Kezdődnek a Neptun-harcok!

Vészesen közeledik a vizsgaidőszak, így elérkezett az első próbatétel: megküzdeni a legjobb vizsgaidőpontokért!

Elérkezett az idő, amikor minden egyetemista rémálma válik valóra, de most nem a vizsgaidőszakra, hanem az azt megelőző küzdelemre, a vizsgajelentkezésre célzunk. Ilyenkor ugyanis 15-20 fős vizsgaidőpontokat háromszáz ember rohamoz meg egyszerre, ezért előzetes készülést, gyors internetet és óriási szerencsét igényel. A legtöbben nem szeretnénk a véletlenre bízni következő hónapjaink alakulását, így már órákkal a jelentkezés kezdete előtt belépünk, és 5-8 percenkénti kattintásokkal töltjük délutánunkat. Persze ez sem jelent biztosítékot, hiszen talán mind jártunk már úgy, hogy miután két órán keresztül várakoztunk gépünk előtt, a sorsdöntő pillanatban fagyott le a rendszer, és döntött úgy, mi lehetünk azok a “szerencsések”, akiknek újra be kell jelentkezni.

Számos buktató felmerülhet a Neptun használata során, így összegyűjtöttük a leginkább bevált tippeket!

Ha a képen látható furcsa vagy még megmagyarázhatatlanabb üzenetekkel kerültök szembe, semmiképp sem szabad a frissítés vagy vissza gombokra nyomni! Ha már megvan a baj, és kidobott a Neptun, akkor újra pötyöghetitek be az azonosítótokat (beírhatjátok csupa kisbetűvel is) és a kis- és nagybetűt, számot tartalmazó jelszavatokat. Sokáig nem ajánlotta fel egyetlen böngésző sem a jelszó megjegyzését, de néhány hónapja már erre is sor került. Ha ismét jelzitek belépési szándékotokat, feljöhet egy kis ablak, amelyben még a belépési kísérletek száma is nyomon követhető. Ilyenkor magától frissít néha a rendszer, és néhány másodpercenként újra és újra megpróbál beléptetni. Sajnos legtöbbször ez is kevés a sikerhez. Egy BME-s informátorunk szerint a legjobb technika ilyenkor az, ha kényelmesen rákönyökölünk az enterre, és így nincs várakozási idő, hanem folyamatosan újraküldi a bejelentkezési igényünket.

Ha már benn vagytok, akkor érdemes előre megtervezni, melyik időpontra akartok először feljelentkezni (fontossági sorrend vagy megengedett létszám alapján). A jelentkezés megindulása után 0,02 mp-cel már rá is kattinthattok az elsőre, és innentől csak türelemmel kell bírni a következő 1,5-8 percben, amíg megjelenik felugró ablakban a kis zöld pipa jelezve, sikeres a jelentkezés.

És ha így sem sikerül? A tapasztalat azt mutatja, nincs baj akkor sem. Mindig lehet rágni a HÖK-ösök fülét, akik ezután addig ostromolják a tanszékeket, amíg ki nem csikarnak újabb bővítéseket. Ha még ez sem lenne elég, akkor sincs veszve semmi. Amikor még tizensok évvel ezelőtt a tanszékek előtt a folyosón sátrazva, hirdetőtáblára kifüggesztett tájékoztatók alapján, papíralapon jelentkeztek a vizsgákra és tárgyakra a hallgatók, akkor is mindig akadtak olyanok, akik meggondolták magukat, és még időben lejelentkeztek, stb. Ti is megtapasztaljátok majd, mindig mindenki variál, és így nem feltétlenül fogtok lemaradni az áhított vizsgáról (mert mindig megfutamodnak a vizsga előtt és átjelentkeznek későbbi időpontokra).

Végezetül vegyük át a vizsgákkal kapcsolatos szabályokat: vizsgát felvenni vagy leadni, illetve más időpontra átjelentkezni legkésőbb a vizsga kezdete előtt 24 órával lehet, de nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mivel a vizsgáról való igazolatlan távollét esetén 3500 Forintot kell fizetnünk. A távollétért kirótt díj miatt a Tanulmányi Hivatal kifogást nem bírál el, ezt a tanszékvezetőknek kell benyújtani.

Fontos még, hogy időben rendezzük befizetéseinket, mert teljesítetlen tartozás esetén a Neptun nem engedi a vizsgafelvételt. Ezzel kapcsolatban segítséget kérhettek a Questura irodában, vagy elektronikus úton a Q-térben, míg a vizsgával kapcsolatos igazolások bemutatása, reklamációk intézése ügyében az adott tanszékhez fordulhattok.

Mindenkinek sikeres vizsgajelentkezést kívánunk! 😉

Írta: Bőcskei Balbina, Pálfi Dóra

Kép: acuteanimal.blogspot.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]