Neumann János-díjat vehetett át Vattay Gábor

Az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék tanszékvezetője Neumann Jánosról elnevezett díjat vehetett át október 27-én. Az elismerést Palkovics László innovációs és technológiai miniszter adta át a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

A Neumann János-díj az informatika szakterületének, a számítástechnikai kultúrának, valamint az információs társadalom fejlesztésének érdekében végzett kimagasló színvonalú tevékenység elismeréseként adományozható.

Vattay Gábor fő kutatási területe a komplex rendszerek tudománya, szűkebb értelemben vett érdeklődése pedig arra irányul, hogy hogyan hozzák létre egy egész rendszer kollektív viselkedését annak részei. Az elmúlt években az internet komplex dinamikáját próbálta meg feltárni, jelenlegi kutatócsoportjával viszont a szociális hálózatok és az IoT adat analitikájának innovatív felhasználását vizsgálja.

Kutatási eredményeit több nemzetközi folyóirat is közölte, a How the ‘Gangnam Style’ Video Became a Global Pandemic című tanulmányáról például a Massachusetts Institute of Technology (MIT) Technological Review közölt ismertetőt.

A tavalyi évben Szocioökonómiai adatok skálázása a városméret függvényében című projketje nyert jelentős pályázati támogatást, de részt vesz a HunQuTech Nemzeti Kvantumtechnológiai Program konzorciumának kutatási programjában is.

Az elismeréshez ezúton is gratulálunk!

Forrás: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]