Külföldön tanulnál? Ennyit kell majd fizetned évente

Manapság egymást érik a felsőoktatási világranglistákról szóló cikkek, a listák összeállításakor olyan tényezőket vesznek figyelembe, mint a tanulási környezet, a nemzetköziség, a kutatás minősége és hasonló szempontok. A Quacquarelli Symonds, a Times Higher Education listáin az első tíz helyen évek óta angolszász egyetemek állnak. Most nézzük meg, mennyibe kerül külföldi hallgatóként részt venni a világ legjobb egyetemeinek képzésein.

Nézzük először az amerikai egyetemeket! Az MIT, azaz a Massachusetts Institute of Technology évi 43-45 ezer amerikai dollárt kér minden hallgatójától, ami átszámítva mintegy 12-13 millió forintot jelent. Ez megdöbbentően magas összeg, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy az MIT évek óta vezeti a QS listáját (ez egy egyetemek rangsorolásával foglalkozó honlap). Hasonló összeget kér a lista második helyezettje, a University of Harvard. Itt 44 ezer dollárt kell befizetni évente az oktatásért mind az amerikai, mind pedig a külföldi hallgatóknak. A Stanford University-n is, hasonlóan a Harvardhoz, ugyan ennyit kell fizetni minden hallgatónak. A különbség annyi, hogy a külföldi hallgatók családjuk anyagi helyzetét figyelembe véve támogatásban részesülhetnek, ez azonban korlátozott lehetőség. Egy másik világrangsor – amit a Times Higher Education brit szakfolyóirat állított össze – első helyezettje, a California Institute of Technology igazán egyszerű rendszert alakított ki a tandíjak terén: minden képzés egységesen 41790 dollárba, azaz 11,5 millió forintba kerül évente.

Visszatérve Európába, pontosabban a brit szigetországba, a University of Cambridge esetén megfigyelhetjük: más összeget kell befizetniük a brit, az EU-ból érkező, illetve a többi hallgatónak. A magyar diákok EU-s polgárként 3,8 millió forintos éves tandíjért tanulhatnak itt. Ugyan ez a szisztéma működik a University of Oxford esetén is, és még az önköltség mértéke is megegyezik, az egyetemisták mintegy 9 ezer fontot fizetnek be abban az esetben, ha az EU valamely országából érkeznek.

Forrás: eduline.hu
Kép: ox.ac.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]