Télirózsás Diákforradalom – percről percre

Ma újabb tüntetésre készülnek a felsőoktatásban érintett budapestiek. Folytatódik a sorozat. Az ELTE Online-on élőben követhetitek az eseményeket.

22:16 - ELTE Online Csapat

Az este végkimeneteléről holnap megjelenő összefoglaló cikkünkben olvashattok majd.

22:14 - ELTE Online Csapat

Megérkeztek a Humán Platform jogászai, de közben a helyszínen Vadai Ágnest úgy tájékoztatták a rendőrök, hogy az előállított diákokat nem a Szalay utcába, hanem a IV. kerületi rendőrkapitányságra vitték.

21:47 - ELTE Online Csapat

A BRFK közleménye:

“Gyülekezési joggal visszaélés szabálysértésének elkövetése miatt 2012. december 19-én 20 óra 14 perc és 20 óra 17 perc közötti időpontokban a Budapest V., Széchenyi Lánchíd hídszerkezetéről két főt, a Budapest V., Széchenyi Lánchíd pesti hídfőjétől további egy főt állított elő a Budapesti Rendőr-főkapitányság.”

21:26 - ELTE Online Csapat

Most jelentették be, hogy 20 percen belül odaérnek a Humán Platform jogászai, akik a két előállított diák segítségére lesznek.

21:25 - ELTE Online Csapat

A Szalay utcába nem sikerült bejutniuk a tüntetőknek, mert sorfal zárja el az utat. Egy rendőr elmondta, hogy azért vitték be a diákokat, mert szerintük ők a felelősek a gyülekezési törvény megsértéséért.

21:07 - ELTE Online Csapat

Felcsendül a gólyatáborokból már jól ismert “Nincsen hangotok”.

21:01 - ELTE Online Csapat

Információink szerint a Szalay utcai rendőrkapitányság a cél, oda vitték az előállított diáko(ka)t.

20:56 - ELTE Online Csapat

Felélénkült a megmaradt néhány száz ember.

“Szabad ország, szabad egyetem!”

20:52 - ELTE Online Csapat

Az Ötkert szórakozóhely előtt üvöltik a diákok, hogy “demokráciát! .

20:50 - ELTE Online Csapat

Rendőri felvezetés nélkül vágnak át az úton, hogy a járdára érjenek. Rohamrendőrök követik a megmaradt tüntetők.

“Együtt vagyunk!” Az elmúlt 10 percben ez a sláger.

20:44 - ELTE Online Csapat

Most egy szónok azt javasolta, hogy a rendőrkapitányág előtt várják meg, amíg kiengedik azokat, akiket nemrég bevittek a rendőrök a tüntetésről. Megszavazták az ötletet, elvileg lassan elindulnak.

20:33 - ELTE Online Csapat

Úgy tűnik, lassan sikerül elindulnia a rendőrségi autónak, amiben már két szónok ül. A Lánchídon keresztül akarják elvinni a szónokokat. A megmaradt tüntetőket igyekeznek felterelni a járdára. Közben folyamatosan igazoltatnak.

20:32 - ELTE Online Csapat

A hvg.hu információ szerint Barabás Richárd szónokot állították elő a rendőrök, szabálysértés miatt. A gyorskocsi utcai fogdához akarnak menni a tüntetők, ugyanis úgy tudják, oda vitték az embereket.

A diákok azt kiabálják: “Egyet, vagy mindenkit”

 

20:28 - ELTE Online Csapat

A rendőrök el akarják vinni a moderátort – egyelőre nem tudni, hogy ennek mi az oka – a tüntetők leültek a rendőrautó elé és mögé egyaránt és nem hagyják elindulni őket.

20:19 - ELTE Online Csapat

Most talán a Fővám tér a cél, de egyre kevesebben vannak.

20:06 - ELTE Online Csapat

Az index.hu információ szerint a rendőrök megkérték a tüntetőket, hogy menjenek át az Akadémia parkolójába, ugyanis a tüntetésnek nincs különösebb iránya. A moderátor szerint sem a budapesti lakosok közlekedésének zavarása a cél, ezért akár odébb is állhatnának. El is indultak.

20:03 - ELTE Online Csapat

Az a hír járja, hogy mivel ez egy nem bejelentett tüntetés – legalábbis a mostani része,  ugyanis a szervezők a Margit hídig jelentették be az útvonalat – ezért a hídon maradó diákokat meg fogják bírságolni. Egyelőre még csak igazoltatnak. Azóta a szervezők bemondták a megafonba, hogy a rendőrök megígérték: nem fognak beavatkozni, ezért nem tágítanak a hídról.

19:55 - ELTE Online Csapat

A hír nem igaz, a rendőrök csak igazoltatnak pár embert, de utána mehetnek haza, vagy vissza tüntetni. Egyszóval ahova csak szeretnének.

