Csak az ELTE!

A frissen elkészült rangsorolásból kiderül: az ELTE idén is az első helyen végzett a jelentkezők számát tekintve. A sorban a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem következik.

141 ezer diák adta be jelentkezését főiskolára, egyetemre 2011-ben, nem sokkal többen, mint a tavalyi évben. A határidő a szokásos: a diákoknak idén is február közepéig kellett leadni a jelentkezésüket, az eredmény pedig majd július 21-én derül ki. Ami viszont újdonságnak számít: egyre többen döntöttek az elektronikus úton történő jelentkezésnél, ami az elkövetkezendő években nagy valószínűséggel kizárólagossá növi ki magát – idén már nagyobb számmal jelentkeztek ilyen módon, mint a hagyományos postai úton. Ez sokat könnyít a jelentkezések elbírálásán: „a csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező”, tehát ha nincs kitöltve, nem engedi beküldeni a jelentkezést, így nem utólag dobják vissza azt, hanem már a kitöltésnél kiderül, ha valami nincs rendben. Ez rengeteg előnyt jelent a határidők szempontjából.

Idén csökkent a bölcsészképzéseket választók száma, ami valljuk be nem meglepő, hiszen úton-útfélen azt halljuk, hogy túljelentkezés van ezekre a területekre. Nőtt azonban a művészeti képzéseket megcélzó diákok száma, a legnépszerűbbek pedig a gazdálkodás és menedzsment, a mérnöki és gépészmérnöki, a kereskedelem és marketing, valamint a kommunikáció és médiatudomány szakok lettek. Ezen szakok többsége megtalálható az ELTÉn, így ha a pontokon nem múlik, a diákok valószínűleg a egyetemünket fogják választani.

Természetesen az is hozzásegítette intézményünket az első hely megszerzéséhez és megtartásához, hogy a kínálat összességében nálunk a legszélesebb; az ELTE nyolc karán kedvére válogathat a felvételiző a felkínált szakok közül. Ezt nemcsak az ELTE jelenlegi hallgatói gondolják így, hanem ezen a véleményen vannak más egyetemek, főiskolák hallgatói is.

Az Educatio Nonprofit Kft. vizsgálataiból már az előző években kiderült, hogy egyetemünk a legszínvonalasabb és legvonzóbb felsőoktatási intézmény. A legtöbb helyen (felvi.hu, index, stb.) szintén hasonló jelzőkkel illetik az ELTÉt. A legfontosabb pedig az, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek hozzánk, és ezzel egyetemünk nem csupán kiérdemli a magasztaló jelzőket, de be is bizonyítja, hogy rászolgált azokra.

Petróczy Vivien

ELTEOnline

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]