Népzenei vizeken

A Balkán Fanatiktól Lepét kérdeztük, hogy hol tart a hazai népzene, milyen vendégelőadók lesznek az őszi új albumon és arról, hogy hogyan is jött ez az egész.

Honnan jött a Balkán Fanatik? Hol tart ma a magyar népzene?

A sztori az úgy kezdődik, hogy valamikor a hatvanas évek végén, vagy inkább a hetvenes évek elején az én Georgios (Jorgosz) barátom – a görög -, magyar születésű görögként belépett a magyar néptánc mozgalomba, és így beleszeretett a magyar népzenébe. De mivel görög, és mivel nem bír a vérével, így már akkor elkezdett kísérletezni olyan fajta dolgokkal, amiket akkor már nyugaton is hallott.
Jorgosz az angolszász népzenéből táplálkozó beatzene mintájára, meg akarta teremteni a hazai népzenére alapuló popzenét, amelyet a Szörényiék például és az Illés zenekar elég jól megvalósítottak, csak ennek voltak az akkori politikai rendszer miatt problémái. Ezért a magyar népzene ugyan úgy „rezervátumba” került, mint Amerikában az indiánok. Ezáltal a népzene elszigetelődött a populáris zenétől. Ezt követően nagy elődeink elkezdték felvenni azt a vonalat, amit ők nyugaton aktuálisnak találtak és elkezdték játszani azt itthon is. Gyakorlatilag lemásolták a nyugati trendeket. És elvetették azokat a magokat, amiknek köszönhetően a mai napig ez a beatzene az irányadó Magyarországon – persze ízlésben. Csak „földalatti mozgalomként” sikerült a népzenének visszatérni a köztudatba, úgy ahogy a Jorgosz csinálja, ezek voltak a Kolinda, Barbaro, Gépfolklór. Ezek a bandák a periférián tolták a népzenét, hol rockot, hol beatzenét, vagy jazz-t keverve mellé.

[YOUTUBE URL=”http://www.youtube.com/embed/oyli29DM8OA”]
Mi ketten  1999-ben futottunk össze – én nem a népzenében kezdtem, akkor már az Ákos-produkcióban dolgoztam jó néhány éve és elektromos zenében vagyok érdekelt, de találkoztunk és létrejött a Balkán Fanatik. Elkezdtünk kísérletezni, a népzenét próbáltuk keverni az elektromos zenével – mert mindketten oda voltunk a Prodigyért. Kis szerencsével, a Warner kiadóhoz kerültünk, és így elindulhatott egy mérsékelten populáris és igényes népzenei zenekar. Ekkoriban indult a NOX is, amely szintén népzenei vonalakon indult el. Ők picit szerencsésebbek voltak, mert igen komoly manageri és produceri háttér volt mögöttük, és nagyobb nyilvánosságot sikerült biztositaniuk a zenekarnak.
Nekünk nem volt ilyen, hiszen a kezdetektől fogva underground-zenekar voltunk, ez köszönhető annak is, hogy mi jellemzően önfejűek vagyunk, mindig a saját utunkat járjuk. Aztán elhalt a NOX, mi pedig jártuk tovább a saját utunkat. Az utóbbi években a fiatalok között elindult egy újabb hullám, amely újra elővette a népzenét. Többek közt mi mintánkat követően próbálják ők is feldolgozásokat csinálni. Ilyen a Holdviola zenekar vagy remek barátunk DJ Pozsi projektje az Analog Cuvee is, és ma már nyugodtan elmondhatjuk, hogy ennek az egész népzenei kultúrának kezd kialakulni a „brandje”, aminek mi csak örülünk.

[YOUTUBE URL=”http://www.youtube.com/embed/smSxWPqzc3o”]

Nem gondoltatok még arra, hogy egy zenei fesztivált szerveztek a népzenei együtteseknek?

Nemrég adtam egy interjút a Mohácsi Rádiónak, amelyben ők is ezt a kérdés „pedzegették”. Mi inkább előremutatóak próbálunk lenni, ezt viszont a közönség nehezen tudja követni. Például gondoltad volna, hogy idén ősszel jelentetjük meg a negyedik stúdió albumunkat, pedig a közönség még mindig az első lemezünk vagy a Hungarikum dalait fújja, és várja? Azért nem panaszkodhatunk, mert tavaly ősszel velünk is elindult egy sikerszéria, ami annak is köszönhető, hogy visszavettünk az előremutatóságból amit az American Perestroikán keresztül akartunk letolni a közönség torkán, és az uj lemezen inkább a magyar népdalfeldolgozásokra koncentrálunk. A Perestroikával viszont sikerült külföldön, Los Angeles-i klubokban is fellépnünk. Majd ha nagyon menők leszünk szervezünk fesztivált.
[YOUTUBE URL=”http://www.youtube.com/embed/x_xuNdJ3nQ4″]

Együttműködések voltak a Perestroikán is, és most pedig Copy Connal megy a rádiókon a Csá! Terveztek még közös munkát?

Igen, több zenekart, illetve zenészeket/énekeseket is megkerestünk, egyelőre várunk és bízunk abban, hogy tudnak ránk időt szakítani.

Tagcserék? Milyen a kapcsolat a korábbi tagokkal? Hogy találtok új tagokat a bandába?

Annyit kell tudni rólunk, hogy ez a zenekar egy projekt jellegű dolog. A vén görög, meg a kecskeszakállú kopasz alkotja a magját a csapatnak, és próbáljuk körülvenni magunkat lelkes emberekkel, akiket be tudunk rángatni abba az állatságba, amit mi csinálunk. Van, akit sikerül berángatni, van aki kitartó, birkózik velünk és van aki felnő, megérik az önállóságra, mint az Anna. Nagyon büszkék vagyunk azokra, akik velünk dolgoznak, ilyen például a Czifra Miki, aki szerintem az ország legjobb gitárosa. Bár kicsit önfejű, de pont ezért szeretjük. Benedeczki Sándor dobosunk, aki szintén tehetséges fiatal. És nem hagyhatom ki a két fiatal hölgyet Kovács Nóri népdalénekesnőt és Sonita-t, akik szintén nagyon odateszik magukat a koncerteken.

Törceee
ELTEOnline

Fotó: Horváth Lilla 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]