19:53 - ELTE Online Csapat

A megafonba most az hangzott el, hogy a híd egyik végénél igazoltatják a hazafele szállingózó diákokat és utána el is viszik őket. Nem tudni, hogy ez igaz e, de hamarosan kiderül.

19:50 - ELTE Online Csapat

A tanácstalanság miatt elkezdett szétszéledni a tömeg. Néhányan próbálják együtt tartani őket. Többen arról beszélnek, hogy bár ma a kormányszóvivő bejelentette, hogy 55 ezer hely lesz – tavalyhoz hasonlóan – de ezt már nem hiszik el.

19:41 - ELTE Online Csapat

Valóban nem mentek el végül a Parlamenthez. A Lánchídon táborozott le a tömeg,  ide várják Balog Zoltán EMMI minisztert, addig pedig is fórumot tartanak.

19:21 - ELTE Online Csapat

Az index.hu információi szerint a Kossuth térről mintegy 300-an indultak el a Lánchídhoz, a két tömeg ott fog találkozni.

19:13 - ELTE Online Csapat

A tömeg végül megszavazta, hogy csatlakoznak a Parlamentnél lévő körülbelül 200 emberhez. Az útirány: Bem rakpart, majd a Lánchíd.

19:03 - ELTE Online Csapat

A Hallgatói Hálózat kisbuszának tetején ülő lány megafonba olvassa fel újra a hatpontot.

19:02 - ELTE Online Csapat

Úgy tűnik, a tömeg nem ketté-, hanem a Magyar hagyományokhoz híven inkább három részre szakadt. Egy részük a Margit hídon maradt, a legnagyobb tömeg a Batthyány téren van, egyesek azonban már a Kossuth téren járnak – ahol Nagy Dávid sztrájkol.

18:58 - ELTE Online Csapat

Többekben felmerült, hogy meglátogatnák Nagy Dávidot, a HÖOK elnökét, aki reggel óta a parlament előtt ülő sztrájkol, így igazoltan hiányzik erről az eseményről. Közben megérkeztek a Batthyány térre. Információink szerint innen már nem mehetnek tovább a hallgatók, de itt még van lehetőség fórumot tartani.

18:56 - ELTE Online Csapat

Vicces feliratok a mai tüntetésről rovat:

“Kövér László fogyjon le”

“Bocs, jobb transzparensre nem volt pénzem”

 

18:55 - ELTE Online Csapat

Még mindig lehet csatlakozni a tüntetőkhöz a Batthyány téren. Nagyjából 5-6 perc múlva odaérnek. Elvileg nem mehetnek tovább, de nagy kérdés, hogy a gyakorlatban mi fog történni, hiszen a rendőrség közleménye szerint a tüntetés már véget ért.

18:45 - ELTE Online Csapat

– Balra található a Parlament – mondja a moderátor
– Dolgozzatok, dolgozzatok! – Kiabálja  a tömeg.

18:42 - ELTE Online Csapat

Az RTL Klub híradója szerint a diákok hazamentek. A valóságban a rakparton haladnak, a cél valószínűleg a Batthyány tér. A tömeg többször “Köszönjük” felkiáltással tisztelgett a rendőrök előtt, akik épp azon dolgoznak, hogy biztosítsák az utat.

“Aki kék az velünk van” most ez a sláger.

18:36 - ELTE Online Csapat

Úgy tűnik, minden tüntető a Moszkva téren lakik, úgyhogy a tömeg együtt megy “haza”.

18:31 - ELTE Online Csapat

Már bedobálták a rózsákat a Dunába. Bár a szervezők azt kérték, a Margit hídon érjen véget az esemény, a hallgatók megszavazták, hogy inkább továbbmennének. Még rejtély, hogy hova.

18:24 - ELTE Online Csapat

A budapesti menet már a Margit hídon jár. A 4-es 6-os villamos csak az egyik irányba közlekedik. Úgy tűnik, a rendőrök a budai hídfőnél megálltak és a tüntetőket sem engedik tovább.

18:22 - ELTE Online Csapat

A szegedma.hu az írja, hogy a szegedi egyetemisták dékáni engedéllyel bevonultak a bölcsészettudományi kar épületébe. Egész éjszakás hallgatói fórumot terveznek.

18:10 - ELTE Online Csapat

“Nem vagyunk hülyék!” Kiabálják a diákok.

18:07 - ELTE Online Csapat

Bob Marley azt énekli a menet elején haladó kocsiból: “Get up, stand up, stand up for your rights!”
Igazi tüntető zene.

18:05 - ELTE Online Csapat

Budapesten a tömeg eleje már a Nyugatinál jár. A tüntetők közül többen Chuck Norris feliratú táblákat visznek. Talán tőle remélik a megváltást?

