Zsákokban áll a papír az Educatiónál – a videó a kulisszák mögül

Mi történik a jelentkezési lapokkal a leadási határidő után? – tettük fel a kérdést az ELTEvízió legújabb különkiadásában, a válaszadáshoz pedig az Educato Kft. kommunikációs osztályvezető-helyettesét, Fodorné Bodnár Gabriellát hívtuk segítségül. Körülnéztünk, beszélgettünk és videóztunk a kulisszák mögött.

Naponta több száz borítékot nyitnak ki, majd ugyanennyi jelentkezési lapot scannelnek, vonalkódoznak és ellenőriznek: megkezdődött a felsőoktatási felvételi jelentkezések feldolgozása, amely február 15-től egészen a júliusi ponthatár-húzásig tart – tudtuk meg Fodorné Bodnár Gabriellától, az Educatio Kft. kommunikációs osztályvezető-helyettesétől.

A feldolgozási folyamat első fázisaként digitalizálják a papíron beérkezett jelentkezéseket és hitelesítő lapokat, de közben folyamatosan zajlik a vonalkódos rögzítés és az ellenőrzés is. A kívülről meglehetősen egyhangúnak és mechanikusnak tűnő munkát testközelből figyelhettük meg az Educatio falai között, ahol azt is megtudtuk, évről évre egyre többen választják az elektronikus felvételi rendszert a papír alapú jelentkezés helyett.

http://www.youtube.com/watch?v=fwfeTL2qH_A

„A legtöbben már az e-felvételin keresztül adják le a jelentkezésüket, ami előnyösebb a diákok számára, mert a rendszer jelzi, ha valamit elrontanak a feltöltés során.  A hitelesítést azonban az Ügyfélkapu helyett sokan még mindig postán intézik: erre február 23-ig van lehetőség, de új adatot már nem lehet rögzíteni vagy módosítani. Mivel folyamatosan érkeznek be a dokumentumok, a feldolgozás is több hónapot vesz igénybe, ezért optimális, hogy februárban zárul a jelentkezési határidőt. Május elejétől lehet módosítani a személyes adatokat, változtatni a sorrenden, illetve ekkor lehet feltölteni a február 15. után megszerzett bizonyítványokat is. Ennek a határideje július 10., a feldolgozás tehát valóban a ponthatárok kihirdetéséig tart” – magyarázta Fodorné Bodnár Gabriella.

Az Educatio Kft. feldolgozást végző alkalmazottai egyébként titoktartási szerződést kötelesek aláírni a személyes adatok védelme érdekében. Erre szükség is van, hiszen az adminisztratív munka során minden jelentkezési lapot egyesével ellenőriznek, hogy felfedezzék a kiszűrhető hibákat. „Sokan elfelejtenek beküldeni egy-egy dokumentumot, vagy annak egy részletét. A feldolgozás során ezeket is ellenőrizzük, és értesítjük róluk a jelentkezőket. Ezért fontos, hogy figyeljék ez e-mail fiókjukat, hiszen így kommunikálunk azokkal is, akik postán adták le a jelentkezést” – mondta a kommunikációs osztályvezető-helyettes.

A dátumok, amelyeket minden felvételizőnek érdemes észben tartania:

Február 23.: A hitelesítő adatlapok leadási határideje postán vagy Ügyfélkapun keresztül.

Május elejétől július 10-ig: Az időközben megszerzett bizonyítványok feltöltése, adat- és egyszeri sorrend módosítási lehetőség.

Július 24.: A ponthatárok várható kihirdetése.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]