Kíméletlen drogtörvény jöhet

Jogvédő szervezetek heves tiltakozását váltotta ki a kormány rendkívül szigorú drogstratégiai tervezete, melyet mostanában szándékoztak a parlament elé terjeszteni. Kiderült azonban, hogy a tervezetet nem nyújtják be, helyette új készül – ez jelentheti a jogvédők és a közvélemény nyomásgyakorlásának sikerét is.

Magyarországon a készülő Btk. módosítás Európa egyik legszigorúbb drogpolitikáját hozhatja el. Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai programvezetője szerint a kormányzat „az Európai Unió összes tagállamához, de még az 1999 és 2003 közötti szabályozáshoz képest is jóval szigorúbb drogjogi szabályozást vezetne be, hasonló szigorra példát nem Európában, inkább Dél- Kelet Ázsiában kereshetünk.”

Az új törvény egyik legfontosabb eleme, hogy az átadói magatartást 2-8 évig terjedő börtönnel büntethetik, így már egy füves cigi körbeadása is bűntettnek számít, ezzel egy kalap alá véve a „szociális” és a heroinnal kereskedő dílert.  „Álláspontunk szerint a büntetőjogi elrettentésen alapuló drogpolitika […] sokkal nagyobb ártalmat okoz, mint a drogfogyasztás maga, amelyet egyébként sem képes megszüntetni vagy megelőzni”– írja Takács István Gábor, a TASZ drogpolitikai munkatársa.

Változhatnak az elterelésre vonatkozó szabályok is (eddig orvosi kezelésnek is alávethette magát a fogyasztó, így kerülve el a büntetést), kábítószerfogyasztáson kapott illető csak akkor élhet ezzel a lehetőséggel a jövőben, ha az azt megelőző két évben nem vett részt elterelésben, és nem folyt ellene kábítószer ügyében eljárás. Eddig nem volt ilyen kitétel – „Volt, aki erre azt mondta, hogy ez jogi perverzió, hiszen a drogfogyasztás nem lehet enyhítő körülmény. Igaza volt. Büntetőpolitikailag is elhibázott ez a szabályozás, hiszen könnyen beszerezhető olyan orvosi igazolás, hogy valaki kábítószerfüggő” – mondta el Répássy Róbert államtitkár a Népszabadságnak még tavaly májusban, amikor elkezdtek felröppenni az új Btk.-val kapcsolatos hírek.

Bár a törvénymódosítás célja érthető, nincs rá biztosíték, hogy be is váltaná a hozzá fűzött reményeket. Mindazonáltal szakemberek szerint már az egy alkalommal történő kábítószerfogyasztás is végzetes lehet, társaságban való kipróbálás után többen válnak rendszeres drogfogyasztóvá. Az új szabályozás lehetőséget adhat ennek megakadályozására, az osztogatástól és a kipróbálástól is megpróbálja elrettenteni azokat a fiatalokat, akik a kereskedelmi forgalomban kapható, alkohol néven futó tudatmódosító szert kevésnek találják.

Meghátrál a kormányzat?

Az egész szigorítást megkérdőjelezi az a néhány napja kiadott közlemény, mely szerint a kormány mégsem terjeszti a parlament elé az új drogstratégiáról szóló javaslatot, az év második felére ígérték az új tervezet elkészültét. A jogvédők bizakodnak, szerintük az új fejlemények az eddigi értelmetlenül szigorú álláspont feladását jelenthetik.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]