Te már kitöltötted?

Ha belépsz a Neptunba, egy kitöltendő kérdőív vár rád? Ez bizony az OMHV lesz. De mi is ez? Az Oktatói Munka Hallgatói Véleményezése egy kérdőív, amit minden félév vizsgaidőszakában a Neptunban lehet kitölteni – ennek segítségével visszajelzést adhatsz felvett kurzusaidról és értékelheted oktatóid munkáját.

Az ELTE számára kiemelten fontos, hogy megismerje a hallgatóknak az egyetemen folyó képzésekről kialakult véleményét, ezért nagy figyelmet fordítunk az Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésére. A visszajelzés egyaránt hasznos az oktatók, az egyetem és a karok számára is. Minél nagyobb a kérdőív kitöltöttsége, annál inkább hitelesebb és felhasználhatóbb a kérdőív által nyújtott információ. Ami még a kitöltés mellett szól, hogy a következő félév rangsorolásos jelentkezésénél +8 pontot kaphatsz a rangodhoz – talán ez sem utolsó szempont.

A kérdőívvel kapcsolatban megkerestük Kiss Edinát, az ELTE Hallgatói Önkormányzatának elnökét is. Elmondta, hogy a Minőségügyi Irodával már ebben a félévben felvették a kapcsolatot amiatt, hogy hogyan is lehetne az OMHV-t teljeskörűen átalakítani. Több alkalommal tudtak találkozni és egyeztetni az iroda munkatársaival, és részt vettek minden minőségfejlesztéssel és -irányítással kapcsolatos ülésen is, ahol képviselhették a kérdőív fontosságát, annak megfelelő kialakítását és az eredmények nyilvánossá tételét. Mivel ez az egész egyetemet érintő projekt, több időt vesz igénybe a megfelelő kidolgozás, illetve átalakítás.

Ahogy azt megtudtuk, már több hazai intézménnyel is felvették a kapcsolatot és igyekeztek megismerni a náluk működő rendszereket. “A legtöbb esetben azt tapasztaltuk, hogy a kitöltési arány igen alacsony, ezért – hasonlóan hozzánk – kampányokkal, nyereményjátékokkal buzdítják a hallgatókat a kitöltésre, illetve előfordulnak különböző tárgy-, illetve vizsgafelvételnél előnyt jelentő modulok is” – mondta Edina.

A Minőségügyi Iroda összegyűjtötte a nemzetközi példákat, melyek fontos és hasznos típusokat mutatnak be, viszont nem mellékes, hogy ezek a rendszerek a legtöbb esetben az adott ország felsőoktatási modelljéhez vannak kialakítva, így egy adott intézményre alakítani igen nehézkes.

Hazai intézmények esetében az eredmények nyilvánossága csak részben, vagy bizonyos formákban biztosított. Nagyon sok helyen hoztak létre “Kiváló oktató” és hasonló elnevezésű díjakat (egyetemünk karain is vannak hasonló díjazások), melyekkel az oktatók pozitív értékelését és elismerését igyekeznek szorgalmazni. Edina elmondta, hogy véleménye szerint mind a hallgatók, mind oktatóink esetében ezt kellene erősíteni, hiszen az Eötvös Loránd Tudományegyetemen számos nemzetközi szinten is elismert oktatótól tanulhatnak a hallgatók, és ezt nagyon fontos értéknek kell tekintenünk. „Úgy gondolom, hogy az universitas eszme alapján fontos, hogy az oktatók kapjanak visszajelzést az általuk oktatott hallgatóktól, és mindemellett a hallgatók elmondhassák véleményüket az oktatásról.”

Kiemelten fontos, hogy minél több hallgató fontosnak és hasznosnak tartsa a kérdőívek kitöltését, hiszen ezzel tudjuk prezentálni azt a tényt, hogy a hallgatóknak is fontos, hogy visszajelzést és véleményt formálhassanak. “Az elmúlt két év során minden félévben 50% feletti volt a kitöltöttség, idén is ez lenne a minimum célunk, hiszen ez is mutatja, hogy a hallgatóink is fontosnak tartják a minőségbiztosítási rendszer működtetését” – mondta Edina.

Ha pedig eddig még nem töltötted ki a kérdőívet, íme, egy kis segítség: A kérdőíveket a Neptun tanulmányi rendszer főmenüjének Ügyintézés menüpontjának Kérdőívek almenüpontjában tudod kitölteni. Arról, hogy még van kitöltetlen OMHV kérdőíved, a tanulmányi rendszer belépéskor értesít is. Az OMHV kérdőívet a vizsgaidőszak végéig van lehetőséged kitölteni, ami ebben a félévben 2016. január 28. 23.59. Nagyon fontos még tudnotok, hogy a kitöltés és az eredmények feldolgozása név nélkül, anonim módon történik, így bátran mondjátok el a véleményeteket.

Fotó: ELTE HÖK

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]