Nincs már miről vitázni: visszavonták az olimpiai pályázatot

Egymás torkának esett Fürjes Balázs, a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos és a Momentum elnöke, Fekete-Győr András az olimpiáról szóló vitán szerda este a Corvinuson, de hiába. Gundel Takács Gábor a vita közepén olvasta fel a hírt: Magyarország visszavonta az olimpiai pályázatot.

Az ELTE vitázni hívta a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost és Fekete Győr Andrást, hogy végre direkt módon, szemtől szemben hangozzanak el az olimpia mellett és az olimpia ellen szóló érvek Gundel Takács Gábor moderálásával. A Joghallgatók Önképző Szervezete immár negyedik alkalommal rendezett atomvitát, amely mindig valamilyen aktuális közéleti kérdést érint. Ez az aktuális kérdés mi más is lehetett volna idén, mint az olimpia? A rendezvény szervezői úgy gondolták, hogy az ELTE jogász hallgatói mellett a Corvinus közgazdászai is szóljanak bele az ország gazdaságát igencsak érintő problémába, ezért a Gyakorlati Diplomácia Társaságát is bevonva a Corvinus Egyetemen rendezték meg a giga vitát.

Mikor megérkeztünk az egyetemre, az első meglepetés az volt, hogy mekkora médiafigyelmet kapott az esemény, gyakorlatilag Magyarország összes jelentős médiuma ott volt. A sajtón kívül belépést kaptak a kormány emberei, a Momentum aktivistái, illetve jónéhány egyetemi hallgató, akik a vita utolsó harmadában kérdéseket is tehettek fel a vitapartnereknek.

Pár órával a vita kezdete előtt jött ki egy hír, hogy Gundel Takács Gábor a Budapesti Olimpiáért Mozgalom szóvivője lett, ezzel hivatalosan is elkötelezve magát az olimpia mellett. Rögtön fel is merült a kérdés, hogy Gundel hogyan tud vezetni egy olyan vitát, amelyben ő maga is elfogult, ezért azzal nyitotta az eseményt, hogy biztosított minket a pártatlanságáról, legalábbis a vita idejére.

Hosszas helyezkedés és némi hangosítási probléma után kezdetét vette az esemény. Köszöntött minket az esemény szervezője, Szilágyi Áron olimpiai bajnok vívó is mondott egy bájos beszédet arról, hogy az olimpia eredeti küldetése szerint a békéről és az összefogásról szól. A vita elején a vitapartnerek 10-10 percet kaptak, hogy elmondják az érveiket. Fekete Győr András, a Momentum elnöke kezdte, aki rögtön egy kis csipkelődéssel indított: megköszönte Fürjesnek, hogy 35 nap eltelte után végre szóba áll vele, és azért is köszönetet mondott, hogy a „propaganda” média is eljött az eseményre, ugyanis az aláírásgyűjtés alatt nem nagyon keresték őket.

Fekete Győr András ezután azzal folytatta, hogy ha már az olimpia az emberekről szól, ahogy azt Szilágyi Áron is említette, akkor érdemes lett volna, ha a kormány erről valóban is megkérdezi az embereket, de ezt két éven keresztül elmulasztotta. A Momentum elnöke még a későbbi eseményeket nem is sejtve jelentette ki, hogy gyávaság lenne, ha a kormány visszavonná a pályázatot, majd Fürjeshez fordulva meg is kéri a politikust, hogy ennek érdekében járjon közre Orbán Viktornál, mert mindenki vitát szeretne ebben a kérdésben. Az első érv, amit megtámadott, az az Agenda 2020 által biztosított támogatás volt, ami szép és jó, de még ez sem biztosítaná azt, hogy az ország költségtúllépés nélkül tudjon megrendezni egy olimpiát. A második érve az volt, hogy az olimpia önmagában nem tenne minket nagy nemzetté, mert a skandináv országokat sem ez tette, hanem az, hogy olyan fontos dolgokra fordították a költségeket, mint például az oktatás és az egészségügy.

