Adalékok a Móricz-kutatáshoz

Móricz Zsigmond 1942. szeptember 5-én – 63 évesen – hunyt el. Halálának évfordulóján emlékezzünk az íróra.

A Móricz-kutatás fontos állomása Nagy Péter 1953-as és Czine Mihály 1979-ben megjelent könyve. Ezek után sokáig nem adtak ki olyan kötetet, amely egyszerre tenne kísérletet Móricz Zsigmond életrajzának és életművének részletes bemutatására. Ezzel szemben az író valamelyik szövege általában szerepel a kötelező érettségi tételek listáján, és a középiskolában kötelező olvasmány a Légy jó mindhalálig, az Úri muri vagy a Rokonok. Novellisztikájának egyes alkotásai már az általános iskolai tananyag részét is képezik.

A már említett két könyv kevésbé alkalmas az érdeklődés felkeltésére. Móricz szövegeinek újrafelfedezése Szilágyi Zsófia 2014-ben megjelent Móricz-monográfiájához köthető, amely fordulatot hozott az író szövegeinek kutatásában. A könyv bemutatja az életrajzi eseményeket, a Móricz köré szerveződő mítosz kialakulását, és műelemzéseket is olvashatunk benne, amelyekhez Szilágyi felhasználja az író naplóit, levelezését és a töredékes, kéziratban maradt műveit is. Szilágyi kritikusan viszonyul a monográfiaírói hagyományhoz, amelyet Móricz idealizálása jellemzett. Az általa felhasznált források, például Móricz naplói és jegyzetei alapján átírja az eddigi szakírók által teremtett Móricz-képet, és rámutat ennek a képnek a konstruált voltára. Nagy Péter és Czine Mihály visszafogott ábrázolással éltek Móricz kapcsán, az utókor számára kínos kérdéseket kihagyták a kutatásból. Szilágyi nem kerüli meg ezeket az elgondolkodtató elemeket sem. A könyvben például szó van arról, hogy milyen volt Móricz viszonya a zsidósághoz, vagy hogy milyen volt a Csibével való kapcsolata.

letöltés

Móricz és Csibe

Az idősödő Móriczot nyomasztotta a közeledő világháború. Magyarország hadba lépését még megérte, és az utolsó vészterhes időszakban az író fogadott leánya adhatott neki némi reményt. Móricz megmentette a lányt az öngyilkosságtól és a szegénységtől. Az író egy egész novellasorozatot szentelt Csibének, és róla mintázta egyik utolsó munkájának, az Árvácskának a főhősét is.

Móricz aztán 1942 augusztusának végén váratlanul agyvérzést kapott, majd szeptember 5-én távozott el.

A kép forrása: www.xFree.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]