22,8 millióból fejleszti Egyetemi Könyvtárát az ELTE

A TÁMOP-projekt céljait 2011. április 19-én nyitóeseményen ismertették.

Az eseményen könyvek közt és családias hangulatban ismertették a TÁMOP pályázat nyújtotta lehetőségeket. Dr. Tokaji Nagy Erzsébet, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa elmondta: a TÁMOP- és a TIOP-programok keretében már számos újítás ment végbe országos szinten, többek közt útjára indult az első könyvtárbusz Baranya megyében, és egyre többen rögzítik tartalmaikat az online katalógusokban. Ismertette továbbá a könyvtári projekt három fontos területét: a készletek növelése, az olvasási kultúra fejlesztése és az ELTE könyvtárai számára egy közös keresőfelület kialakítása.

A projekt céljairól, várható eredményeiről Székelyné Török Tünde, az ELTE Egyetemi Könyvtár osztályvezetője számolt be. Elmondta, hogy a pályázat segítségével egy közös lekérdező felületet alakítanak ki. Kiemelte: erre azért van szükség, hogy könnyebben és gyorsabban el lehessen érni az ELTE könyvtári hálózatához tartozó intézményekben különböző módon és helyen tárolt könyvtári egységeket. Emellett a projekt kiemelt célja az ELTE teljes dokumentumvagyonának egységes adatbázisba való integrálása. Továbbá fontosnak tartják az unikális dokumentumok teljes körű feldolgozását és az egzotikus nyelvek irodalmát is tartalmazó egyedi gyűjtemény bővítését – mondta az osztályvezetője. „Az egyedi könyvtári egységek számának növelését többek közt az ELTE Olasz, valamint Portugál Tanszékével való együttműködés létrehozásával kívánjuk elérni” – tette hozzá Székelyné Török Tünde. Mivel a rendelkezésre álló könyvek nagy részét még nem vették lajstromba, a pályázati forrásnak köszönhetően 24 százalékról 30 százalékra emelnék a jelenlegi dokumentumvagyon feltártságát – folytatta.

Fejlesztik a könyvtári portált, amellyel a könyvtárhasználat megkönnyítését és az elérhető online szolgáltatások bővítését kívánják szolgálni. Az Egyetemi Könyvtár célja az is, hogy a középiskolás korosztály minél nagyobb hányadát megnyerje magának, és könyvtárhasználatra sarkallja. Ennek érdekében kihelyezett tanórákat, vetélkedőket szerveznek az ELTE középiskoláiban. Az olvasásnépszerűsítést író-olvasó találkozók megtartásával, továbbá számos, az intézmény által szervezett rendezvénnyel kívánják elérni. Az első író-olvasó találkozót 2011. április 19-én rendezték: az esemény vendége Kukorelly Endre író volt.

Varga Klára projektvezető a könyvtár szolgálati küldetéseit ismertette a vendégekkel, amelyek közül a 21. századi kihívásoknak való megfelelést, a tudás őrzését, gyűjtését és rendelkezésre bocsátását, továbbá a minőségi szolgáltatások nyújtását tartotta a legfontosabbaknak. „Nagyon sokat jelent az Egyetemi Könyvtár számára a projekt elnyerése. Egyrészt fontos forrás, másrészt ez a pályázat megerősített minket abban, hogy az elképzeléseink, a terveink jó irányba mutatnak” – mondta el az elte.hu-nak Varga Klára.

ELTE Egyetemi Könyvtár

www.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]