Mongolisztikai kutatóközpont nyílt az ELTE-n

A mongol-magyar bensőséges kapcsolatokat mutatja, hogy Mongolisztikai Központ nyílt meg egyetemünk bölcsészkarán. A megnyitóra ellátogatott a mongol államfő, Cahiagijn Elbegdorzs is.

A mongol államfő, Cahiagijn Elbegdorzs hivatalos budapesti látogatása alkalmával megnyitotta az ELTE Mongolisztikai Központját. Mongólia 15 ezer eurós forrás biztosításával aktív szerepet vállalt a központ felállításában. A központ megnyitásán túl a mongol államfő kitüntetéseket adott át a magyarországi mongolisztika jeles képviselőinek, továbbá könyvadománnyal és számítógépekkel támogatta a központ munkáját.

Megnyitó beszédében a mongol államfő kiemelte a két nép bensőséges kapcsolatát, egymáshoz való közelségüket. A kapcsolatok alakításában nagy szerepet játszott eddig is az ELTE mongol és belső-ázsiai tanszéke, amely most a kutatóközponttal is kibővült. Az államfő kijelentette: Nagyra értékeli a magyar kutatók fáradozásait a mongolisztika fejlesztéséért, azért, hogy mindig fontosnak tartották ezeket a kutatásokat. Mongólia egy olyan alapot hozott létre, amely a külföldi mongolisztikai kutatásokat támogatja, ez segíti az ELTE-n felállított központ tevékenységét is, de a továbbiakban is odafigyelnek majd a központ működésére.

Mezey Barna, az ELTE rektora hangsúlyozta: az egyetem és Mongólia közötti kapcsolatokat erősíti, hogy sok mongol hallgató tanult és tanul itt ma is. Ezeket a kapcsolatokat fűzi szorosabbra a kutatóközpont megnyitása, amelyet a mongol állam segítségével állíthatnak fel. Az ELTE a legnagyobb és legrégibb ma is működő felsőoktatási intézmény Magyarországon, a magyar tudomány fellegvára, és a mongolisztika művelése is nagy hagyományokra tekint itt vissza, továbbá hosszú múltra visszatekintő kapcsolatokat ápolnak mongol tudományos intézményekkel -mondta.

Dezső Tamás, az egyetem bölcsészettudományi karának dékánja beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar Európában az egyetlen belső-ázsiai eredetű nép, és lelkesen kutatja a múltját. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán százötven éve kutatják a keleti népeket, kultúrákat. A kar az oktatott nyelvekkel leképezi a világ sokszínűségét, és kiemelt szerepet kap a Kelet-kutatás. A mongol állam nagylelkűsége folytán most külön kutatóközponttal szolgálhatják ezt az ügyet – fejezte ki örömét.

Cahiagijn Elbegdorzs magyarországi látogatása keretében péntek este munkavacsorán találkozott Áder János köztársasági elnökkel. A mongol államfő, aki 2009 óta vezeti országát, első alkalommal látogatott Magyarországra.

forrás: mno.hu

fotó: MTI

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]