„Tartsd be minden szavát, és boldog gyereked lesz!”

A skandináv életstílus híresen kiegyensúlyozott – hazánkban is rengetegen foglalkoznak az északi országokra jellemző harmónia titkával. Idén még közelebb kerülhetünk hozzá egy új könyv segítségével, amely a dán gyereknevelést mutatja be.

A kötet szerzői – egy amerikai anya, aki dán férfihez ment feleségül, és egy dán anya, aki gyakorló pszichoterapeuta – szerint a dánok világszerte ismert boldogsága abból fakad, hogy a gyerekeket is erre az életfelfogásra nevelik. „A gyerekek alapvető jóságába vetett hit, az őszinte és hiteles szülői hozzáállás, az elfogadás és az ítélkezésmentesség olyan nevelési alapelvek, amelyeknek eredményeként a gyerekek kiegyensúlyozottak, érzelmileg rugalmasak, empatikusak és együttműködők lesznek – és ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek nem csak a gyerek-, hanem a felnőttkori boldogsághoz is szükségesek.” – írja a HVG könyvajánlója.

Dr. Vekerdy Tamás, az ismert magyar gyermekpszichológus a könyv utószavában arról ír, hogy a hazai nevelési elvek eltolódtak a teljesítményorientált amerikai gyakorlat felé – ehelyett érdemes lenne inkább arra koncentrálnunk, hogy boldogan éljük le az életünket, és a gyerekeket is erre neveljük. Íme tíz alapelv, amit érdemes megfontolnunk:

1. A játék nem csak az óvodásoknál fontos. A magabiztos és rugalmas felnőttkor eléréséhez az iskolában is alapvető szükséglet az, hogy a gyerekeknek megadjuk a szabad játék lehetőségét.

gyerekneveles

2. A szabályok betartatása nem érhető el kiabálással. Ha egy dán gyerek tiltott dolgot tesz, a szülő türelmesen leguggol hozzá, és nyugodt hangon beszél vele – hiszen így érhető el a bensőséges és összetartó kapcsolat szülő és gyermeke között.

3. Sokszor hallani arról, hogy milyen nehéz szabadon engedni a gyerekeket – pedig ez szükséges ahhoz, hogy egészséges módon fejlődjön az önkontroll és a rugalmas válaszadás képessége.

4. A gyerekeket nem kell – és nem is lenne szabad – megkímélni a felkavaró eseményektől. A szülő csak kárt tesz azzal, ha átírja a szomorú mesék végét, vagy a nemrég elhunyt nagypapáról azt hazudja, hogy elutazott.

5. Nincs tökéletes szülő. De a gyerekek nem is várják el a tökéletességet: csupán érzelmi őszinteségre van szükségük.

6. A gyerekek nem rosszak! A gyermekkori dackorszakok a normális és egészséges fejlődés részei – a cél tehát nem az, hogy „megtörjük” őket, hanem hogy elfogadjuk ezt, és mellettük legyünk.

7. Egy gyerek hosszú távon akkor fog tisztelettel nézni a szüleire, ha ők is megadták neki a tiszteletet a kezdetektől fogva.

8. Számos kutatás bizonyítja, hogy nagymértékben növeli a gyerekek empátiáját, ha olvasunk nekik. És ahogy korábban már említettük: itt sem csak a vidám, kellemes történetek jöhetnek szóba, hanem bármilyen könyv, ami érzelmi hatással bír. Ez rengeteget segíthet a valóság megélésében.

Father and young daughter reading together

9. A dán iskolákban a tanárok minden évben a diákokkal közösen hozzák meg a szabályokat. Minden osztályban más szabályok érvényesek, és minden év elején újraalkotják őket. Ezzel megelőzhetik a problémákat, elérhetik a kölcsönös tiszteletet, és önkontrollra nevelhetik a diákokat.

10. Ahelyett, hogy azon aggódnánk, hogy mások mit gondolnak a családunkról, érdemes volna több minőségi időt tölteni a szeretteinkkel. Fordítsunk időt a saját egészségünkre és nyugalmunkra is, hogy a „kirakat” helyett inkább a bensőséges viszony kerüljön előtérbe.

Forrás:
hvg.hu
Kiemelt kép
Kép
Kép

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]