HÖOK vezetőképző 2015 tavasz

Múlt hétvégén ismét megrendezték a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának tavaszi vezetőképzőjét Siófokon, ahol szakmai előadásokon, tréningeken és workshopokon dolgozhattak a résztvevők a hallgatói érdekképviselet aktuális kérdéseinek megoldásán, munkájuk színvonalasabbá tételén.

A hagyományoknak megfelelően az őszi után idén tavasszal is megrendezték a HÖOK tavaszi vezetőképzőjét, ahol az ország felsőoktatási intézményeinek HÖK-ösei vettek részt, közel háromszázan. A hétvége célja az ősszel elkezdett szakterületi szekciómunkák folytatása volt.

A péntek reggeli megnyitón pár szóban ismertette a HÖOK elnöksége a szekciók tartalmát, majd elkezdődtek a szekciómunkák. A Vezetői szekciót Kiss Edina (ELTE) Gulyás Tibor (HÖOK elnök) és Simon Balázs (NKE) vezették, ahol többek között Bauer Béla ifjúságkutató (Századvég Alapítvány), Déri András, Schanda Tamás, ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Marekné dr. Pintér Aranka tartottak előadást. Az Alapozó szekcióba az újonc hallgatói önkormányzati képviselőket várták, ahol megújult struktúrával képezték a résztvevőket, Báli Bernadett (HÖOK), Garbai Ádám (ELTE) és Németh Gergő (SZE) vezetésével. Hosszú idő után először tartottak Kommunikációs szekciót Bognár István (DE) és Hegedüs Zoltán (DE) vezetésével, ahol meghívott előadó volt Cs. Kiss Zsuzsa (kommunikációs tanácsadó), valamint részt vehettek egy kerekasztal beszélgetésen G. Szabó Dániel, Balogh Gábor és Teczár Szilárd újságírókkal. A Tanulmányi és Szociális ügyek szekción a hallgatói önkormányzatba tanulmányi és szociális ügyekkel foglalkozókat várták, akiknek Dr. Rádli Katalin, az EMMI szakmai főtanácsadója tartott előadást, a szekciót Kaizinger Tamás (BCE) és Vámosi Péter (SE) irányították. A Külügyi szekciót Konyári Ádám (ME) és Drevenyák Eszter (DE) koordinálták, ahol a résztvevők többet tudhattak meg az ESU-ról (European Students Union), amelynek elnökségi tagja, Karolina Pietkiewicz is meghívott volt. A Rendezvényszervezés a felsőoktatásban szekción Dr. Pintér Mihály jogász, Nagy Gergely Gyula, az ELTE PPK Animátori körének alapítója és Orbán Balázs, az EFOTT menedzsment tagja és a BME Egyetemi Napok főszervezője tartottak előadást,  Molnár Zalán (NYF) vezetésével. Az Egészségfejlesztő Felsőoktatás című szekcióban az Egészségfejlesztő Egyetem koncepcióval foglalkoztak, valamint előadott Dr. Koós Tamás (TÁMOP 6.1.1 – Egészségfejlesztő projekt), Dr. Gilly Gyula és Czippán Katalin, Gyapjas Mátyás (HÖOK) és Tompos Balázs (BME) koordinálásával. A szekciók munkája a megkérdezett ELTE-s résztvevők szerint rendben zajlott, ám egyes esetekben tapasztaltak felkészületlenséget mind a szervezők, mint a résztvevő érdekképviselők körében.höok vezképző2

Szombat reggel Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár mutatta be a Fokozatváltás a felsőoktatásban című felsőoktatási stratégiát, ennek keretében beszélt többek között a képzési területek megoszlásának újraszabályozásáról, a kancellári rendszerrel kapcsolatos eddigi tapasztalatokról, a duális képzésről, és a gazdasági képzési terület gyenge színvonaláról. Ismét szóba került, hogy az országban kevés a szakember, a probléma megoldását az államtitkár a szakképzési rendszer átalakításával, a szakképzés és a felsőoktatás közti átjárhatósággal kívánja megoldani. Az egyes vidéki régiókban tapasztalható munkaerőhiányt a helyi felsőoktatási intézmények fejlesztésével, bővítésével tervezi megszüntetni.

A rendezvény célja, azaz az egyes intézmények hallgatói érdekképviselői közötti párbeszéd elindítása mind formális, mind informális keretek között elindult, illetve folytatódott, a különböző megkezdett projektek eredményei a közeljövőben várhatók.

 

Írta: Grósz Renáta és Zima Richárd 

Képek: hook.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]