindenki előre tudta, hogy vihar lesz – engem édesanyám például előre figyelmeztetett, hogy hozzak meleg ruhát.

Már a Pepsi nagyszínpadnál zajló 30Y-koncert alatt (ami amúgy nagyon jó volt) tudtuk, hogy jön a vihar: Beck Zoli, a zenekar frontembere a ráadásszámot úgy vezette fel, hogy lebeszélte a szervezőkkel és a viharral, hogy várjanak még másfél percet, pedig a koncert alatt is éreztük már az esőcseppeket. Szerencse, hogy a színpad fedett volt, ugyanis a dalok közben egy-egy embermagasságú vászonra festett három kezeslábasos ember (köztük Vidákovich Sámuel is, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának frissen végzett tanulója).

Csönded vagyok-ot mindenesetre még szárazon megúsztuk.

Az ELTE Online-osokra és az ELTEvíziósokra a HÖOK-sátorban, a Headcrackerz dj-setje alatt csapott le a vihar. A legijesztőbb dolgok:

  • a sátornak a közepén éreztem, hogy esik az eső;
  • először csak úgy harmincfokos szögben, később időnként vízszintesen zuhogott;
  • a HÖOK-sátor oldalát tartó elemek elmozdultak;
  • először abbamaradt a dj-set, később bejelentették, hogy mindenki hagyja el a sátrat, és menjen a Rauch Arénába;
  • a biztonsági őrök nem engedtek senkit kimenni az egyik kijelölt vészkijáratnál;
  • nem volt kivilágított menekülő-útvonal;
  • nemcsak eső, hanem jég is esett;
  • a Rauch Aréna bejáratánál – érthető módon – tömeg volt;
  • attól tartottam, hogy pánik tör ki;
  • amikor megnyugodtunk annyira, hogy elmenjünk sörért, a pultnál mutatta meg egy srác, hogy hogyan omlott össze az a sátor, amelyikben voltak.

Ezek után szinte csak móka volt, hogy hazafelé szó szerint bokáig süllyedtem bele a sárba, akármilyen óvatosan is lépkedtem. A helyzet reménytelenségét azok is érzékelték, akik a Pocsolyába léptem-et énekelték a kijárat felé igyekezve.

UPDATE

A fesztivál szervezői közleményükben mindenkinek tudtára adták, hogy az első este kisebb viharkárok keletkeztek, de komolyabb személyi sérülés nem történt.

A vihar közeledtével a szervezők biztonságos helyre terelték a fesztiválozókat, és a zenei programokat is átszervezték a fedett koncerthelyszínekre.

A vihar közeledtével az EFOTT szervezői az esőtervnek megfelelően fokozatosan szervezték át az esti zenei programokat a fedett koncerthelyszínekre. „A koncertek nem maradtak el: csúsztatva bár, de minden tervezett zenekar színpadra lépett. A fesztiválozók testi épsége érdekében csak azok a programhelyszínek maradtak nyitva, amelyek maximális biztonsággal tudtak üzemelni” – mondta el Maszlavér Gábor fesztiváligazgató. A szervezőknek a Katasztrófavédelemmel együttműködve sikerült nagyobb problémák nélkül lebonyolítani az este további részét. A programváltozásról a fesztivál területén kihelyezett LED falakon és hangosbemondókon, valamint az online platformokon tájékoztatták a résztvevőket. Károk tekintetében néhány raktársátor és a dekoráció jelentős része megsínylette az estét, de jelentős személyi sérülés szerencsére nem történt. A fesztiválon egészségügyi szolgálatot teljesítő mentősök tájékoztatása szerint több bokaficam, egy mélyebb, 5 cm-es sebet okozó lábsérülés, valamint egy autoimmun betegségben szenvedő lány tünetei erősödtek fel a vihar hatására.

A terület helyreállítása már javában zajlik, a vizet folyamatosan szivattyúzzák, a fesztiválozóknak meleg teát osztottak. A programok sem maradnak el, a tervek szerint minden koncert az előzetesen meghirdetettek szerint zajlik majd. Az esetleges helyszín- és időpontváltozásokról a szervezők a Facebookon folyamatos tájékoztatást adnak.

Videó: Hernádi István

Fotó: Vörös Tamás, ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]