15 kérdés és válasz (újra)felvételizőknek

Elindult a Felvi.hu honlapján az internetes ügyintézés. Meddig kell feltölteni a hiányzó dokumentumokat? Ki nem kap többletpontot az emelt szintű érettségiért? Hogyan tudom módosítani a szakok sorrendjét? Mikor húzzák a ponthatárokat? Sokasodnak a kérdések – megválaszoljuk őket!


1.) Mit csináljak, ha elfelejtettem az E-felvételin megadott felhasználónevemet/jelszavamat?
Ha a Felvi személyes oldalához tartozó jelszót felejtetted el, akkor a fejlécben található „Elfelejtett jelszó”-ra kattintva kérhetsz újat, a regisztrációkor megadott e-mail címedre. Ha a felhasználónevedre sem emlékszel, akkor célszerű újra regisztrálni a Felvin. Ne izgulj, az új regisztráció nem fogja befolyásolni a korábbi feltöltéseidet: az E-felvételibe való belépés előtt a rendszer ismét elkéri a felvételi azonosítódat és a születési dátumodat. Arra viszont figyelj, hogy bár az újbóli regisztrációkor bármilyen új e-mail címet beírhatsz, a felvételi eljárással kapcsolatos üzeneteket továbbra is a jelentkezéskor megadott e-mail címre küldik!

2.) Honnan lehet tudni, hogy mit kell még feltöltenem? Mindenről küldenek értesítést?
Legkésőbb június 11-ig kapsz egy általános tájékoztatót az egyes pontszámítási módokhoz szükséges dokumentumokról és ezek ellenőrzéséről, de nem minden dokumentumhiányról küldenek hiánypótlási felhívást. Ennek az az oka, hogy mindenki saját maga döntheti el, hogy a lehetőségek közül milyen okmányok alapján kívánja a pontszámítást kezdeményezni, ezért neked kell figyelned arra, hogy beküldj minden szükséges papírt.

3.) Hova és meddig kell feltölteni a hiányzó dokumentumokat?
Az ügyintézési időszak július 11-ig tart, vagyis eddig a napig lehet feltölteni az E-felvételiben („Dokumentumok” menüpont) a pontszámításhoz szükséges anyagokat. Ne felejtsd el, hogy a benyújtott okiratok feldolgozása akár több napot is igénybe vehet, úgyhogy ne halogasd a szkennelést. Ügyelj arra, hogy minden jól olvasható legyen. Ha nincs lehetőséged az E-felvételiben pótolni a hiányzó papírokat, akkor postán kell őket elküldened (Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190). Ebben az esetben érdemes a dokumentummásolatra ráírni a felvételi azonosító számodat is.

flickr

4.) Mire jó a pontszámító kalkulátor?
A pontszámod csak akkor jelenik meg a szakok mellett, ha már minden szükséges dokumentumot feltöltöttél, vagyis ha még nincs meg minden bizonyítványod, akkor a kalkulátor használatával megnézheted, hogy milyen eredményt kell elérned az érettségin ahhoz, hogy bekerülj az áhított szakra.

5.) Hogyan tudom módosítani a megjelölt szakok sorrendjét?
Sorrendmódosításra egyetlen alkalommal van lehetőséged, legkésőbb július 11-ig. A „Sorrendmódosítás” menüpontban megjelennek az általad választott képzések, a mellettük található “nyíl” ikonnal tudod előrébb vagy hátrébb rakni a szakokat. Ha végeztél, kattints a „mentés” gombra, ezzel véglegesítetted is a sorrendedet, de a változtatásaid nem jelennek meg azonnal, mert fel is kell dolgozni a kérelmedet. Lehetőség van arra is, hogy visszavonj egy jelentkezési helyet, ezt is itt tudod elintézni, de jól gondold meg, mert nem lehet visszacsinálni.

6.) Mindenképpen kapok többletpontot az emelt szintű érettségiért?
Nem. Az emelt szintű érettségiért csak akkor jár az 50 pont, ha olyan tárgyból döntesz az emelt vizsga mellett, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható érettségi tárgy, és legalább 45 százalékos lesz az eredményed.

7.) Jár pluszpont a felsőoktatási szakképzésért?
Igen, ha olyan képzési terület alapszakján tanulsz tovább, amelyből felsőoktatási szakképzésben záróvizsgát tettél. A jeles záróvizsga 32, a jó 20, a közepes pedig 10 többletpontot ér.

