A zene közösségteremtő ereje – Interjú Márkus Flórával, az evveladalban működtetőjével

Márkus Flóra az ELTE-n végzett anglisztika szakon. 2019-ben elindított egy Instagram-oldalt evveladalban néven, aminek célja a magyar zene világának népszerűsítése volt. A #hallgassmagyart közösségéhez egyre többen csatlakoznak, Flóra pedig igyekszik különböző projektekkel és játékokkal összefogni ezt a csoportot.

Szeretet járvány idején – Plague Tale: Innocence

Az ember nem vágyik másra manapság, mint biztonságra, a szerettei érintésére, napfényre, törődésre. Talán egy kis kalandra. De hirtelen, akár a kor minden undorító vonása, szinte a föld alól előtör egy szörnyű járvány, és a világ egy sötét, aljas és kegyetlen hellyé válik (vagy talán csak megmutatkozik akként, ami mindig is volt?). Hirtelen minden egyes túlélt napért, talpalatnyi földért, eltagadott igazságért meg kell küzdenünk. A járvány szörnyűsége és sanyarú állapotai ellenére nekünk megadatik az, hogy ezt a kis apokalipszist a műbőr irodaszék kényelméből, kezünkkel a gamepadon vészeljük át… De ez nem az első ilyen korszak az emberiség történelmében, és elődeink nem voltak mindig ilyen szerencsések. Amicia, a tűzről pattant kisnemes hajadon a XIII. század nyákos és véres Frankhonában kénytelen szembenézni világa végével, a gondoskodás friss terhével, a közellenséggé válással… És a legiszonyúbb ragállyal, ami a kontinenst valaha sújtotta. Nem csak saját és öccse élete a tét, hanem jóságuk, emberségük, ártatlanságuk megőrzése is.

A tavaszi erdő gasztrobotanikus szemmel – Interjú dr. Hahn Istvánnal

Kétségkívül beköszöntött a tavasz. Felharsogtak a madarak trillái, rügyeznek a fák, virágba borultak a mandulafák, nyílnak a hunyorok. Az ember ilyenkor ösztönösen késztetést érez arra, hogy több időt töltsön a szabadban. A jelenleg is zajló pandémia, illetve a megfékezése miatt hozott kijárási korlátozások, részleges lockdown, a megváltozott munkarend (home office, távoktatás) és az egész napos képernyő előtt ülés miatt olyanok is túracipőt húznak, akik korábban hallani sem akartak egy rövidebb túráról sem. Különösen alkalmas időpont tehát ez arra, hogy jobban megismerkedjünk a tavaszi erdő növényeivel, gombáival, illetve ezek felhasználási lehetőségeivel, hiszen túrázás közben számos hozzávalót beszerezhetünk a vacsorához. Szóval gasztrobotanikai gyorstalpalóra fel, a kosarat pedig ne felejtsétek otthon! Püski Bianka interjúja dr. Hahn István botanikussal, az ELTE oktatójával.

Galaktikus madridi álom – egy Barca-szurkoló tollából

Szinte minden futballt kedvelő ember hallotta már valamilyen formában azt a megállapítást, mely szerint a Real Madrid jelenti a labdarúgás csúcsát. Klubszimpátiától függetlenül vitathatatlan, hogy a királyi gárda ott van a legszűkebb elitben a történelmét illetően. De miért is tartják legtöbben az elitek közt is a legelitebbnek a madridiakat? Ezt a kérdést járja körbe az alábbi cikk, fókuszba állítva a „galaktikus korszakot”.

Oktatóink tudományos és hétköznapi arca 2. – Dr. Agócs Nándorral beszélgettünk

Interjúsorozatunkban szombathelyi oktatókat mutatunk be, egyrészt a tudományos oldalukról, beleértve eddigi pályájukat, kutatásaikat, eredményeiket és céljaikat, másrészt kíváncsiak vagyunk arra is, milyenek a hétköznapokban, mivel töltik a szabadidejüket. Dr. Agócs Nándort, az ELTE BDPK Történelem Tanszékének adjunktusát kerestük fel.