Óriási segítség a mindennapokban

Egy nagyszerű, új lehetőség: elsősorban a mozgássérült hallgatók és az őket segítők életét könnyítheti meg a Route4U útvonaltervező, amely az ELTE Fogyatékosügyi Központ megrendelésére készült.

Az ELTE Fogyatékosügyi Központ megrendelésére egy olyan akadálymentes útvonaltervezőt fejlesztett ki a Route4U Magyarország, amely az ELTE területén történő alkalmazást teszi lehetővé. Ez jelentős mértékben megkönnyíti a mozgássérült hallgatók közlekedését, lendületbe hoz, életteret nyit. A megértő segítségnyújtás vezérelte a Fogyatékosügyi Központ munkatársait abban, hogy belevágjanak ebbe a nagyléptékű beruházásba annak érdekében, hogy Budapesten és az ELTE karai között kerekesszékkel is gördülékenyen menjen az élet, táguljon a város, biztonságosabb és tervezhetőbb legyen az utazás. Az új informatikai fejlesztés az önállóság és a mozgás szabadságát adja azon hallgatóknak, akik akár mechanikus, akár elektromos kerekesszékkel közlekednek. Mivel Budapest hatalmas, ezért az alkalmazás egyelőre elsősorban a belváros és a belső kerületekben való közlekedéshez nyújt segítséget, de a fejlesztés folyamatos, újabb és újabb útvonalak feltérképezésére nyílik lehetőség.

Biztonsággal tervezhetünk útvonalat az ELTE karai, főbb épületei, kollégiumai között, a BTK, ÁJK, PPK, TÓK, IK, TÁTK, TTK, BGGYK, ELTE Kancellária, és a belső kerületek jelentős részén. Csak rákattintunk a térképen az indulás pontjára, és máris kezdődhet az útvonaltervezés. Az útvonaltervező alkalmazás jelrendszere jól érthető és könnyen kezelhető, okostelefon segítségével is egyszerűen használható. Egészen aprólékos részletességgel beállíthatóak az útvonal sajátosságai, az útfelület minősége, járhatósága, közlekedési eszközök igénybevételének lehetőségei az adott útvonalon. Előre szerkeszthető a járdaszegélyek legnagyobb magassága cm-ben, a lejtők-emelkedők meredeksége, és hogy teljesen egyedül kivitelezhető-e az egész út, vagy csak segítséggel. Ha előre megtervezzük útvonalunkat, akkor nem érhet menet közben váratlan, kellemetlen meglepetés, nem lesz szükség hosszas kerülőútvonalak megtételére, elhárulnak a közlekedés kiszámíthatatlanságából fakadó akadályok. Azt is tudhatjuk előre, hogy az épületnek, ahová készülünk, milyen mértékben akadálymentes a bejárata, illetve a benne található mosdók és az épület különböző szintjeinek megközelítése milyen módon lehetséges.

Az alkalmazás számos formában elérhető: interneten, iOS- és Android-alkalmazásként is.

A Route4U-ról további információ a honlapon, a Twitteren, a blogon és Facebookon érhető el.

Reméljük, hogy mindenkinek hasznára válik az alkalmazás, tényleges segítséget nyújtva a városi közlekedésben a mindennapok folyamán és az egyetemi élet egyszerűbb, praktikusabb megszervezésében egyaránt. A tervezhetőség és kiszámíthatóság a mozgás szabadságát teszi elérhetővé a kerekesszékkel közlekedő hallgatók számára, nagyobb önállóságot biztosítva életvitelükben.

ELTE Fogyatékosügyi Központ

Kiemelt kép: kadarka.net

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]