Ismerkedj online a különböző szakok kínálatával az ELTEfeszten!

Az ELTE pályaválasztási fesztiváljához idén virtuálisan tudtok csatlakozni és válogatni a számotokra szimpatikus szakirányok között. Ízelítő a november 18-ai pályaválasztó nap programjából.

Legyetek akár leendő elsőévesek, vagy a mesterképzés küszöbén, az ELTEfeszt segít eligazodni, hogy melyik szakot érdemes választanotok.

November 18-án szerdán 15 órától Borhy László rektor úr megnyitójával veszi kezdetét az eseménysorozat, majd különböző mintaórák, előadások és kerekasztal-beszélgetések keretében ismerkedhettek az ELTE szakirányaival karonkénti bontásban.

Az Állam- és Jogtudományi Kar kerekasztal-beszélgetést szervez, ahol a jogi pályákat veszi sorra; ezek előnyeiről és hátrányairól is szó esik majd az ELTEfeszt alkalmából 16.30 és 17.45 között. Ezt több előadás és mintaóra követi. A részletes programból kitűnik, hogy nem egysíkú a választék: a római jog mellett olyan problémákkal is találkozhatunk, mint hogy mit jelent a bűnöző vagy a normaszegő kifejezés, vagy hogy szabályozható-e jogilag a világűr.

Hasonlóan az ÁJK-hoz, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar programja is 16.30-kor indul egy átfogóbb előadással, melyben egy, a karon hetedik éve hagyományosan működő eseménysorozatot gondolnak újra bemutatva, miként szimbolizálja a gyógytea az egyetemen folyó munkásságukat. Ezt követően három mintaórát tartanak az érdeklődőknek, melyekből kiderül, hogyan működhetnek együtt BA-sok felsőbb évesekkel közös projektekben, hogy mi a szurdopedagógia, Antal Zsuzsa pedig arról mesél, hogy jelenik meg a participativitás: milyen fogyatékkal élőként részt venni a fogyatékosságtudományi kutatásokban.

A Bölcsészettudományi Karon tanulható tudományterületek közül csak néhányból kaphattok ízelítőt, az érintett témák viszont annál figyelemfelkeltőbbek. Fodor János provokatív címet adott az előadásának: Elfér-e minden könyvtár egy robot fejében? Tőle nemcsak erre a kérdésre kaphattok választ, hanem az emberi tudásról is újabb ismereteket szerezhettek. Ullmann Tamás A szabadság filozófiájáról beszél majd, a Média és Kommunikáció Tanszéket pedig Dull Szabolcs képviseli, akinek nem csak oktatóként, hanem gyakorló újságíróként is kivételes rálátása van az általa felvetett kérdésekre: Milyen lesz a média 5, 10, 30 év múlva? És hogyan készít fel rá a kommunikáció szak?

Az Informatikai Karaz informatika mindenkié” mottóval állította össze programját. Nemcsak a főelőadás viseli ezt a címet, hanem a mintaórák is ezt a tematikát tükrözik. Lesz szó az informatikatanárok szerepéről, mesterséges intelligenciáról, tájékozódásról és földrajzról, illetve a szombathelyi duális gépészmérnöki képzés is bemutatkozik. Egyes előadásokat felvételről követhettek, de lesznek élő tanórák, és egy olyan szekció is, ahol kérdéseket lehet feltenni a hallgatóknak és az oktatóknak.

Ha hasonló területeken, de más szempontból kutatnátok, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar is kínál előadásokat mesterséges intelligenciáról, de ezúttal a HR-rel kapcsolatban. Fókuszba kerül még például a digitális világ és az aktív mozgás kapcsolata, és a PPK-s hallgatókat, valamint a Tanulmányi Hivatal munkatársait is lehetőség lesz faggatni az aktualitásokról.

A tanárképzésről szóló tájékoztatón kívül két mintaelőadással készül a Tanárképző Központ, természetesen a tanárszerep jelentését és lehetőségeit járják majd körbe a beszélgetések.

A Tanító- és Óvóképző Kar programjai a módszertanon túl olyan kérdéseket is érintenek, mint hogy milyen az angol nyelvű óvópedagógus-képzés, miért érdemes robotikával foglalkozni kisgyermekkorban vagy hogy miként érdemes múzeumba vinni a 3-6 éves korosztályt.

A Társadalomtudományi Kar szintén aktuális, mindenki számára jelentős kérdéseket feszeget. A bevándorlás, függőségek, egyenlőtlenségek társadalmi kérdéseit tudományosan, de kellő humorral közelítik meg. Erről tanúskodik az első, globalizációról szóló előadás címe is: „Lehet, hogy megeszi az agyamat, de legalább nincsen benne csalamádé!” Minden, ami hamburgerrel elmondható a világról.

Végül a Természettudományi Kar sem hagyja érdekes előadások nélkül az egyes szakirányok iránt érdeklődőket. A földrajz, fizika, kémia, genetika kutatói (és folytathatnánk a felsorolást tovább az előadó tanszékek listájával) egyedi programokat kínálnak. Hogyan befolyásolja a matematika a gazdaságot? Milyen összefüggés van a vörösiszap és a klímaváltozás között? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kaphattok választ, ha a TTK előadásait választjátok.

Ha szívesen részt vennétek az ELTEfeszten, keressétek a központi programok és az egyes karok várható menetrendjét az ELTE honlapján, ahol hamarosan az egyes előadások elérési linkjei is megjelennek.

Forrás: elte.hu

Kiemelt kép: Pexels, Игорь Альшин

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]