18:02 - ELTE Online Csapat

Eközben Szegeden is tüntettek a hallgatók. A szegedma.hu tudósítása szerint fél hatkor ért véget a demonstráció. Az oldalon megjelent az SZTE EHÖK közleménye, becslésük szerint 2000-en vettek részt az eseményen.

17:58 - ELTE Online Csapat

Értesüléseink szerint a Margit hídnál rendőrsorfal várja a tüntetőket.

17:55 - ELTE Online Csapat

Nem olyan rég Budapestre látogatott a Muse zenekar, most a tüntetésen is ott vannak. Legalábbis lélekben biztos, mert épp az ő számuk szól. A hangulat még mindig remek.

17:52 - ELTE Online Csapat

Egy ACDC szám szól a menet elején. Közben pedig folyamatosan olvassák a hat pontot.

17:47 - ELTE Online Csapat

Aki csatlakozna: még mindig a Bajcsy-Zsilinszky úton járnak a fiatalok, aztán a körúton folytatják majd az útjukat. Mielőtt elindultok, érdemes csekkolni a BKK facebook oldalát, ahol folyamatosan írnak a tüntetés miatti változásokról a tömegközlekedéssel kapcsolatban.

17:41 - ELTE Online Csapat

A Bajcsy-Zsilinszky úton van a tömeg eleje, a vége meg ki tudja hol… Szinte beláthatatlanul hosszú a menet.

17:37 - ELTE Online Csapat

A Deák térnél a tüntetők. A menet elején egyébként egy autó halad, az előbb épp egy Prodigy szám szólt. A hangulat ma is remek, mindenki jókedvű, de nyilván nem a demonstráció apropója miatt.

17:34 - ELTE Online Csapat

A tömeg ma is folyamatosan invitálja a járókelőket. Időről időre felhangzik, hogy “Gyertek velünk!”.

17:30 - ELTE Online Csapat

A József Attila utcában az egyik ház első emeletéről egy idős néni mosolyogva hajolt ki az ablakon és integetett a tüntetőknek.

17:29 - ELTE Online Csapat

A tömeg biztos, hogy több ezer főt számlál, nehéz megállapítani, hogy pontosan mennyit. Erős rendőri jelenlét van, oldalt is kettesével kísérik a tömeget. Jelenleg a József Attila utcában járnak. A szervezők folyamatosan mozognak, és úgy tűnik, mindenre odafigyelnek.

17:20 - ELTE Online Csapat

Az egyik felvezető autó valamiért hátul ragadt, a szervezők igyekeznek elintézni, hogy előre kerüljön.

17:18 - ELTE Online Csapat

A szervezők arra kérik a tüntetőket, hogy a lehető legkevésbé akadályozzák a forgalmat, így például a körúton közlekedő villamos pályáját hagyják szabadon. A rendezvény a Margit hídnál hivatalosan véget ér.

17:16 - ELTE Online Csapat

A beszédek véget értek. Lassan elindul a menet. Arra kérik a tüntetőket, hogy tartsák be a szervezők utasítását. Az útvonal a következő: József Attila utca, Bajcsy-Zsilinszky út, Szent István körút. A menetet rendőrautó vezeti fel.

17:13 - ELTE Online Csapat

A tüntetők nem hisznek Orbán szombati, a romkocsmás “egyeztetésről” kifele jövet tett megjegyzésének, miszerint nem lesznek keretszámok. Konzekvens álláspontot követelnek.

17:11 - ELTE Online Csapat

“Tisztelt Miniszterelnök úr!
Ön azt mondja, az adósság az ellenségünk. Akkor mennyire bölcs dolog az, hogy hitelfelvételre biztatja a diákokat?”

17:10 - ELTE Online Csapat

“A kormány egyik nap azt mondja, támogat minket, másik nap pedig elengedi a kezünket és azt mondja: tessék önállósodni. ” mondja a most felszólaló diák.

17:07 - ELTE Online Csapat

A Magyartanárok Egyesületének alelnöke felolvasta a szervezet által kiadott szolidaritási nyilatkozatot is.  “A Magyartanárok Egyesülete felháborítónak tartja és elítéli a diákok megosztásának és félrevezetésének minden kísérletét, a fiatalok lejáratására és mozgalmuk befeketítésére irányuló törekvéseket, továbbá középiskolásoknak az adatvédelemmel össze nem egyeztethető listázását és megfélemlítését.” A teljes szöveget itt olvashatjátok el.

17:05 - ELTE Online Csapat

A Szilágyi Gimnázium tanára azt várja, hogy kezdődjenek valódi, hiteles és nyílt tárgyalások az érintettekkel, valamint a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel.

17:00 - ELTE Online Csapat

A beszédek alapján úgy tűnik, a diákok és hallgatók nem tudják követni, hogy éppen mit tervez a kormányzat és a szaktárca. Az is lehet, hogy nem bennük van a hiba…

16:57 - ELTE Online Csapat

“Ma már annak is örülnünk kell, ha van miből kifizetni a tanárainkat.”

