Jurátu§ a jurátu§oknak

A kari lapokat bemutató cikksorozatunk folytatódik, lássuk most az ÁJK lapját, a Jurátust!

A jurátus latin eredetű szó, jogász hallgatót jelent, nem véletlen hát, hogy már a kezdetektől fogva ez a neve az ELTE jogi karán hagyományosan (közel húsz éve) megjelenő újságnak. Noha a lap nagy múltra tekint vissza, igyekszik időről időre megújulni, ennek a szemeszternek a végére érve is ennek lehetünk tanúi. Már két-három év is eltelt azóta, hogy végre az ÁJK-sok is frissebb, színes lapot vehettek a kezükbe, most pedig újabb formai és tartalmi változásokon esett át. Kálócz Adrienn korábbi főszerkesztő-helyettes ősszel átvette a lap vezetését, és kibővült csapatával gőzerővel dolgozott a december elején megjelent első számon.

Külcsín tekintetében a leginkább feltűnő változás maga a lap logója, amely most már színeivel és jelképével is erősebben kötődik a kar arculatához. A tartalom szempontjából a régi, jól bevált rovatok megmaradtak, így például az egyetemi-közéleti kérdéseket feszegető Egyetem tér, illetve a szakmai témákat is körüljáró Karrier. Lévén, hogy a Jurátus az ÁJK Hallgatói Önkormányzatának lapja, nem hiányozhat a tartalomjegyzékből a Hök News sem, amely a HÖK-kel kapcsolatos híreknek és HÖK-ös tisztségviselők elmondásainak biztosít jó néhány oldalt. A korábbi számokban is fel-felbukkanó, a személyes álláspontok, gondolatok kifejtésének teret adó Vélemény című rovat állandósul, illetve mostantól a Tudomány és Kultúra rovatok cikkei között is szemezgethetünk. Az új főszerkesztő szeretné, ha a kar hallgatói időben értesülhetnének a legfontosabb információkról is, ezért a jövőben számíthatunk a Programajánló, illetve Pályázatfigyelő témák beindulására is.

Az újságban fellelhető témák mind olyan kérdésekkel foglalkoznak, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy hallgatóból jurátussá váljon az, aki az ELTE jogász (vagy éppen politológus) szakán találja magát. Mivel maga a kar és az oktatás tárgya kifejezetten kapcsolódik a közélethez, így az egyébként nem ÁJK-s, csupán a „nagyvilág dolgai” iránt érdeklődők is számos érdekes, gondolat- és vitaindító cikket találhatnak benne. A szemeszterben egyébként is elég sok megvitatni való téma merült fel, és a Jurátus egyre bátrabban, önállóbban járja körbe ezeket. Reméljük, ez a tendencia a továbbiakban csak fokozódni fog. Emellett természetesen könnyedebb hangvételű írásokat is találunk a lapban, amelyek kikapcsolódásra is lehetőséget biztosítanak. Személy szerint az oktatókkal készített interjúkat olvasom a legszívesebben – mindjárt másként tekintek arra az előadóra, akiről éppen előtte olvastam el, hogy diákéveiben versenyszerű gombfocizással ütötte el szabadidejét. 😉

A Jurátust a tavaszi szemesztertől minden második héten, az ÁJK épületeiben, az Egyetem téren és a Kecskeméti utcában találhatjátok meg. Feltéve, ha gyorsak vagytok; úgy tűnik, a körülbelül 1000 példányos megjelenés – szerencsére – nem mindig bizonyul elegendőnek.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]