Hároméves oktatási csereprogram Izraellel

A 2019-ig tartó csereprogramban foglaltak szerint a magyar felsőoktatási rendszert kiterjesztik a külföldi hallgatók irányába is.

Az izraeli oktatási minisztériummal kötött megállapodást a közel-keleti államban írta alá Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár. A két ország kapcsolatában kiemelten fontos szerepe van az oktatásnak. Magyarország az izraelieknek ötven Stipendicum Hungaricum-ösztöndíjat ajánlott fel, BA, MA, doktori és posztdoktori tanulmányokkal, főként műszaki, agrár és kulturális területeken, viszont az ösztöndíjak az orvostudományi képzésre nem vonatkoznak. Az oktatási csereprogramhoz fűzött remények szerint az országunkban végzett külföldi hallgatók Magyarországot képviselik majd Izraelben, és munkájukba magyar cégeket is bevonva előidézik a gazdasági kapcsolatok fejlődését.

Palkovics László elmondta, hogy a két ország között kiváló az együttműködés és hazánk sokat tanulhat Izraeltől egyes felsőoktatási kérdésekben, mint a start up kultúra fejlesztése, vagy a tanulók kezdeményezési kedvének felélesztése. Hozzátette, hogy a közel-keleti államban más országokhoz képest sokkal erősebb érdeklődést tapasztalt, és a tárgyaláson három magyarul tudó izraeli szakmabeli is rész vett.

A megállapodás kiemelten érinti a holokauszt magyarországi oktatását, folytatódik az eddig ötszáz magyar pedagógust érintett, Jad Vasem intézettel való közös egyhetes történelemtanári továbbképzés.

Tárgyaltak az izraeli kormány külföldi zsidó iskolákat támogató programjáról, melyet a tervek szerint itthon a Wesselényi utcai ortodox vallásos iskolánál alkalmazhatnak. A zsidó kultúrával kapcsolatos tankönyvtartalmakat egy tizenhat zsidó szervezetet képviselő kerekasztal dönti el, és a pedagógusokat is szeretnék izraeli segítséggel érzékenyebbé tenni a zsidóság kérdéseinek tanulók felé való közvetítésében.

Forrás: edupress

Kép: Izraelinfo

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]