Munkavállalói ismeretek az iskolákban

A legtöbbünkben már valószínűleg felmerült, hogy miért kell az ezredik évszámot is megtanulnunk (vagy pénteken a heti ötödik énekórán ülni), amíg egy hivatalos levél megfogalmazása is a kelleténél több gondot okoz.

A probléma javítására a Liga Szakszervezetek által kidolgozott Munkavállalói ismeretek című tananyagot tesztelték szakiskolások – 40 pedagógus és 680 diák – egy tanulmányi versenyen.

Az első, online forduló után a döntőbe három csapat jutott, itt gyakorlati, szituációs feladatokat kaptak a diákok, állásinterjún is helyt kellett állniuk, de voltak például villámkérdések, hivatalos levél készítése, különféle kommunikációs stílusok és karriercélok bemutatása. Az első helyezést a debreceni Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola érte el, második a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium (Győr), és harmadik pedig az Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium (Szombathely) lett.

A versenyen a feladatokkal a tanulók “A munkáért!” című projekt keretében kidolgozott tananyaggal ismerkedhettek meg, ez később bekerül a szakoktatás rendszerébe. A tantárgy célja az lesz, hogy felkészítse a fiatalokat a munka világát érintő témákkal kapcsolatban.

Forrás: www.edupress.hu via MTI

Kép: devecser.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]