Planetárium Búcsúztató

A TIT Budapesti Planetárium bezárásra készül, sajnos határozatlan időre. Az esemény tanúsága szerint, a búcsúbulira már a plusz jegyek is elfogytak.

A tudományos központ technológiáját tekintve három-négy generációval le van maradva, idézi Lőrincz Henrik csillagászt a hvg.hu. A korszerűsítésről szóló egyeztetések már elkezdődtek, de leghamarabb az őszi ülésszakban tárgyalhatja a kérdést a minisztérium. A (remélhetőleg) átmeneti időszakban, augusztustól a TIT Uránia Csillagvizsgáló veszi át a planetárium programjait.

Június 17-én 16 órakor kezdődik Az égbolt csodái című, utolsó előadás.

A városi ember talán soha nem találkozik a zavaró fényektől mentes, csillagokkal ékes égbolt látványával. E lírai hangvételű előadásunkban a szabad szemmel, vagy kisebb távcsővel megfigyelhető színes égi csodákkal ismerkedhet meg a látogató.” – áll a program eseményének leírásában. Az előadás hossza 50 perc és elsősorban felnőtteknek és középiskolásoknak szánják.

A Partiscum Csillagászati Egyesületnél, a helyszínen lehet megvásárolni az előzetesen regisztrált jegyeket 15:30-ig (mobilplanetarium@gmail.com ), ezután, ha marad, még teljes áron (1500 Ft) be lehet bejutni. Összesen 350 nézőt tudnak fogadni.

Az eseményről csoportképet készítenek és egy levelet írhatnak alá a résztvevők, melyben a planetárium minél hamarabbi felújítását érik.

Forrás: hvg.hu, mno.hu, planetarium.hu

Kép: planetarium.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]