Ezeket a képzéseket végezd el, ha külföldön akarsz dolgozni

Mostani cikkünkben a leggyakoribb állásajánlatokat szedtük össze – világszerte és az EU-ban.

A Manpower Group készített idén globális felmérést, ez alapján a szakmunkások a legkeresettebbek: elsősorban jól képzett szakácsokat, pékeket, henteseket, gépészeket és villanyszerelőket keresnek világszerte. A sofőrökre (elsősorban kamionsofőrökre, futár és építkezési munkagépvezetőkre) tavaly óta megnőtt az igény, idén már ez az ötödik legkeresettebb szakma.

Nehezen betölthetőek még az üzletkötői, mérnöki (főleg gépész-, villamos- és építőmérnök) és technikusi pozíciók, de menedzserek, könyvelők és pénzügyi elemzők, adminisztrátorok, informatikusok (fejlesztők és programozók, adatbázis-adminisztrátorok, IT-menedzserek), munkagépkezelők is könnyebben juthatnak álláshoz, ugyanis a felsorolt pozíciók mintegy 35%-ára nem tudnak felvenni megfelelő személyt a munkáltatók. Elsősorban a szakmai kompetenciákat és a tapasztalatot hiányolják, de a helyek 17%-át bizonyos soft skillek (pl. csapatjátékosság) hiánya miatt nem tudják betölteni – ez az alacsonynak tűnő arány viszont abból is fakadhat, hogy például egy kamionsofőrnél kevésbé számít a jó kommunikációkészség, mint mondjuk egy üzletkötőnél vagy tanárnál.

 

Valamennyire hasonló adatokat látunk akkor is, ha csak az EU-t nézzük: kamion- és teherautó-sofőröket, eladókat, ápolókat, telefonos ügyintézőket és szoftverfejlesztőket keresnek jelenleg az első 5 helyen. 2014 első negyedében pedig legtöbbször az alábbi munkakörökre kerestek embereket: pénzügyi és értékesítési, vagy szálloda- és vendéglátóipari dolgozók, bolti eladók, háztartási alkalmazottak, elektronikai és mérnök technikusok, gépszerelők, sofőrök, építészek és mérnökök, építőmunkások.

Itthon a legtöbben a mérlegképes könyvelő OKJ-képzésre jelentkeztek tavaly, de népszerű a társadalombiztosítási ügyintéző, a bérügyintéző képzés is – bár elsősorban a pénzzel kapcsolatos tanfolyamok a népszerűek, gyakori például a raktáros és a targoncavezetői  is.

Forrás: eduline

Kép: geptame.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]