VOLT: Világsztár DJ-k, dob meg a basszus…

Tovább erősödött a VOLT Fesztivál programja.

Philipp Jung és Patrick Bodmer pontosan tudják, hogy mikor mit kell tenniük a keverőpult mögött annak érdekében, hogy olyan elementáris erejű hangok szabaduljanak ki a hangládákból, melyektől a közönség teste mozgásba lendül. Ők ketten a Get Physical kiadó társtulajdonosai, valamint a M.A.N.D.Y. néven világszerte ismert electrohouse-projekt feltalálói, vezetői és üzemeltetői, aki az elektronikus zene európai fellegvárából, Berlinből érkeznek a VOLT Fesztiválra azon az estén, amikor a Telekom Nagyszínpadon Paul Kalkbrenner lép fel, pontban előttük. Rajtuk kívül a VOLTosok még DJ Fresh-sel is együtt bulizhatnak idén, aki a kortárs drum’n’bass kultúra legnagyobb hatású, manapság legtöbbet játszott DJ-je és producere. Gold Dust című dala az aktuális d’n’b-slágerek legnagyobbika. Nevét és munkáit nemcsak a műfaj rajongói ismerik, hanem azok is, akik amúgy nem kifejezetten rajonganak az ilyen zenékért.

A drum and bass és az elektronikus zenék megszállottjai a legendás Viper Recordings vezetőjének, a Futurebound művésznéven alkotó Brendan Collinsnak a partiján is részt vehetnek a VOLTon. Futurebound nem egyedül érkezik a VOLTra, hanem vele lesz kiadójának nagyágyúja, Matrix is. A hírek szerint az American Beauty, a Skyscraper és a Coast to Coast című drum’n’bass himnuszokat tartalmazó 2007-es lemez után a fantasztikus páros jelenleg újabb közös albumán dolgozik. Szintén a műfaj rajongói örülhetnek a Black Sun Empire érkezésének. A BSE az utóbbi idők egyik legformabontóbb drum’n’bass produkciója, melyet három hihetetlenül kreatív elektronikus zenész, Milan és Micha Heyboer, valamint Rene Verdult irányít. Hiperszuggesztív zenéjük a drum’n’bass árnyékvilágának félelmetes motívumaival szimpatizáló neurofunk és a techstep műfajába sorolható, de a korszellemnek megfelelően saját hangzásukat mostanság a dubstepbe is szívesen ültetik át. Ugyancsak a feszült, baljós hangulatú és keményre hangolt, zaklatott ütemek rabjainak igényeit szolgálja ki a brit DJ-producer és kiadóvezető Mark Newton, ismertebb nevén: N-Type. Az ő karrierje tizennégy éves kora óta tart, eleinte a drum’n’bass bűvöletében alkotott, majd a 2-step és a garage felé fordult, az utóbbi időben pedig az elektronikus zene világában mostanság tomboló dubstep-láz ragadta magával.

 

DJ All Star-gálára készülhetnek azok, akik idén júliusban részt vesznek a DMC World DJ Championshipen több alkalommal is a világ legjobb DJ-kollektívájának bizonyuló Scratch Perverts VOLTos turntable-ütközetén. Akiknek pedig ez sem lenne elég, azok világhírű MC-k irányításával bulizhatnak júliusban Magyarország legkedveltebb vidéki fesztiválján. 2011-ben nálunk lép fel például a drum’n’bass kultúra egyik legtöbbet foglalkoztatott MC-je, Dynamite MC. Az ő hangját mindenki ismeri, aki egy kicsit is kapcsolatban áll a d’n’b és a hiphop műfajjal, hiszen a brit MC olyan népszerű előadókkal dolgozott együtt az elmúlt majdnem húsz évben, mint DJ Zinc, DJ Skitz, Andy C, vagy éppen a fent említett Scratch Perverts. Tavalyi emlékezetes jelenése után visszatér Sopronba a londoni drum’n’bass színtér népszerű MC-je, aki 2010-ben Shy FX oldalán mozgatott át minket. Végül, de nem utolsó sorban, idén Stamina MC mellett még MC Coppával is találkozhattok, akit olyan sztárok és szuperprodukciók foglalkoztatnak, mint a Kruder & Dorfmeister páros, a Tiefschwarz, Felix Da Housecat, Roni Size, Adam Fenton vagy Stereotyp.

Újra zakatol majd a dob és a basszus a fülünkben az idei VOLTon a Hiperkarma zenekar jóvoltából. Bérczesi Róberték a napokban jelentették be, hogy három és fél év kihagyás útán a legfontosabb hazai fesztiválok közül néhányon újra aktivizálják magukat, és visszatérésüket többek között egy hatalmas VOLTos koncerttel ünneplik meg. A zenekar frontemberének nyilatkozatai alapján arra következtethetünk, hogy a Hiperkarma visszatérő koncertje elsősorban legismertebb számaikra épül majd.

Pár nappal ezelőtt a VOLT Facebook-oldalán már megjelent a hír: a VOLT vendége lesz a francia szuperprodukció, a Nouvelle Vague is!

Végezetül még egy fontos hír a magyar EU-elnökséget záró VOLTos bulival kapcsolatban: 2011 július 2-án a VOLT színpadán az Európa Kiadó!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]