Pár hét alatt elsajátítható nyelvek – ha sürgős a nyelvvizsga

A legügyesebbek akár már néhány hét alatt, 100 tantermi óra és 300-400 óra otthoni tanulás után középfokú tudást szerezhetnek eszperantóból vagy lovári nyelvből. A világnyelvek elsajátításához ezzel szemben minimum 2000-2500 órára van szükség ahhoz, hogy középszinten tudjunk írni-olvasni és beszélni. Arra persze senki se számítson, hogy minimális energiabefektetéssel sikeres nyelvvizsgát szerez akár ezekből a nyelvekből.

Mindkét nyelv rendkívül népszerű a nyelvvizsgázók körében. Az eszperantó tavaly a harmadik legnépszerűbb nyelv volt az angol és a német után – igaz, jócskán lemaradva -, és lováriból is majdnem ezren vizsgáztak, amivel a hetedik helyen landolt a népszerűségi ranglistán.

A lovári nem más, mint a romani vagy roma nyelv egyik dialektusa, amely a XIX. században jelent meg. A lovári a romani nyelv harmadik rétegéhez, az úgynevezett oláhcigány nyelvváltozatokhoz tartozik, amelyek román nyelvterületen jöttek létre. Ebben a nyelvben sok a magyar jövevényszó, talán ezért tűnhet könnyűnek a vizsgára készülők számára.

Az eszperantó nyelvet egy lengyel orvos-filológus alkotta meg 1887-ben – ma már több millióan, anyanyelvként pedig több ezren beszélik szerte a világon. Ez a nyelv azért örvend ekkora népszerűségnek, mert viszonylag hamar megtanulható a grammatikája: a főneveknek nincsenek nemei, az igék ragozása pedig nem függ az alanytól. Az eszperantó szókincse körülbelül akkora, mint a magyaré, viszont mindent kiejtés szerint kell leírni.

Mindkét nyelvből szerzett nyelvvizsgáért ugyanúgy jár felvételi többletpont: középfokú, komplex vizsga esetén 28, felsőfokúért 40. Sok egyetemi, főiskolai szakon elfogadják ezeket a bizonyítványokat a diplomához is. Az alapszabály az, hogy az alapképzéses diploma megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből tett, államilag elismert középfokú nyelvvizsgára van szükség, azonban az intézmény a kimeneti követelményekben meghatározhatja, hogy mely szakon milyen nyelveket fogad el. Ezért mielőtt máris beiratkoztok egy lovári vagy eszperantó gyorstalpaló nyelvkurzusra, érdemes előbb tájékozódni, hogy elfogadják-e ezeket a nyelveket a szakotokon: már ha a nyelvvizsga megszerzésének sürgőssége miatt kezdtek el elmélyedni ezekben a nyelvekben, nem pedig a nyelvtanulás szépségéért.

Forrás: eduline.hu

Kép: epresso.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]