„Mit díjazna a munkáltató?”

Az elméleti oktatás mellett gyakorlati képzést is kínáló kurzusokat keresett felhívásában a Tempus Közalapítvány. A díjazottak között két ELTE-s kurzus is megtalálható.

A felhívásra 31 egyetemi kurzust neveztek különböző szakterületekről, többek között biológia, sportszervező és rekreáció, gyógypedagógia, környezetmérnök, szociális tanulmányok, kommunikáció- és médiatudomány szakokról. A megosztott első helyezést négy tanfolyam nyerte el, köztük Dr. Kerezsi Klára „A pártfogás gyakorlata” című kurzusa.

A két kredit értékű képzés elsősorban jogász szakos hallgatók számára indult 2003-ban, azóta minden félévben szerepel a felvehető kurzusok listáján. Jelenleg társadalmi tanulmányok és szociális munkás szakos hallgatók, valamint az újonnan induló kriminológus mesterképzésen résztvevők számára is elérhető, de legfeljebb 30 hallgató veheti fel. A hallgatók a kurzus során megismerkedhetnek a gyakorlatban a fiatalkorú elítéltekkel kapcsolatos pártfogói munkával.

A másik díjazott ELTE-s kurzus a Dr. Kiss István, Forgó Melinda, Baumstark Beáta és Karsai Szilvia által tartott „Karriermenedzsment tréning: Az álláskeresés lépései” című tanegység. A felhíváson különdíjat elnyert kurzus 2008 szeptemberében indult először, ettől kezdve minden félévben többszörösen kerül meghirdetésre. A szervezők 3-4 tanfolyamot is tartanak egy szemeszterben, ezáltal minden érdeklődőnek lehetőséget biztosítva a részvételre.

A szintén két kreditet érő, kifejezetten gyakorlat-orientált előadássorozat érdekessége, hogy bármely ELTE polgár felveheti képzési típusától, szakától függetlenül. Kezdetben főleg a Pedagógiai és Pszichológiai Kar hallgatói, közülük is a végzősök részéről mutatkozott nagyobb érdeklődés, de az utóbbi időkben inkább az alsóbb évfolyamosok választják. A képzés ismertebbé válásával egyre több résztvevő érkezik az Informatikai, a Bölcsésztudományi, a Természettudományi és további karokról. Ennek okát az ELTE Karrierközpont vezetője, Forgó Melinda, a központ ismertsége mellett abban látja, hogy egyre több emberhez jut el a kurzus híre. Ebben az ETR és a Karrierközpont hírlevelei mellett nagy jelentősége van az ismerősök ajánlásának, illetve a karriermenedzsment képzések Facebook felületének is.

A képzés tematikája nagyrészt állandó, hiszen a törzsanyagot a kurzusvezetők egyformán szeretnének átadni minden résztvevőnek. A további szempontok – úgymint a tempó, a témák mélysége, mire helyezzék a hangsúlyt – a hallgatók igényeihez igazodnak, akik kéréseikkel, kérdéseikkel, hozzászólásaikkal maguk is alakítják a tanórák menetét.

Forgó Melinda szerint a díjazottá válásban nagy szerepet játszott, hogy a kurzus valós kapcsolatot ápol a munkaerő-piaccal, továbbá „a tréningmódszertan alkalmazása mellett a képzés fontos eleme, hogy oktatóink alapos és felkészült szakemberek, akik közvetlen kapcsolatot ápolnak a hallgatókkal. A kurzus ugyanakkor nem csupán hasznos, hanem üdítően oldott és játékos is.”

Bőcskei Balbina
ELTE Online

A kép forrása: http://www.flickr.com/photos/markbrady/49041792/sizes/l/in/photostream/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]