Elhunyt Prékopa András

Az ELTE-n is oktató Széchenyi-díjas tudós életének 88. évében, családja körében hunyt el. Prékopa András, az MTA rendes tagja, az operációkutatás és alkalmazott matematika nemzetközi szinten elismert kutatója volt.

A nemzetközi karriert befutó matematikus 1983–1985 között volt az ELTE operációkutatási tanszékének vezető professzora, majd 1985-től az amerikai Rutgers University oktatója. Szintén 1985-ben lett az MTA rendes tagja, miután 1979-ben levelező taggá választották.

Az MTA Automatizálási Kutatóintézet és az MTA Számítástechnikai Központ 1973-as egyesülése előtt az MTA SZK operációkutatási osztályának vezetője volt, majd 1973-tól az új intézet, az MTA SZTAKI alkalmazott matematikai főosztályát vezette. (Az operációkutatás bonyolult rendszerek struktúrájának elemzésében és fejlesztésében, működésének szervezésében és irányításában felmerülő problémák vizsgálatának és megoldásának tudományos módszereit tartalmazó elmélet.)

1992-ben a Bolyai János Matematikai Társulat neki adományozta a Szele Tibor-emlékérmet, 1996-ban Széchenyi-díjban részesült, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehette át.

Prékopa András tudományos pályafutása alatt 20 könyvet publikált, több száz tudományos dolgozatot közölt, 150 ismeretterjesztő és egyéb művet írt.

Prékopa András temetése szeptember 29-én, csütörtökön 14 órakor, a Fiumei úti sírkertben lesz.

Forrás: MTI

Fotó: egyetemunk.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]