8.) Milyen esetben kaphatok többletpontot OKJ-s képzésért?
A következő feltételeknek kell megfelelni: a.) 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítés, b.) szakirányú továbbtanulás, c.) ha a képzési terület intézményei úgy döntöttek, többletponttal honorálják az adott végzettséget. Sajnos olyan is előfordulhat, hogy megfelelő számú és szakirányú OKJ-ről van szó, azonban a képzési terület intézményei úgy döntenek, hogy nem jár érte többletpont. A részletekről a felvételi tájékoztató “Szakképesítés” című fejezetében tájékozódhatsz.

9.) Mi jelent az előzetes kreditelismertetés?
Ha mesterképzésre jelentkeztél, és olyan diplomád van, ami nem teljes kreditértékkel számítható be, a mesterképzést meghirdető felsőoktatási intézmény kreditelismerési eljárásban vizsgálja meg, hogy az adott szakra a korábban megszerzett kreditjeidből mennyi szakterületi kredit ismerhető el.

10.) Olyan szakra jelentkeztem, ahol van alkalmassági vizsga. Mi történik, ha nem sikerül?
Ha nem jelensz meg az alkalmassági vizsgán, vagy „nem felelt meg” minősítést kapsz, akkor a felvételi összpontszámod 0 lesz. Ez azt jelenti, hogy mindegy, hány pontot gyűjtöttél össze a tanulmányi és érettségi eredményeiddel, nem kerülhetsz be olyan szakra, ahol nem sikerült az alkalmasságid.

11.) Hogyan tudok kapcsolatba lépni az ügyfélszolgálattal?
A felvételi eljárással kapcsolatos általános kérdés esetén éjjel-nappal hívható a 1818-as telefonszám. Ha konkrét kérdésed van, akkor hétfőtől csütörtökig 8:00-16:30-ig, pénteken pedig 8:00-14:00-ig hívhatod az ügyfélszolgálatot az 1/477-3131-es számon. E-mailben az info@felvi.hu címre küldheted el a kérdéseidet, az üzeneteket beérkezési sorrendben válaszolják meg. Személyesen a Maros utcában található ügyfélszolgálaton kérhetsz segítséget (XII. kerület, Maros u. 19-21).

Csudai Sándor

12.) Hol tudom megnézni, hogy hányan jelentkeztek arra a szakra, amelyikre én is?
Itt.

13.) Hova jelentkeztek a legtöbben? Melyek a legdrágább önköltséges szakok?
A több mint 107 000 jelentkező közül a legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, a Debreceni Egyetemre és a Szegedi Tudományegyetemre szeretnének bejutni. Alapképzésre 73 ezren, mesterképzésre 18 ezren felvételiznek. A karok közül a legnépszerűbb a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara, a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kara, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara. A legkeresettebb szak a gazdálkodási és menedzsment, ezt követi a mérnökinformatikus, majd az ápolás és betegellátás. A top 10-be bekerült még az óvodapedagógus, a pszichológia, a gépészmérnök, a kereskedelem és marketing, a gyógypedagógia, a turizmus-vendéglátás és a programtervező informatikus. Az önköltséges képzések közül az általános orvosi és a fogorvosi diploma megszerzése a legdrágább, 1 350 000 forint egy félév. A leendő gyógyszerészeknek 800 000 forintot kell fizetniük. A művészeti szakok sem olcsók, a festőművészeknek 950 000 forint, a fotográfusoknak 800 000 forint, míg a jazzének szakon tanulóknak 700 000 forint egy szemeszter.

14.) Mit vállalok az állami ösztöndíjas szerződés aláírásával?
A szerződés értelmében köteles vagy az adott képzésen legfeljebb a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési idő másfélszeresén belül megszerezni az oklevelet (vagyis a 6 féléves szakot legkésőbb 9 félév alatt elvégezni); illetve az oklevél megszerzését követő 20 éven belül az általad magyar állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt fenntartani. Ha nem szerzel diplomát a fenti határidőn belül, akkor vissza kell fizetned az igénybe vett magyar állami ösztöndíj összegének 50%-át. Ha az oklevél megszerzését követő 20 éven belül nem lesz az állami ösztöndíjas tanulmányaiddal megegyező időtartamú hazai munkaviszonyod, akkor meg kell térítened az igénybe vett állami ösztöndíj teljes összegét.

15.) Mik a hátralévő fontos határidők?
A hiánypótlási felszólítás kiküldése: június 27-ig
A dokumentumpótlás és a szaksorrend módosításának határideje: július 11.
A felvételi ponthatárok kihirdetése: július 25.

A besorolási döntés közzététele: augusztus 5-ig
A felvételi határozat megérkezése: augusztus 8-ig

forrás: Felvi, Eduline
képek: Pinterest, Flickr, Csudai Sándor

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]