Uniós eljárás alá vetik a röghöz kötést

A hallgatói szerződések szabályozásával kapcsolatos aggályairól küldött hivatalos levelet az Európai Bizottság a kormánynak. Az emberi erőforrások minisztere Brüsszelben elmondta: Magyarország „áll elébe” a kérdéseknek.

Magyarország áll elébe az uniós, úgynevezett pilot eljárásnak, amely a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban indulhat – mondta el hétfőn Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, aki a legvitatottabb kérdésnek azt tartja, hogy korlátozhatja-e egy uniós tagállam a szabad mozgás elvét, illetve elvárhatja-e, hogy azok a diákok, akik állami pénzen tanulnak, később annak az országnak a javára fordítsák tudásukat, amely magára vállalta képzésük költségét.

A röghöz kötés ügyében múlt héten érkezett hivatalos levél Magyarországra az Európai Bizottságtól. A kormánynak február 1-ig kell választ adnia a testület azzal kapcsolatos aggályaira, hogy a szabályozás összhangban áll-e az uniós előírásokkal, illetve a munkaerő szabad áramlásának alapelvével.

„Ezt a vitát le fogjuk folytatni, és nyilván februárig meg is fogjuk válaszolni ezt a levelet, illetve a pilot eljárásnak ilyen értelemben állunk elébe, hogyha erre sor kerül” – mondta el Balog Zoltán az MTI-nek.
A pilot eljárás arra szolgál, hogy a Bizottság felhívja a tagállamok figyelmét egy-egy szabályozás kérdéses pontjaira, és konzultációt kezdeményezzen, megelőzve ezzel egy kötelezettségszegési eljárást, amely már arra irányulna, hogy megállapítsák, az állam az uniós jogszabályokkal ellentétes rendelkezéseket fogadott-e el. Az EU „pilot projektje” 2008-ban indult azzal a céllal, hogy egyes polgárok, illetve azok bizonyos csoportjai, adott esetben jogi személyek által az uniós jog alkalmazásával összefüggésben felvetett kifogásokat – a tagállam hatóságaival konzultálva – tisztázni lehessen.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]