Legalább azt mondd meg, hogy hová menjünk!

Körkép Budapest bezárt és elköltöztetett kulturális központjairól.

Ha arra kérnének, emeljek ki pár dolgot Budapest elmúlt egy-másfél évéből, nagy valószínűséggel nem kellene sokáig gondolkoznom. Rögtön rávágnám például, hogy rengeteg helyet átneveztek, másokat elköltöztettek, néhányat pedig örökre száműztek a budapesti közélet pezsgéséből. Azt, hogy számos olyan, a pesti lét axiómájaként létező kulturális és szórakozóhelyet likvidáltak, mely hatalmas érvágásként ért olyan, már-már elhanyagolható méretű szubkulturális rétegeket, mint amilyet a fővárosi egyetemista közeg is alkot. Bezárt a Gödör, a ZP és a Tűzraktér is, hogy a teljesség igénye nélkül kiemeljek párat a meglehetősen impozáns listáról. Cikksorozatunkban megpróbálunk fényt deríteni arra, hogy miért kellett búcsút intenünk kedvenc helyeinknek, és mit kaptunk „kompenzációként”, első állomásként a Zöld Pardonnal és a Gödörrel a fókuszban.

Zöld Pardon

Mi volt?

„Mindenkinek van egy vodka-sztorija.” – hangzik az igencsak általánosító, ám nagy valószínűséggel szívbemarkolóan igaz mondás. Emellé azonban minden fiatal, aki az elmúlt 13 év alatt hosszabb-rövidebb ideig élt Budapesten, hozzáteheti: és egy ZP-sztorija is.

A szerencsésebbeknek azonban nemcsak egy, hanem temérdek ilyen története akad, és ez nem is meglepő: generációnk ezrei töltötték nyári estéiknek jelentős részét a Petőfi híd budai hídfőjénél található szórakozóhelyen, mely hosszú évekig a magyar könnyűzenei élet fellegvárát jelentette. A fellépők (a legnépszerűbb magyar zenekarok) és a belépő ár-érték aránya sosem volt kiegyenlített: a kezdetben már-már röhejesen olcsó belépőjegyek a vég közeledtével sem haladták meg egy átlag koncert jegyárának töredékét. Jó megközelíthetőség, két színpad – több zenei stílus, Szeparé, ha elvonulnál és medence, ha meleged lenne (vagy random idegenekkel szeretnél fürdeni). Ezt jelentette a Zöld Pardon.

Miért?

Persze semmi sem működhet tökéletesen, így a ZP-nek is meg kellett küzdenie némi nehézséggel, amit elsősorban Újbuda vájt fülű polgárai jelentettek: folyamatosan érkeztek bejelentések, miszerint a kerület lakóinak nyugalmát megzavarja a szórakozóhelyről áradó zene, illetve a környék esztétikai megítélését is nagyban csorbítják az odalátogató, szemetelő fiatalok. Így, mikor a Zöld Pardon 2011. október 31-én lejáró szerződésének meghosszabbításáért fordult az önkormányzathoz, a polgármester ezen érveket felsorakoztatva nemet mondott.

A helyzet persze nem volt ennyire egyszerű, szóba kerültek, majd el is felejtődtek itt mindenféle országzászlók, szerveződött tüntetés (nem is olyan kicsi, 40.000 főt számláló), összegyűltek aláírások (abból sem kevés, olyan 110.000), de a döntés végül megszületett: a ZP-nek pedig szedelőzködnie kellett.

Mi lesz?  [bquote]„..a ZP, ha nem is változatlan formában, de túl van az életveszélyen, és nagy esélye van a teljes felépülésre.”[/bquote]

„Legalább azt mondd meg, hogy hová menjünk” – kéri a Hiperkarma, Zöldpardon című számában, de kérte ugyanígy maga a szórakozóhely is. Közvélemény-kutatások előzték meg a költözést, és bár a vezetőség menekült volna a 11. kerületből, engedett a tömegek kívánságának: nem mentek messze, csak egy híddal lejjebb költözött, a Rákóczi híd budai hídfőjéhez.

A Szeretlek Magyarország összefoglalója szerint a Zöld Pardon legfőbb attribútumai mit sem változnak majd az új környezetben sem: a belépők, az italárak maradnak, s ugyanígy a közönség kedvenc fellépők is visszatérnek majd az új helyszínre is, melynek méretei megegyeznek a régiével.

