Ha nem érvényes a diákigazolványod…

…akár 32 ezer forintos büntetésre is számíthatsz – tájékoztat az Eduline.

Fontos odafigyelni a diákigazolványunk érvényességére, ugyanis 8 ezertől 32 ezer forintig terjedő büntetést szabhatnak ki, amennyiben lejárt diákigazolvánnyal haszálunk kedvezményes BKV-bérletet. Az érvényesítő matrica nélküli igazolványt azonban nem kobozhatják el az ellenőrök, sem a kalauzok.

Ha még nem készült el a diákigazolványotok, az iskola által kiadott, eredeti aláírással és bélyegzővel hitelesített igazolással is igénybe vehetitek a közlekedési kedvezményeket – az iskolalátogatási igazolás nem elég.

Az igazolás hatvan napig érvényes. Amennyiben nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, a jegyvizsgáló jegyzőkönyvet állít ki: az érvényes igazolást 15 napon belül lehet bemutatni bármelyik vasúti pénztárban, 1300 forintot azonban fizetni kell. Ha ezt nem teszitek meg, nyolcezer forint pótdíjat számolnak fel.

Márciusban újra megjelentek az apróhirdetési oldalakon a hamis vagy “újrahasznosított” diákigazolvány-matricák. Az eladók 6-8000 ezer forintért kínálják az utazási kedvezményekre feljogosító érvényesítőket, nemcsak egyetemi és főiskolai, hanem középiskolai igazolványhoz is.

Nem éri meg vásárolni tőlük, aki ugyanis lebukik, az a teljes árú menetjegy megvásárlásán kívül büntetésre is számíthat – ez a MÁV-nál nyolcezer, a BKV-nál tizenhatezer forint -, és fel is jelenthetik. A hivatalos okmánnyal való visszaélés pedig akár egy év felfüggesztett szabadságvesztésbe is kerülhet.

Forrás: Eduline

Kép: kormany.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]