MRK: Mi mindenre jó a diploma?

A Magyar Rektori Konferencia december 18-ai közleménye hangsúlyozza a felsőoktatás pozitív társadalmi hatásait, illetve a diplomával szerezhető előnyöket.

A Magyar Rektori Konferencia tegnap kiadott közleményében felszólal a szerinte a közjó érdekével teljesen ellentétes irányba haladó oktatáspolitika ellen. Visszautasítja azt az állítást, miszerint bármelyik diplomatípusból túlkínálat lenne és nem igazodna a munkaerőpiac igényeihez.

A mai modern kor igen magas elvárásokat támaszt, amelyeknek nem könnyű megfelelni, de az elvonások helyett további befektetésekkel ezek teljesíthetők lennének. Az elmúlt öt évben folyamatos támogatás-megvonások érték a felsőoktatást, miközben a GDP aránya nem változott jelentősen. Kitérnek a diplomával rendelkezők számtalan előnyére: magasabb fizetés – ebből következően több bevétel jut az államkasszába az adók után -, könnyebb elhelyezkedés, illetve magasabb várható élettartam (egy átlag 30 éves, diplomás férfi várhatóan 13 évvel él tovább, mint nem diplomás kortársa).

A magyar felsőoktatás tekintélyes 600 éves múltra tekint vissza. Ez alatt az idő alatt mindig is a közjó érdekeit szolgálta: a megélhetés biztosítását, a tehetség kibontakoztatását, a tudás szabad megszerzését. Nem véletlenül választotta 20 000 külföldi fiatal Magyarországot tanulmányai folytatásához, hiszen úgy ítélték meg, itt megfelelő és magas az oktatás színvonala. Ők nem csak tandíjukkal, de körülbelül ugyanekkora összegű vásárlásaikkal is élénkítik a magyar gazdaságot.

Forrás, kép: edupress.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]