Újítás lesz azonban a fedett tér a Nagyszínpad előtt, mely két célt is szolgál egyszerre: egyrészt az eső sem jelenthet akadályt ezentúl, másrészt pedig a hang terjedését is csökkentik, ezzel elősegítve, hogy az új környezetnek ne legyen oka panaszt tenni a szórakozóhely miatt. A nehezebb megközelíthetőséget is orvosolni fogják: a Petőfi híd, budai hídfőtől 8-10 percenként külön buszokat fognak indítani, ami 100 Ft-ért szállítja majd a vendégeket az újdonsült Zöld Pardonba.

A nyitóhét programjának facebook eseményén már több mint 8000-en jelezték részvételi szándékukat, így talán megelőlegezhetjük azt a kijelentést: a ZP, ha nem is változatlan formában, de túl van az életveszélyen, és nagy esélye van a teljes felépülésre.

http://www.youtube.com/watch?v=GE7hPZ1k9p4

Gödör – Akvárium

Mi volt?

„A Gödör egy olyan közösségi tér, mely egyszerre kulturális-művészeti találkozóhelye progresszív művészeti-kulturális eseményeknek, generációknak, műfajoknak és ad helyet a civil társadalom rendezvényeinek, az ifjú művészek bemutatkozásának és a műfajok találkozásának.” – olvasható a Gödör Klub önmeghatározása a klub bezárását megindokoló sajtónyilatkozatban. Az Erzsébet tér szívében elhelyezkedő klub 2002 óta adott otthont könnyű- és komolyzenei koncerteknek, kiállításoknak, irodalmi esteknek, színházi- és táncelőadásoknak, emellett pedig kialakította a városi fiatalság egyik legkedveltebb találkozóhelyét.

„Nem tudom, csak üljünk ki a Gödörhöz.” – hangzik az egyik leggyakoribb válasz az igazi tavasz beköszönte után a „Mit csináljunk ma este?” kérdésre. Ez a mondat azonban mostantól ugyanúgy nosztalgiával töltődik majd meg, mint a „Találkozzunk a Moszkva téren!”, hiszen február 1-jétől kezdve a Gödörnek hivatalosan semmi köze az Erzsébet térhez.

Miért?

Ha őszinték akarunk lenni, akkor ki kell mondanunk: valójában nem tudni. Ami biztos, hogy az UNI-CO építésziroda (a Gödör Klub tulajdonosa) a helyszín tulajdonosával, a Közigazgatási Minisztérium alá tartozó Design Terminállal kötött szerződését 2012. február 1-jével felbontották, ennek értelmében pedig az üzemeltetőknek el kellett hagyniuk az Erzsébet teret. A Gödör működésével kapcsolatban a tulajdonosok semmiféle kritikát nem fogalmaztak meg, sőt, céljuk, hogy az őket követő Akvárium Klub az előd nyomdokaiba lépve hozza a megszokott programokat, megszokott minőségben.

Mi lesz?

„Február 1-től ez nem a mi helyünk.” – lehetett olvasni a Gödör Klubra kifüggesztett molinón az utolsó hetekben. És valóban: az Erzsébet téri hely üzemeltetésére a Sziget Iroda vendéglátóipari cégével kötöttek szerződést, a programszervezéssel pedig Muraközy Pétert bízták meg. Az Akvárium Klub névre keresztelt szórakozóhelyen nem akarnak radikális változásokat, ám az új programszervező elmondása szerint nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a könnyűzenére, és teret szeretnének engedni az elektronikus stílusnak is.

A büfé üzemeltetését a Sziget rendezvényeiről ismert Gamma Trade Kft. veszi majd át, akik biztosították a közönséget arról, hogy az árak nem fognak növekedni. A klub elrendezését illetően is történtek átalakítások, máshova került a színpad, illetve a mosdók és a ruhatár elhelyezkedése is megcserélődött. Emellett jobban ki akarják majd használni a helyszín nyújtotta lehetőségeket, így például a programok részévé akarják tenni a fent található medencét (mind a gyerekek számára, mind pedig különböző színházi előadásokba integrálva).

És hogy mi lesz a Gödör Klubbal? Ők is folytatják a munkát, egyelőre azonban (a Zöld Pardonnal ellentétben) nem tudni állandó helyszínről, ahova költözni tudnának…

Fotók: http://www.flickr.com/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]