Könnyebb lesz doktorizni

A követelmények nem enyhülnek, de az anyagi feltételek jobbak lehetnek.

Bár a Diplomás Pályakövetési Rendszer legfrissebb adatai nem tartalmaznak a doktori képzésben résztvevőkről adatokat, a tapasztalat szerint a rendelkezésre álló 36 ösztöndíjas hónap nem elég a doktoranduszoknak a fokozatuk megszerzésére. Ezért van szükség módosításra: az eddigi három ösztöndíjas év négy évre emelkedhet, és több pénz is járhat a doktoranduszoknak a képzésük idejére.

A doktori képzés egységesen magas színvonaláért a Doktoranduszok Országos Szövetsége egy egységes minőségbiztosítási rendszert hozna létre, erről egyeztet az Országos Doktori Tanáccsal és más felsőoktatási szervezetekkel is – a DOSZ ennek a kialakítását tartja a kedvezőbb körülmények előfeltételének.

Az ELTE tizenhét doktori iskolájának, a doktoranduszainak, az egyetemnek és a támogatóknak is kedvezne az új rendszer, hiszen a képzést (akár anyagi nehézségek miatt) elhagyók költségei nem térülnek meg. Ha valaki eddig erősen fontolgatta a jelentkezését, talán könnyebb lesz meghoznia a döntést; az ELTE 2015 szeptemberében induló doktori képzéseire leghamarabb márciusban lehet jelentkezni.

 

Forrás: eduline.hu, felvi.hu

Kép: comment.blog.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]