Dobogós helyen a Radnóti Gimnázium

Az idén is összeállították az ország legjobb középiskoláinak a rangsorát, ahol az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium igen előkelő helyen végzett.

A 100 legjobb magyar középiskola címmel, második alkalommal összeállított kötet a 2012-es év legjobb iskoláit mutatja be. A Quattrocento Kiadó kiadványa szerint a legeredményesebb a Fazekas Gimnázium, második lett a Szent István Gimnázium és a dobogó harmadik helyét az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium érte el. A vidéki középiskolák rangsorában a Pannonhalmi Bencés Gimnázium lett a legjobb.

Annak érdekében, hogy az iskolai munkát minél több szempontból tudják jellemezni, egy új mutatót készítettek, ami alapján a négy-, hat- és nyolcosztályos iskolákat a humán vagy reáliskolák csoportjába sorolták. A kötetben a középiskolák jellemzésére az országos kompetenciamérés, az érettségi vizsgák, valamint az országos középiskolai tanulmányi versenyek eredményeit használták. A rangsorok összeállításánál csak a központi feladatlapokra épülő országos mérések adatbázisait, valamint az iskolák vezetői által szolgáltatott adatokat használták fel és beleszámították az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek eredményeit is.

Az iskolák összesített rangsora mellett kitérnek a kiadványban a magyar és matematika eredmények alapján elért helyezésekre, megvizsgálva, hogy mennyit fejlődtek a tanulók 2009 óta. A 200 legjobb tanulmányi eredménnyel rendelkező középiskolának kérdőívet küldtek, ez alapján két mutatót szerepeltetnek: az egyik a tanulmányi, a másik az úgynevezett kényelmi szolgáltatások. Az előbbihez sorolták többek között az oktatott idegen nyelvek, a fakultációk, a szakkörök, korrepetálások és tehetséggondozó foglalkozások számát, valamint a termek felszereltségét, szaktantermek és nyelvi laborok, végül az egy diákra jutó könyvtári könyvek számát. Az utóbbihoz tartozik például az iskola megközelíthetősége, az ebédelési, sportolási és ruhatárolási lehetőségek, valamint a szabadidős játékok és szabadon használható számítógépek száma.

A kötet szerkesztőinek az volt a nem titkolt céljuk a kiadvánnyal, hogy segítséget nyújtsanak azon szülőknek, akik még nem döntötték el, melyik középiskolát válasszák gyermekeiknek.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]