Fürjes Balázs vicceskedve, lényegtelen apróságokkal indított az első pár percben, miszerint örül, hogy megjavult a hangosítás, és elmagyarázta, hogy miért nem fogja tegezni a Momentum elnökét. Az érvelést viszont a legfontosabb kérdéssel, az olimpia realitásával kezdte. Állította, hogy az ország gazdaságilag igenis kibírná az olimpia megrendezését, mert “a magyar gazdaság köszöni szépen, jól van.”

Fürjes szerint valótlan az a 3000 milliárd forint, amennyibe a Momentum szerint kerülne az olimpia, mert ebbe olyan beruházásokat is beleszámolnak, amik egyébként is megtörténnének az elkövetkező hét év során. Értsd: amúgy is építenének még stadionokat és javítanák a közlekedést Budapesten.

A vitapartnerek olykor nehezen állták meg, hogy a tíz perc alatt ne szóljanak közbe vagy tegyék fel kérdéseiket, de Gundel Takács Gábor mindig türelemre intette őket. A vitatkozás ezután kezdődött meg, elsősorban az Agenda 2020-ról. Az Agenda 2020 Fürjes szerint azért király, mert lehetővé teszi, hogy ne csak Budapest legyen az olimpia helyszíne, ezért azok a létesítmények, amiket az olimpia okán létrehoznának országszerte, később is hasznosak lehetnek. Az olyan létesítmények, amikre meg nincs is szükség mobil módon fognak megépülni, tehát bármikor szétszedhetők lesznek. Kicsit ellentmondásos volt az angol példa, ami szerint szintén építettek ilyen mobil létesítményt, amit aztán egy focicsapat kedvéért mégis állandósítottak. Fürjes tehát amellett érvelt, hogy nem lesznek felesleges stadionok és épületek, mindent újra lehet hasznosítani.

Fekete Győr András viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy mi lennénk az első ország, akik igénybe veszik az Agenda 2020-at, ezért gyakorlatilag kísérleti nyulak lennénk egy jól hangzó programban. A Momentum elnöke azt sem igen hitte el, hogy ne lennének fölösleges stadionok, hiszen még a focistadionoknak is 30%-os a kihasználása.

Természetesen a korrupció témája is terítékre került. Fekete Győr András szerint az olimpia nem hírnevet, hanem hatalmas égést hozna Magyarországnak, ha kiderülne, hogy a kormány szétkorruptkodta az olimpiát, ahogy a 4-es metrót is tették, ezért az egyetlen járható út, ha minden szerződést nyilvánosságra hoznak.

A vita során volt néhány fájdalmasan kínos pillanat, például amikor Fekete Győr András betippelte, hogy Magyarország mikor pályázott utoljára olimpiára, és csúnyán ötven évet tévedett. Mindez azonban nem számított, ugyanis már lement a vitának több mint a fele, amikor a Momentum aktivistái az első sorban csápolni kezdtek a telefonjukat a moderátor felé nyújtva. Gundel Takács Gábor a mikrofonba olvasta fel, hogy most írta ki az Index, hogy a pályázatot visszavonták. A terem egy része elfojtott ujjongásban és tapsban tört ki, míg a másik fele megmerevedett ültében, majd a telefonjaikat előkapva csekkolták a hírt.
Gundel Takács Gábor azonnal reagáltatta Fürjes Balázst a történtekre, aki a csalódottságát visszanyelve kezdte el magyarázni, hogy egység nélkül nem lehet olimpiát rendezni, pedig még sosem voltunk ennyire közel hozzá. Szerinte nem szállhatunk versenybe olyan egységes és gazdag városok ellen, mint Párizs és Los Angeles, ha nálunk még a politikai és társadalmi egység sincs meg. Fekete Győr András sajnálatát fejezte ki, amiért a kormány nem engedte, hogy végre kifejtsék az emberek a véleményüket egy népszavazáson és vitázhassanak.

A vita hangulata ezután alaposan leült, pár bátor diák feltett kérdést a beruházásokkal kapcsolatban, de az egész vita okafogyottá vált. A pályázatot népszavazás (vita) nélkül visszavonták.

Kiemelt kép: tenytar.blog.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]