Tudatalatti műfaj- és módszerváltás

Október 27-én Rakovszky Zsuzsa volt a Trefort Irodalmi Esték vendége. Az írónővel Gintli Tibor az ELTE BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszék adjunktusa beszélgetett a Kari Tanácsteremben.

Megtelt teremmel fogadták az érdeklődök október 27-én Rakovszky Zsuzsát. A Trefort-esték vendégei mindig kapcsolódnak valamilyen módon az ELTE-hez, Rakovszky Zsuzsa is egyetemünk egyik öregdiákja. 1981-ben jelent meg első verses kötete Jóslatok és határidők címmel. A kérdező, Gintli Tibor véleménye szerint Rakovszky kész költőként lépett az olvasók elé, hiszen nincsenek – úgymond – zsengéi. A költőnő úgy gondolja, hogy ez azért lehet, mert már harminc éves elmúlt, amikor ez a kötet megjelent és kisgyerek kora óta írt verseket, tehát zsengéi csak akkor lehettek. Rakovszky saját bevallása szerint lassan írja verseit: nagyon ritka az, amikor csak úgy folynak ki a szavak tollából, mindig tudatosan szerkeszti meg műveit. Lírájának egyik érdekes pontja a beszédnyelvi rétegek bevezetése a versbe. Emellett persze nem hagyja el a hagyományos formákat sem, véleménye szerint azonban csak hagyományos formában verset írni szép, de ilyen módon már nagyon sokan írtak verset, ezért tanácsos inkább új technikákkal kísérletezni. Az 1994-es Hangok című verseskötet jól tükrözi a fentebb említett technikát, hiszen ez a kötet úgynevezett szerepverseket tartalmaz, melyekkel azonban az a baj, hogy nem mindig hitelesek a versbeli szereplők monológjai; szociológiailag nem felelnek meg a valóságnak.

A beszélgetés második felében Rakovszky prózájáról volt szó, mikor is az írónő elmondta, azért fordult a próza felé, mert azokat a figurákat, akikről írni szeretne, nem tudja olyan jól a versben megmutatni. Első regénye 2002-ben jelent meg a Kígyó árnyéka címmel. Ez az írónő legterjedelmesebb regénye, melynek megírására egy évig készült. Rakovszky szereti a múltba helyezni a történeteit. Saját bevallása szerint a költészetről prózára való váltás számára nem egy tudatos döntés volt, egyszerűen így alakult: „Az agyam kívánta a módszertani váltást.” Az idén megjelent VS című regénye nagyon megosztotta a hazai irodalmi kritikát, de Rakovszky saját elmondása szerint, őt magát semlegesen érintik a pozitív és a negatív kritikák is, azon viszont meglepődött, hogy néhány kritika hiányolta regényéből az iróniát, illetve sokan úgy érezték, hogy az írónő azonosul főszereplőjével. Ezeket az állításokat Rakovszky cáfolta az este során, hiszen szerinte a regény tele van iróniával, és az is határozottan érzékelhető, hogy nem azonosul VS-sel.

A beszélgetés végén az írónő a 2005-ben megjelent Hullócsillag éve című regényéből olvasott fel egy részletet.

 

Csendes-Erdei Emese
ELTE Online

Fotó: Martin Wanda

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]