Kifejezetten jó korba születtem – Interjú Jürgen Dengóval

Jürgen Dengo látássérült észt hallgatóval beszélgettünk. Tanult Tartuban, illetve Szegeden is, jelenleg nálunk, az ELTE BTK-n vendégeskedik. Jürgen születése óta vak, a tanulásban speciális számítógépes programok segítik.

Több éve tanulmányozza a finnugor nyelveket, de akkor sem jön zavarba, ha angolul, németül vagy oroszul kell megszólalnia. Számos műve jelent meg észt folyóiratokban. Jürgen a metált is képes a finnugor nyelvek szolgálatába állítani, ha igény van rá. Szeret új helyeket felfedezni, gyakran jár el kávézni vagy teázni, ahova lehet, gyalog megy, és ha nem mondaná, fel sem tűnne, hogy nem magyar az anyanyelve.

Fontosnak tartod a finnugor nyelvek ügyét, ugyanakkor az irodalom sem áll távol tőled. Mivel szeretnél foglalkozni az egyetem után?

Már most jelent meg több művem, versek és próza is. Észtországban vállaltam fordításokat, illetve szinkrontolmácsolást. Szeretném megerősíteni az észt-magyar kapcsolatot, most elég rossz a helyzet; miután Tallinnban bezárták a magyar nagykövetséget, a budapesti észt nagykövetséget is megszüntették. Egyelőre nem tudom, hogy pontosan mivel szeretnék foglalkozni, érdekel a kutatás, az írás, de mindenképpen tevékeny életet látok magam előtt.

Észt műveket is fordítasz magyarra?

Inkább magyarokat fordítok észtre, de a páromnak le szoktam fordítani a saját műveimet. Nemrég pedig pár észt punkszöveget is lefordítottam magyarra, keress rá a Facebookon.

Szinte kifogástalanul beszélsz magyarul, tényleg ennyivel nehezebb magyarra fordítani?

Igen, nehezebb. Mégiscsak az észt az anyanyelvem.

Hogyan szoktál nyelveket tanulni?

Egészen érdekes módon, írásos alapon tanulok. Nyelvtanulásban gyerekkorom óta alkalmaztam egy táblázatos rendszert. A fejemben minden nyelvi részecskét táblázatokba gyűjtök, viszont minél több nyelvet tanul az ember, rájön, hogy ezek a kategóriák nem megfelelőek, ugyanis a nyelvek nem egyformák. Korábban neveket adtam az oszlopoknak és a soroknak, például főnevek, melléknevek, számnevek stb. De ez korántsem a legkiforrottabb módszer.10257095_10152109977942966_643791785756418256_o

Milyen nyelveken beszélsz még?

Angolul, németül, finnül és valamennyit oroszul is, de szeretnék még több nyelven megtanulni.

Ma már rengeteg technikai eszköz segíti a látássérülteket a tanulásban; milyen eszközöket szoktál használni, mennyire volt nehéz elsajátítani ezeknek a használatát?

Számomra a mindennapi életben ugyanannyira fontos a telefon, mint a számítógép. Például a Messengert képernyő-felolvasó segítségével használom. Tanulni számítógép segítségével szoktam; van egy programom, ami felolvassa a képernyőn látható szöveget. Szerintem kifejezetten jó korba születtem, egyre több technikai eszköz segíti a látássérülteket. Néha azért kell egy kis segítség, viszont az egyetemen nagyon segítőkészek voltak, ha kérdeztem valamit. Sokan a Google Drive-ra töltik fel az órák anyagát, Imre Zoltán is, nála tanulok színháztudományt. Sajnos nem mindegyik tanár cselekszik így. Tartuban volt egy oktató, aki diafilmeket használt órán. Nem is értettem. Az amúgy is elég régi, nem? Szerencsére az óra anyagát azért fel tudta tölteni a netre.

Hogyan szoktak vizsgáztatni?

Még csak Szegeden, illetve Tartuban vizsgáztattak. Ha írásbeli vizsga van, a gépemet használom, nem szoktam külön kérni, hogy engem szóban kérjenek számon. Nem igazán szeretem, ha látássérültségem miatt könnyebben átengednek bizonyos tárgyakból, vagy nagyon elkülönítenek a többiektől. Éppen ezért követelem, hogy hasonló feltételekkel és követelményekkel dolgozhassak, mint többiek.