16:56 - ELTE Online Csapat

Meleg András, a Fazekas Mihály Gimnáziumból jött. Arról beszél, hogy a diákoknak a sarkukra kell állniuk és megmutatni, hogy nem csak “ostoba droidok”.

16:55 - ELTE Online Csapat

A fiatalok hiányolják a szabad munkaerő áramlást.

“Szívesebben írnám alá ezt a hallgatói szerződést, ha biztosítanák, hogy lesz munkám és biztos megélhetésem. ” Ezt mondja a Berzsenyiben végzett felszólaló.

16:51 - ELTE Online Csapat

A tüntetők szerint egyre bizonytalanabb minden, és egyre kevésbé tudják, mi vár rájuk a jövőben.

16:49 - ELTE Online Csapat

“Hoffmann Rózsa gyere ki a hóra!”

Most ezt kiabálják.

16:48 - ELTE Online Csapat

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola 11. osztályos tanulója és egyben az iskola  DÖK elnöke egy Hoffmann Rózsa idézettel kezd. “Ha valaki nem akar diákhitelt felvenni és a családja szegény, akkor legyen annyi ambíciója, hogy megkíséreljen eljutni a csúcsokra, felmászni fél lábbal a Himalájára.”

A tömeg ismét Hoffmann Rózsa lemondását követeli.

16:44 - ELTE Online Csapat

“Én diákként is látom, hogy  a kormány közömbös a szegények problémái iránt… szerintük meg lehet élni 47 000 Ft-ból is.”

16:43 - ELTE Online Csapat

Most Tóth Barnabás, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola diákja beszél. Azt mondja, neki fontos, hogy szolidaritásból is tüntessen. Még akkor is, ha neki, biztos háttérrel valószínűleg az előző és a jelenlegi rendszerben is lesz helye a felsőoktatásban.

16:41 - ELTE Online Csapat

“Önök elvesztették a 2014-es választást!”
A tömeg fújol, és azt kiabálja, megbuktok!

16:40 - ELTE Online Csapat

Dunakesziről érkezett a következő gimnazista, aki most a színpadon beszél. Azt mondja, egy másfél perces riportban egy kormány közeli csatorna teljesen megalázta a diákokat. Az állítják róluk, hogy csupán az ellenzék bábjai.

“Tán nem azt sulykolják belénk évek óta, hogy a hitel rossz, és nyomorba taszít? Nem az eladósodás ellen harcol a kormány?”

16:37 - ELTE Online Csapat

A Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulója végül még két kérdést tett fel a kormánynak:

“Önök tudják, mit akarnak?”
A tömeg válasza: “Nem tudják!”
“Van hosszú távú tervük a felsőoktatással kapcsolatban,vagy csak  mennek az árral, és velünk próbálnak kísérletezni?”

16:36 - ELTE Online Csapat

” A kormány mossa kezeit és próbál mindent az egyetemekre kenni. Felháborítónak tartom, hogy a felvételi előtt 2,5 hónappal nem lehet még tudni, hogy milyen felsőoktatási rendszer vár a felvételiző diákokra. ”

 

16:33 - ELTE Online Csapat

“Mi alapvetően nem a tandíj ellen vagyunk, hanem a tandíj ilyen gyors, kapkodó és esztelen bevezetése ellen. Senki sem szereti, ha a sorsáról a háta mögött döntenek, pedig velünk most ez történik.” Újra felhangzik a sláger: Nem hagyjuk!

16:31 - ELTE Online Csapat

Elkezdődtek a beszédek. A sort a Berzsenyi Dániel Gimnázium végzős diákja kezdi. “Azért vagyunk itt, hogy nemtetszésünket fejezzük ki azért, amit felsőoktatási reform címén az országban művelnek.” Újra felolvassák a múlt hét hétfői lágymányosi Hallgatói Fórumon elfogadott követeléseket.

16:28 - Horváth Bara

Már lassan 2000-en vannak a Széchenyi téren. Újra felcsendült a jól ismert “Ki nek ugrál, Hoffmann Rózsa hejj-hejj” rigmus.

16:16 - ELTE Online Csapat

Értesüléseink szerint nagyjából 500-an lehetnek a téren. 10 perc múlva kezdődnek a beszédek. Még nem késő elindulni, de menet közben is csatlakozhattok a tüntetéshez!

15:54 - ELTE Online Csapat

Az esemény hivatalos facebook oldala szerint 16:00-kor kezdődik a tüntetés a Széchenyi téren az MTA előtt és 16:30-kor indul el az összegyűlt tömeg a Margit hídhoz. Folyamatosan követhetitek velünk az eseményeket.