Élőben a PPK-ról

ÉLŐ – Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) Kazinczy utcai épületében ma délután 16:30-tól tartanak hallgatói fórumot, a szakok megmaradásáért és az egyetemi autonómiát veszélyeztető döntések elleni tüntetés este hatkor kezdődik az EMMI Szalay utcai épülete előtt.

16:35 Elkezdődött a fórum, körülbelül ötven résztvevővel. A beszélgetés egy általános bevezetővel kezdúődött, mi is a baj.

16:38 Lan Anh IPPK központvezető beszél az interkulturális pedagógia és pszichológia szakról. Bízik benne, hogy egyeztet még velük a minisztérium. Kiemeli a képzés egyediségét. A szak a többségi és a kisebbségi csoportok együttélésének, a különböző interkulturális csoportok találkozásával, és a társadalmi integrációval foglalkozik elmondása szerint.

16.40 A szak rengetek Erasmus hallgatót vonz. A szak hallgatóinak száma egyre emelkedik, 2009-ben alakult, 2013-óta lehet angol nyelvű oktatásban részt venni.

16:43 Egy ELTE pólós lány beszél az interkulturális pedagógia és pszichológia szakról. Lapról olvas. Az interkulturális szakértők hiánypótló szerepet töltenek be. „Az, hogy a döntéshozók nem értenek ehhez, őket minősíti, de hogy ilyen módon hozzanak döntéseket a fejünk fölött, nem hagyhatjuk!”

16:45 Egy arab hagyományoknak megfelelően öltözött lány a globalitás jelentőségéről beszél.

16:47 A hallgatóság előtt most egy vörös-raszta hajú fiú parafrazálja a szak jelentőségét “Miért nincs szükség a szakra”. Mondandóját taps kíséri.

16:49 Kérik és várják az összes felsőoktatási intézmény szolidaritását. A NYME szombathelyi bölcsészkarának hallgatói már kifejezték támogatásukat.

16:50 Felolvassák a követeléseiket, mely a “Ne szüntessenek be szakokat, hanem hozzanak létre munkahelyeket!” gondolattal zárult.

16:53 Egy Izraelben született, majd Németországban élt asszony beszél angolul, aki részt vesz az IPPK programban. Azt mondja, ezért is jött Magyarországra.

16:55 Hari, aki Iránból jött, beszél most, aki szintén ennek a programnak a hallgatója. Annyit tud, hogy a programot a megszűnés veszélye fenyegeti. Mint egy olyan ember, aki egy nagyon különböző társadalomból érkezett, nagyon érdekelte a társadalomtudomány, amit a kultúra irányából közelített meg. A nagy dolog, mondja, amit megtanult, hogy “mindenki normális egy adott kontextusban“.

16:59 Egy tavaly itt végzett jelenleg színház-drámatanárként dolgozó férfi (Gábor) beszél – ő mutatkozott be Hari után először a fórumon.

17:01 Analógia keresése az Antigonéval – a hatalommal való visszaélés rossz.

17:04 Szabó Mónika tanárnő a mátrixos kék és piros pirula példáján keresztül mutatja be a szak szükségességét. “Kell nekünk a pirula?” zárókérdésére a közönség tapssal válaszol.

17:06 Lan Anh központvezető pontosít: a szak átalakítását sem tartja megoldásnak, elfogadható kompromisszumnak. A felmerült lehetőségek egyike, hogy az IPPK a pszichológia mesterképzés szakirányaként létezhetne tovább. Ez azért nem elfogadható, mert pszichológia MA-ra csak pszichológia alapképzés után lehet menni, az IPPK-ra pedig számos bölcsész alapdiploma elfogadható. A döntés megszüntetné a szak hallgatóinak sokféleségét.

17:09 Papp Lajos főosztályvezető (mint mondja) kívülállóként ragadja meg a mikrofont. A munkaerőpiaci igényekhez igazodó felsőoktatást a tervgazdálkodáshoz hasonlítja. Az oktatás és az egyetem feladata nem kizárólag szakmára való felkészítés. A bölcsészet nem ilyen, nem adnak egyértelmű szakmai képesítést, ez nem várható el az IPPK képzéstől sem. Mint mondja, az IPPK képzés során a hallgató értékrendet, kompetenciákat sajátít el, elhelyezkedhet tanácsadóként, államigazgatásban, pedagógusként – nem egyszerű erre választ adni.

17:17 A fórum a végéhez közeledik, igen aktív, sokszínű hallgatóság gyűlt össze. Körülbelül hatvanan vannak.

17:24 Lezárják a fórumot, 18 órakor kezdődik a TáTK-s tüntetés. Vannak kész transzparensek, vihet, aki szeretne.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]