#programajánló – könnyed erkölcsök

A mostani hétvégén leginkább a nők, az alkohol és a szex játsszák majd a főszerepet– de hogy ne legyünk ilyen feslettek, egy művészeti kiállításról is szót ejtünk. Két rendezvény keretei között is levetítenek sikamlós tartalmú filmeket (mielőtt rosszra gondolnátok, ezek A nimfomániás című MŰVÉSZFILM, és a Szűkölő kamaszkor című VÍGJÁTÉK), továbbá a szebbik nem északi képviselőiről és az egyik legnemesebb alkoholról tudhattok meg érdekességeket. A kultúra rajongói pedig egy ingyenes grafikai tárlatot látogathatnak meg.

Jégkirálynők

A Skandináv Női Fesztivál november 6 és 9. között teljes mértékben a nőket helyezi a középpontba. A fesztiválból az ELTE is kiveszi részét, ugyanis a Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszéke, illetve a Trefort-kerti kampuszon található Könyvtár Klub is helyszínt biztosít a programok számára. Első sorban a mai, 21. századi nőkkel, női sorosokkal foglalkozik a rendezvény, némi történelmi kitekintéssel. Szombaton magyar tervezők skandináv ihletésű divatbemutatóját nézhetjük meg a Kortárs Építészeti Központban, majd a Muzikum Klubban, ahol egyébként egész nap dán ételeket kóstolhatunk, Susanne Løfberg dán vendégszakács tart előadást az északi gasztronómiáról. Este pedig Helena Engberg, svéd DJ zenéire bulizhatunk a Könyvtár Klubban. Vasárnap ismét a Muzikum Klub szolgál helyszínül, itt vetítik le ugyanis Lars von Trier filmjét, A nimfomániást. A Charlotte Gainsbourg (aki például a tavalyi Samba című filmből lehet ismerős) által alakított Joe-ra egy sikátorban talál rá Seligman (Stellan Skarsgard). A vérző, láthatóan megvert nőt megsajnálja, és elviszi magához, hogy ápolja, itt számol be a magát nimfomániásnak diagnosztizáló Joe a férfinak a tinédzserkorától kezdődő szexuális élményeiről. A két részes filmben olyan ismert színészek játszanak, mint Shia LaBeouf, Uma Thurman vagy Willem Dafoe. A mozizás után „Lars von Trier és a nők” címmel egy beszélgetésen is részt vehetünk Galambos Attila vezetésével.

Szesz szombaton

Délután kettőtől este nyolcig a Corinthia Hotel Budapestben belekóstolhattok a skót, ír, amerikai, és egyéb különleges whiskey-k világába! A Whisky Show-n barista és mixer verseny mellett egész napos whiskey-bemutatók lesznek, hogy megismerhessétek a világ legkülönbözőbb helyeiről érkező égetett szeszeket, sőt a több, mint 30 kiállító standjánál meg is kóstolhatjátok őket. Három különböző jegyet lehet vásárolni, a standard belépő 5000 Ft-ba kerül, ami tartalmaz egy kóstoló poharat és 5 db kóstoló jegyet; a csak belépésre jogosító kísérő jegy 2500 Ft; ha pedig megismerkednétek egy-egy nemzet italának történetével, akkor pluszban egy 5000 Ft-os jegyet kell váltanotok előadásonként.programajánló1106

Grafikusok kiállítása

A 9. Graphifest Kiállítás november 6 és 15. között tekinthető meg a Tesla Budapest Kult termében. A hazai tervezőgrafikai szakma legrangosabb eseményén két pályázat munkáit tekinthetik meg az érdeklődők. Az ART (azaz Aranyrajzszög Társaság) pályázatán az idei évben is a konkrét megrendeléseket megvalósító grafikai munkákat jutalmazzák. A MATT (vagyis Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága) pályázatra ezúttal pedig „Kép-Regény-Hős” témában várták az alkotásokat. A grafikai verseny olyan kérdésekre kereste a választ, hogy van-e hőse a mai történeteknek, ki lehet ma hős és hogyan képzeljük el őt. A pályázóknak képpel és szöveggel is mesélniük kellett saját hősükről. A kiállítást több ingyenes szakmai program, workshop és előadás is kíséri, melyeket a Design Terminálban rendeznek meg, és bár egyik sem hétvégére esik, mégis ajánlok néhányat: hétfőn a „Kép-Regény-Hős” pályazattal kapcsolatos kerekasztal beszélgetésen vehettek részt, keddtől csütörtökökig pedig egy-egy külföldi grafikus, képregényrajzoló, esetleg egyetemi előadó előadását hallgathatjátok végig.

 

Tizenharmadjára is Itália! 

A Puskin Moziban tartják a 13. Olasz Filmfesztivált november 5-től 15-ig. Általában egy film jut egy napra, de szerencsére a hétvégén két alkotást is megnézhetünk. Szombaton két 2015-ös filmet láthatunk: az Edoardo Falcone rendezte Ha isten is úgy akarja című filmet, ami egy szívsebész apa, és az orvosi egyetemet a papi hivatásért elhagyó fiú történetét meséli el; illetve a Klórt Lamberto Sanfelice rendezésében, melyben az anya halála alapjaiban rengeti meg egy szinkronúszó lány és családjának életét. Mindkét vetítésen jelen lesznek a filmek rendezői. Vasárnap Paolo Sorrentino Ifjúság, és Duccio Chiarini Szűkölő kamaszkor című alkotásait nézhetjük meg. Előbbiben Michael Kane és Harvey Keitel próbálják feldolgozni az öregedéssel járó gondjaikat, amelyben Rachel Weisz is segítségükre siet. Utóbbi pedig egy olasz Amerikai pite, ahol két kamaszfiú próbálja meg elveszteni szüzességét, egyiküket azonban tapasztalatlansága mellett (sosem hittem hogy valaha leírom ezt a szót) fitymaszűkülete is hátráltatja célja elérésében.

Kép: joanaslittleworld.wordpress.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]