Felvételi mesterképzésre – amit tudni érdemes

Vészesen közeleg a jelentkezési lapok leadásának határideje, így nem árt, ha tisztában vagy néhány olyan információval, amely a mesterképzésekre történő felvételi eljárás során szükséges lehet.

Határidők

Fontos, hogy a felvételi eljárás során minden dátumot pontosan betarts, különben továbbtanulási reményeid meghiúsulhatnak. Az első és leglényegesebb dátum március 1., eddig kell ugyanis elküldened jelentkezési kérelmedet. Ezt követően a hitelesítő adatlapok leadása következik, melynek határideje március 11. Érdemes figyelemmel kísérni a Felvi.hu weblapját, ahol minden friss információt megtalálsz a felvételi eljárással kapcsolatban.

Pontszámítás

Aki mesterképzésre készül, már biztosan tisztában van vele, hogy összesen 100 pont gyűjthető a felvételi során, azonban minimum 50 pont szükséges ahhoz, hogy valahova egyáltalán bekerülhess. A pontszámítás intézményi hatáskörbe tartozik, így azt az egyetemek, illetve a főiskolák határozzák meg, azonban előnyben részesítés jogcímen hátrányos helyzetért, fogyatékosságért, gyermekgondozásért mindenhol többletpont jár – minimum 1 pont, maximum 10, erről is az intézmények döntenek.

A különböző mesterszakokra való bejutáshoz szóbeli és/vagy írásbeli felvételi szükséges, általában a 100 pont jelentős része ezekből szerezhető meg. Ezen kívül pont gyűjthető még a diploma minősítése, a korábbi tanulmányi eredmények, az önéletrajz, a motivációs beszélgetés, a szakmai gyakorlat, valamint a gyakorlati vizsgaeredmény alapján is. További (például OTDK-eredményekért vagy nyelvvizsgáért járó) többletpontokról az egyetem hoz döntést.

Az ELTE Társadalomtudományi Karán meghirdetett mesterképzéseken előnyben részesítés jogcímet csupán egyetlen többletpont szerezhető, a fennmaradó egységeket (99 pont) pedig szóbeli vizsgán szerezheted meg.

Az Állam- és Jogtudományi Karon kriminológia mesterszakra való felvételinél például a szóbeli vizsgán 60 pont szerezhető, további, maximum 25 pont jár az alapképzési/mesterképzési oklevél eredményének négyzetre emelésével. Ugyanakkor a politikatudomány mesterképzésre való felvételinél már egészen másképp számolják a pontokat: a szóbeli vizsgán legfeljebb 50 pont szerezhető, a BA oklevél eredményének háromszorosával maximum 15. Emellett számít az utolsó két, a jelentkezés napjáig lezárt azon félévek átlaga, amelyekben a teljesített kreditek száma eléri vagy meghaladja a 20 kreditet.

Az említett példákon keresztül láthatjuk, hogy a pontszámítás nemcsak intézményenként, karonként, de azon belül szakonként is egészen eltérő lehet, éppen ezért jelentkezés előtt mindenki alaposan tanulmányozza a feltételeket. Ezekről információt a karok honlapján találhattok, valamint a Felvi.hu Egyetemek/Főiskolák menüpontja alatt.

Kreditelismerés

Minden mesterképzési szak meghatározza, hogy arra mely alapképzések elvégzését követően kerülhetsz be. Az elfogadott szakokat három csoportra oszthatjuk: vannak azok, amelyeket teljes kreditérték-beszámítással figyelembe vesznek. A másik csoportba azok tartoznak, amelyeket meghatározott szakterületi kreditek teljesítésével elsősorban vesznek figyelembe, a harmadik csoport pedig azon összes képzést foglalja magában, amelyeket meghatározott szakterületi kreditekkel figyelembe vesznek.

Aki az első csoportba tartozik, annak nincs más dolga, mint a meghatározott feltételek alapján jelentkezni. Aki az utóbbi kettőbe, annál a felsőoktatási intézmény ún. kreditelismerési eljárás során vizsgálja meg, hogy mennyi kredit fogadható el az adott alapszakról. Szükséges egy minimálisan meghatározott szakterületi kreditszám, ami ha nincs meg, akkor sem nyerhetsz felvételt, ha a ponthatárt eléred. Ha a minimum kreditszám megvan, akkor ugyan bekerülhetsz, de a mesterképzés első két félévében a további szükséges egységeket a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezned.

Fontos, hogy a kreditelismerést már a felvételi eljárás előtt kezdeményezd a felsőoktatási intézménynél, mert később már csak az elismerésről szóló határozatot kell központilag benyújtani. A kreditelismerés intézményenként eltérhet, így részletes információkért mindenképp keresd fel a célként kitűzött egyetemet!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]