Nemrég csatlakoztál a finnugor fiatalok mozgalmához. Olvastam, hogy egy metálfesztivált is szerettetek volna szervezni, azzal mi lett?

A fesztivál végül nem jött össze. A mozgalom 2013 óta működik. A Facebook-oldalukon ott vagyok, mint adminisztrátor, de inkább csak azért, mert én hoztam létre ezt az oldalt. Sok mindent szerveznek mostanában, többek között a rokon nyelvek ünnepét is, ahol én is besegítek. Ez Észtországban sokkal nagyobb ünnep, mint itt. A mozgalom mára egész népszerű lett, vannak finn és magyar tagok is.

Gyakran eljársz színházba, de a filmeket is nagyon szereted. Hangok alapján meg tudsz ítélni egy filmet vagy egy előadást?

A színházat gyerekkorom óta szeretem, viszont soha nem voltam nagy mozikedvelő. Mostanában a filmekhez tesznek egy külön hangsávot, amelyben elmondják, hogy mi történik pontosan, sajnos az ilyen filmeket nem nagyon vetítik a mozikban. Filmrendezők közül David Attenborough a nagy kedvencem, sajnos kevés moziban játsszák a filmjeit. A magyar színházi élettel csak most kezdek el igazán ismerkedni, igyekszem sűrűbben látogatni a magyar színházakat.

Elképzelhetőnek tartod, hogy a színházi életben fogsz tevékenykedni?

Soha nem lehet tudni, mit hoz az élet, de nem azért tanul az ember nyelvészkutatónak, hogy mást csináljon. Persze, gyakran megesik, hogy egy bölcsész más pályára kerül, nem azt csinálja, amit tanult. Aki a tartui egyetemen nyelvekkel, irodalommal vagy néptudományokkal (etnológiával, folklorisztikával stb.) kezd foglalkozni, annak kötelező megismerkedni a többi tudományággal is, ezért kell nekem a színháztudományi alapismeretek a diplomámhoz. Tartuban engedélyezték, hogy az ELTE-n vegyek fel ilyen témájú órát, persze a színház is nagyon érdekel, akárcsak a zene vagy az irodalom.

Zenélsz is?

Nemrég összeraktam egy stúdiót is. Tartuban pedig volt egy zenekarunk, én voltam a szintetizátoros, de feloszlattuk, mikor Szegedre mentem Erasmus-hallgatóként.

11710016_10153452362134581_8662816688490586328_o

Milyen hangszereken játszol még?

Kobzon, citerán, furulyákon és kézi dobokon is. A zene olyan, mint a nyelvtanulás; ha van érzéked hozzá, több hangszeren is simán meg tudsz tanulni játszani.

Szerinted Budapesten, illetve az egyetemen kellően odafigyelnek a látássérültekre?

Vezetőcsíkokból nincs sok, de a termek szépen meg vannak jelölve, jól tapinthatóak a számok az ajtók mellett. Szóval igen. Amikor a Neptunnal ismerkedtem, a rendszergazdák is kifejezetten segítőkészek voltak, ha kérdeztem valamit.

Mivel töltöd a szabadidődet most, hogy már nincs a zenekar?

Nem szeretek zajos helyekre járni, szóval inkább teázni vagy kávézni szoktam. Ennek ellenére egy metálkoncertre elmennék, például Finntrollra vagy Metsatöllra. Ha szórakozni megyek, akkor a kisebb helyeket előnyben részesítem, egy nagyobb teremben elvész az érzés, hogy nekem zenélnek.

Szokott gondot okozni a tömegközlekedés? Mennyire tartod segítőkésznek a pestieket?

Nem szokott gondot okozni. Pesten nagyon jól meg van oldva, az emberek nagyon segítőkészek. De az észtek is ugyanúgy segítenek, mint a magyarok, ez inkább emberfüggő. Budapest tele van vezetőcsíkokkal, és szerencsére már Észtországban is jobban odafigyelnek a látássérültekre.

Szeretnél az egyetem után Magyarországon maradni?

Egyelőre maradok, jól érzem magam itt. A párom is itt él. Szoktunk viccelni, hogy azért nem mentünk mindketten északra, mert ott hideg van. Magyarországon létezik poliamor közösség, számomra ez is egy tényező. Szeretek itt lenni, de ez még eldől.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]