Junior Prima díjat kapott az ELTE két kutatója

Bunford Nóra klinikai szakpszichológus és Vincze Miklós Pál fizikus vehette át a kitüntetést a Magyar Tudományos Akadémián.

A Prima Primissima díj alapítói tíz évvel ezelőtt úgy határoztak, hogy egy önálló díjjal ismerik el a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalokat. Létrehozták a Junior Prima Díjat, mellyel azt is szeretnék bebizonyítani, hogy a jelentős eredmények már ifjúkorban is komoly elismeréssel járhatnak. A díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta magára. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamosművek Zrt. a zene, a Docler Holding Kft. a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, a Takarék Csoport pedig a színházművészet terén díjazottakat támogatja.

Idén ötvennyolc pályázó közül választotta ki a szakmai zsűri azt a tíz kutatót, akik magasan jegyzett tudományos eredményeik, publikációik és előadásaik révén elnyerték a díjat. Közülük ketten az ELTE-n dolgoznak.

(Bunford Nóra az alsó sor közepén áll, Vincze Miklós Pál a felső sorban balról a második)

Bunford Nóra az alsó sor közepén áll, Vincze Miklós Pál a felső sorban balról a második

Bunford Nóra tanulmányait Amerikában és az ELTE-n végezte. 2016 óta posztdoktori kutató az ELTE TTK Etológia Tanszékén, ahol a diszfunkcionális érzelmi feldolgozás etológiai és patofiziológiai alapjait, viselkedésbeli megjelenéseit, valamint ezek többmódszeres mérését vizsgálja. Érdeklődési területéhez tartozik az érzelmi feldolgozás alap- és összehasonlító kutatása is, ezen kutatások eredményeit felhasználva és továbbgondolva az alkalmazott kutatás területén foglalkozik az érzelmi feldolgozás különféle negatív funkcionális következményeivel és releváns farmakológiai és pszichoszociális kezelések fejlesztésével és kiértékelésével.

Vincze Miklós Pál az ELTE TTK fizika szakán diplomázott, asztrofizika szakirányon. 2012-ben az ELTE Fizikai Doktori Iskolájának Statisztikus fizika, biofizika és kvantumrendszerek fizikája doktori programjában Jánosi Imre témavezetésével szerezte meg PhD-fokozatát, disszertációjának címe: Nagyléptékű fizikai oceanográfiai jelenségek numerikus és laboratóriumi modellezése. Ezt követően a Brandenburg Technical University Cottbus-Senftenberg Department for Aerodynamics and Fluid Mechanics posztdoktori programjának résztvevője volt, jelenleg pedig az MTA–ELTE Elméleti Fizika Kutatócsoport posztdoktora.

Az elismeréseket Lovász László, az MTA elnöke, Juhász Edit, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója adta át az MTA Székházában.

forrás: elte.hu
képek: primaprimissima.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]