Boldogtalanok a magyar fiatalok

A Milennial Dialogue nemzetközi kutatása szerint a magyar fiatalok, vagyis az 1980 és 2000 között születettek a legboldogtalanabbak Kelet-Közép-Európában. A politikától is elfordulnak a magyar fiatalok, a térség országainak hasonló korú embereihez képest érdektelenebbek politikai kérdésekben.

Eddig 12 országban vizsgálták az úgynevezett Y generáció politikai értékrendjét és jövőképét, országonként pedig ezren töltötték ki a kérdőívet. Az életükkel elégedetlenek aránya Magyarországon háromszor nagyobb, mint Lengyelországban vagy Bulgáriában, és majdnem ötször magasabb, mint Ausztriában – derült ki  a felmérésből.

A kutatás végeztével megállapították, hogy a magyar fiatalok többsége hátat fordít a politikának, ha mégsem, akkor nagy eséllyel a Jobbikra szavaz. A közéletben a politizálás helyett az önkéntes munkát vagy a civil szervezetekben való ténykedést választják a 16-36 év közöttiek. Hazánkban más régiós országokkal összehasonlítva is látványos a fiatalok politikától való elfordulása: míg Lengyelországban, Bulgáriában, Ausztriában a fiatalok felét érdekli a politika, addig Magyarországon ez az arány 28%.

Az MTA nyilatkozó munkatársa elmondta, nem meglepetés, hogy a magyar fiatalok elfordultak a politikától: egy korábbi kutatásban, amikor egyetemistákat kérdeztek meg, hogy mi az első szó, ami a politikáról eszükbe jut rendre a korrupció, hazugság és csalás szavak kerültek elő.

A kutatásból az is kiderült, hogy a fiatalok problémáit melyik párt érti meg leginkább: a válaszadók 35%-a említette a Jobbikot, második helyen 12 %-kal az LMP áll, a Fidesz azonban csak minden 10. válaszadónál áll az első helyen.

forrás: index.hu

kép: www.feedbacc.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]