Külföldi továbbtanulás Svédországban

Ha idén érettségiztek vagy diplomáztok és külföldi továbbtanulásban gondolkodtok, akkor Svédország is egy jó opció lehet a tanulás szempontjából.

Aki európai uniós állampolgár, az ingyen szerezhet Svédországban felsőfokú végzettséget. A svéd felsőoktatásban az a különleges, hogy a teljes programok mellett különálló kurzusok elvégzésével is kaphattok diplomát. Előny még a külföldi diákok számára, hogy az alapszakokon mindenhol angolul tanítanak, alap- és mesterképzésen több mint 900 angol nyelvű program közül szemezgethettek.

Összesen 51 felsőoktatási intézménybe adhatjátok be a jelentkezéseteket. A universty-k doktori képzéseket is indítanak, a university college-ok azonban nem. Svédországban átlagban 30 kreditet kell elvégezni szemeszterenként, ez jóval kevesebb, de külön-külön több munkát igénylő kurzust jelent, melyek átlagosan 7,5 kreditesek.

A svéd nagyvárosokban és egyetemvárosokban nehéz szállást találni, erre szánjatok minél több időt. A kollégiumok közül van, amelyik az egyetemhez tartozik, de van olyan, ami egy adott diákszervezethez tartozik, oda csak a tagok jelentkezhetnek. Kollégium és az albérlet mellett van lehetőségetek a Homestay programot választani, amelyben családok kínálnak lakhatást a diákoknak.

A megélhetés nem olcsó: havonta körülbelül 6000-9250 svéd koronával (192-297 ezer forint) kell számolnotok. Viszont a választott egyetemen általában pályázhattok teljesítményalapú ösztöndíjakra, ezzel kapcsolatban nézzétek meg az adott intézmény honlapját. Vállalhattok részmunkaidős állást a tanulás mellett, de ezekhez leggyakrabban szükség van svéd nyelvtudásra. Mielőtt kiutaztok mindenképpen váltsátok ki az EU-s egészségügyi kártyát, amivel az alapellátás ingyenes.

A svéd felsőoktatásban is tavaszi és őszi szemeszterre oszlik egy tanév, akárcsak nálunk. Abban az esetben, ha augusztusban szeretnétek elkezdeni a képzést, első körben január 15-ig, ha pedig januárban, ami a keresztélév, akkor augusztus 15-ig kell jelentkeznetek. A megmaradt helyeket ugyanakkor egy második körben is meghirdetik: ezekre április 15-ig lehet pályázni. Sikeres bejutás esetén már ősszel elkezdhetitek az egyetemet. Angol nyelvtudást értelemszerűen igazolnotok kell. Elfogadják többek között, az IELTS, a TOEFL és a Cambridge ESOL vizsgákat is. Több szakon és kurzuson feltétel az emelt szintű érettségi valamely tárgyból.

Az intézményekről, és sok más érdekes, hasznos információról, a Study in Sweden oldalon tájékozódhattok.

Forrás: eduline.hu

Fotó: tovabbtanulassvedorszagban.wordpress.com

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]