Európa meghatározó egyetemeinek vezetői tanácskoztak Dubrovnikban: LERU–CE7-találkozó (őszi kiadás)

Harmadik alkalommal találkoztak a LERU (Európai Kutatóegyetemek Ligája) és a CE7 egyetemeinek vezetői, szeptember 29–30. között a horvát üdülővárosban, Dubrovnikban. Az eseményen az FP9 kutatási és innovációs keretprogram mellett a jövőbeli együttműködésről és a további fejlesztésekről is tárgyaltak.

Az esemény házigazdája a Zágrábi Egyetem volt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet Borhy László rektor és Szalay Péter tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes képviselte.

A találkozón a Horizont 2020 következő uniós kutatási és innovációs keretprogramja mellett (FP9) további fejlesztésekről és intrediszciplináris együttműködésekről is szó esett.

A Horizont 2020 egy, az Európai Unió kutatásfejlesztési és innovációs politikáját 2014 és 2020 között meghatározó program, amely hatalmas, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. Az FP (Kutatási Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogram) a Horizont három kezdeményezése közül az egyik, amely új innovációorientált szemléletet és sokkal egyszerűbb adminisztrációt vezet be – olvasható a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal internetes oldalán. Az FP9 program tartalmazza a CE7 egyetemeinek speciális igényeit is.

A program közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent, a Horizont 2020 egyik célja tehát, hogy tudományos előrelépésekből megújuló termékek és szolgáltatások születhessenek. A programról részletesebben a linkre kattintva olvashatsz: http://www.h2020.gov.hu/horizont2020-program.

A dubrovniki tanácskozáson Ronald De Bruin, a COST igazgatója az uniós kutatási alapokról és új kutatói hálózatok kiépítéséről beszélt. Martin Kern, az EIT vezetője pedig az intézmény kutatásokban és innovációban betöltött szerepeiről tartott beszédet, de az intézmény jövőbeli lehetőségeiről is ejtett néhány szót.

Az előadás után a hálózat egyetemeinek vezetői egy megbeszélésen vettek részt, melynek során az eseményen addig elhangzottakat vitatták meg.

A megbeszélés után Milena Žic Fuchs nyelvész az interdiszciplinaritás kutatásában és ennek a felsőoktatásban betöltött szerepéről tartott előadást, valamint Slobodan Vukičević is beszámolt a csontregeneráció területén végzett kutatásairól, és bemutatta legújabb gyógyszerkészítményeit is.

Slobodan Vukičević ,kép: www.slobodnadalmacija.hr

Slobodan Vukičević ,kép: www.slobodnadalmacija.hr

A következő LERU–CE7-találkozónak a Belgrádi Egyetem ad otthont, pontos információink egyelőre nincsenek az eseményről.

Amit mindenképp érdemes tudni a LERU–CE7 együttműködéséről

A LERU egy 2002-ben alakult, fokozatosan bővülő hálózat. Jelenleg huszonhárom európai kutatóegyetem szövetségét jelenti, fő célja az olyan egyetemekkel való aktív együttműködés, amelyeknek fontos az európai kutatások tökéletesítése, versenyképessé tétele. A hálózat hisz abban, hogy egyes kutatások tökéletesítésével hozzájárulhatnak a társadalom kifogástalan fejlődéséhez. A szervezetbe csak meghívással lehet bekerülni. A LERU–CE7-kezdeményezés figyelembe veszi az egyes országok közötti eltéréseket, és igyekszik egyfajta stratégiai együttműködést kialakítani.

A CE7 és a LERU közös projektjében tehát hét neves közép-európai egyetem vesz részt, köztük az Eötvös Loránd Tudományegyetem is. A hálózat tagjai rendszeresen megvitatják a közép-európai egyetemek kutatásait érintő kérdéseket, a találkozókon az ELTE aktívan részt vesz, továbbá a kutatásfejlesztést is rendkívül fontos ügynek tartja.

Amennyiben szeretnél még olvasni a LERU és a CE7 együttműködéséről, vagy kíváncsi vagy, milyen tevékenységeket folytat a LERU, látogass el az internetes oldalukra is.

http://www.leru.org/index.php/public/home/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]