Új támogatás a szelektív gyűjtésnek

Idén tavasztól az EHÖK az ital automaták bérlési díjából minden hónapban fix összeget biztosít az Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért (EKSZ) csoport részére.

Idén tavasztól az EHÖK az ital automaták bérlési díjából minden hónapban fix összeget biztosít az Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért (EEKSZ) csoport részére.A befolyó pénzt az ital automaták zöldebbé tételéhez kapcsolódó költségekre fordíthatják.  Ez elsősorban tömörítőket, speciális zsákokat, hulladékgyűjtő szigeteket jelentene a következő évben. A projekt vezetőjével az új bevétel felhasználásáról és a jövőről beszélgettünk.

Dr. Seifert Tibor, az ELTE kollégiumainak főigazgatójának ötlete alapján kapott teret a kezdeményezés. Mudra Viktória, a három éve indított program vezetője szerint náluk nincs apró segítség. Egy új tag belépése is sokat számíthat, nem is beszélve egy ilyen állandó bevételi forrásról. Ezt az összeget a programjaikra nem tudják felhasználni, de egyik legfőbb céljukra, a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságának növelésére igen.

A jövő év folyamán többek között kézi tömörítőket vásárolnak, amiket automaták mellé helyeznek majd el. Ezek PET és alumínium palackok összenyomására egyaránt alkalmasak lesznek. ÁJK-s polgárok illetve Nagytétényi kollégisták már találkozhattak a szerkezettel, a tervek szerint sokáig már a többiek sem kerülhetik el megismerésüket. Ezen kívül minden automata mellé gyűjtőládákat tesznek majd ki, nem csak műanyag palackok, hanem papír, alumínium, üveg számára alkalmasakat is.

Míg az új szelektív szigetek a gyűjtés lefedettségét fogják növelni, a tömörítők elsősorban annak a mintegy 150 önkéntesnek a munkáját könnyítik majd meg, akik ezeket a hulladékokat összeszedik és eljuttatják a Fe-Group Zrt.-nek, ahol a tényleges újrahasznosítást végzik.  Azonban nem csak ezért ajánlott a jövőben kihelyezésre kerülő tömörítőket használni, hanem azért is, hogy szoktassuk magunkat a gondolathoz, a saját szemetünkért vagyunk felelősek – vallja az EEKSZ.

[DOBOZ SZOVEG=”Remélhetőleg a következő év más szempontból is fejlődést hoz magával. A csoport hosszú távú tervei között szerepel például a Fenntarthatósági Napok programjainak színesítése. Minél kreatívabb, izgalmasabb és mindemellett információban bővelkedő akciókat tervez a csoport.  A jövőben az együttműködés is nagy hangsúlyt kap. Ez érvényes a kollégiumi Zöld Körök munkájának összekötésére és kiterjesztésére, illetve az egyetemen kívüli kapcsolatok erősítésére is, amelyre már vannak bíztató alternatívák.”]

Ha érdekel a csoport bővebb tevékenysége, vagy csatlakoznál, keresd az ELTE EKSZ csoportot facebook-on, vagy regisztrálj a http://fenntarthatosag.elte.hu oldalon!

Horváth Barbara Emese
ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]