#programajánló – karácsonyra várva 2.0

Nyakunkon a karácsony, de te még mindig nem vettél semmit? Vagy csak túlságosan lefoglalnak a vizsgák ahhoz, hogy karácsonyi hangulatba kerülj? Ne aggódj, mert vannak még adventi vásárok, ahol felzárkózhatsz! Előző cikkünkhöz képest most nem budapesti, hanem más magyarországi nagyvárosokban fellelhető (5+1) karácsonyi vásárt ajánlunk a hétvégére.

Győr

A győri Téli Fesztivál nem egy szokványos karácsonyi vásár. Vannak ugyan kézművesek, forralt bor, különböző ételek, de amiért megéri Győrbe menni, az a sok színes program. Az utolsó adventi hétvége például a Diótörő köré tematizálódik: megnézhetjük film formájában a Mesemoziban, vagy élvezhetjük a Mesebalettet is, melyet a hétvége mindkét napján előadnak. Színműbemutató is lesz szombaton a Győri Nemzeti Színházban: Kszel Attila A császár keze című művét láthatjuk, mely Fadlallah el Hedad Mihályról, a ménesbirtok legendás vezetőjéről szól, aki egyszer rácsapott Ferenc József császár kezére… Kedden pedig a Budapesti Játékszín a Legyen a feleségem című előadással szórakoztatja a vásározókat a Vaskakas Művészeti Központban. Ezen kívül minden nap 17-20 óráig, szombaton pedig 21 óráig a Széchenyi téren óránkénti zenés fényjátékkal kápráztatják el az oda látogatókat. A Téli Fesztiválon találunk még jégpályát, jégudvart, rénszarvasszánt, de a vasárnapi adventi gyertyagyújtás sem marad el.

Pécs

A pécsi Adventi Vásáron a jótékonykodáson van a hangsúly, hiszen december 23-ig minden nap délután ötkor a Rotary Club Pécs jóvoltából egy-egy rászoruló gyermek kap ajándékot. A műsor része az átadó, rövid beszéd, majd a gyermek iskolájának rövid karácsonyi előadása. Az előadás alatt a Nádor Szálló élő adventi kalendáriummá változik, ahol a segítő szervezetek, cégek kapnak helyet egy-egy ablakban. Ezen a vásáron sem maradhatnak el a kötelező kellékek, mint a forralt bor vagy a különféle árusok, illetve a kilátogatókat szórakoztató zenei aláfestés.

Aranyvasárnap a Széchenyi téren, a Mikulásház melletti színpadon például a Gospel kórus és a Pannon Zenebaráti Kör koncertje gondoskodik a karácsonyi hangulat megidézéséről.

Eger

Az egriek tematikus adventtel készültek: volt art és népi karácsony, a szombat a jazz, a vasárnap pedig a klasszikusok jegyében telik. Szombat délután tehát a Hot Jazz Band ad karácsonyi koncertet, illetve a Magma Tűzszínház Tűzjelmez című előadását láthatjuk, vasárnap pedig az Egri Kórusok előadásában hallgathatjuk meg Beethoven Örömódáját vagy Händel Hallelujáját, és természetesen az adventi gyertyagyújtás sem maradhat el. Az állandó programok közé tartozik a Végvári vitézek terén délután négy és este nyolc között látható fényfestés, vagy a Városháza aulájában megtekinthető Mézeskalács Meseváros Kiállítás.

Szeged

Szegeden több helyszínen is hangolódhatunk a karácsonyra. A Dóm téren szombat délután EzJazz koncert, majd Meseszínház lesz, este pedig a Sárkánytivornya című kocsmaszínház-előadást láthatjuk. A Picaro Társulat darabja egy papról szól, aki sárkányt vizionál a határban, a falu lakói elmennek megnézni a jelenséget, s mikor tényleg látják, elhatározzák, hogy rendeznek neki egy fesztivált. Viszont a sárkány igazából egy éppen a határban ébredező részeg alak, s mikor megtiltják az embereknek, hogy igyanak, nem lesz ébredező részeg a határban: a fesztivál így elmarad. Vasárnap, szintén a Dóm téren gyertyagyújtás lesz, este pedig az Ördögfű Zenekar folk koncertjét hallhatjuk. A Dugonics téren minden nap délután fél ötkor a Katolikus Ház ablakaiban Adventi ablaknyitást nézhetünk meg, a Klauzál téren pedig délután öt órától a Dél-Magyarország Rotary Clubjának jótékonysági eseményét.

Esztergom

A fővároshoz legközelebb lévő város karácsonyi vásárát december 17-21-ig rendezik meg. A karácsonyi finomságok és kézműves árusok mellett az esztergomiak leginkább a nagyérdemű különböző koncertekkel való szórakoztatására fektetik a hangsúlyt. Így szombaton este nyolckor Ocho Macho koncert, tíztől pedig (nem) a legszínvonalasabb előadó, Kis Grófo lép fel. Esztergomban kivételesen nem vasárnap, hanem szombaton tartják az ünnepi gyertyagyújtást, délután öt órakor. Vasárnap Blues&Roll és Old Boys koncert lesz, illetve Szegő Csaba, jazz-zenész készül adventi műsorral. Az adventi vásár utolsó napján a Budapest SKA Nu-Jazz Orchestra és a Firkin lép fel.

+1 Bécs

Bár nem magyarországi, de egy hazánkhoz közel eső város karácsonyi vásárát ajánlom ráadásként. A bécsi adventi vásár köztudottan az egyik legszebb és legnépszerűbb, így ebben az időszakban külön kedvezményes buszjáratok és vonatok indulnak az osztrák fővárosba. A különleges bögrékből iható forralt bor, és vagy tízféle puncs mellett sok finomságot kóstolhatunk, és mintegy hungarikumként kürtős kalácsot is árulnak. És most következzen egy kis belsős információ, hova érdemes menni, ha

  • a legszebb helyet keresed: Rathausplatz,
  • a leghangulatosabb részen vásárolnál: Unicampus.
[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]